Varivo od gljiva s povrćem

Varivo do gljiva

Za ovo hranjivo, a nadasve ukusno varivo koristila sam paketić suhih gljiva, točnije kombinaciju nekoliko vrsta gljiva. Tako su se tu našli osušeni vrganji, shiitake, lisičarke i šampinjoni. Dosad još nisam za varivo s gljivama koristila isključivo dehidrirane gljive i nemalo sam se iznenadila koliko se može dobiti bogat okus i aroma.

Za poprilično pristupačnu cijenu, paketić kombiniranih gljiva cijelom loncu da onaj pravi „šumski šmek“. Slobodni ste koristiti svježe gljive, samo prilagodite količinu. Osim gljiva, našlo se tu i drugog povrća, a osim recepta podijelit ću s vama i nekoliko trikova koji su se meni pokazali dobitnima.

Varivo od gljiva s povrćem
Foto: Mare

Sastojci

Za varivo dostatno za 4 porcije trebat će vam:

  • 30 g mix suhih gljiva,
  • 1 šaka crne beluga leće,
  • 1 šaka graška (u receptu je korišten smrznuti),
  • 1 mrkva,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 1 glavica luka,
  • 30 g korijena celera,
  • 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja,
  • 150 ml bijelog vina,
  • 4 krumpira,
  • 2l povrtnog temeljca,
  • 50 ml smoothie od cikle, mrkve i naranče (napomena u koraku 5),
  • ½ žlice ulja od sezama,
  • ½ žlice soja umaka,
  • kumin i lovor.
  • sol i papar.

Priprema

  1. Osušene gljive prethodno namočite sukladno uputama. U nekim ćete receptima naići na savjet da vodu u kojoj su se namakali šteta baciti već ju je bolje iskoristiti, dok će negdje biti savjet da ju bacite. Radi se o tome da se gljive prije sušenja najčešće ne peru kako ne bi uvukle vodu u sebe pa je stoga šansa da će se u toj vodi naći svakakve prljavštine velika. Obično govorimo o zemlji i takvoj vrsti „prljavštine“ pa odluku o tome hoćete li koristiti ili baciti tu vodu ostavljam vama.
  2. Crnu beluga leću posebno skuhajte i dodat ćete ju pred kraj varivu. Iako se ta leća ne namače i mogli bi ju dodati da se kuha u varivu kad i krumpir, ona ispušta puno crne boje i varivo će vam biti sivkaste i poprilično neprivlačne boje, tako da ja radije sugeriram da ju skuhate posebno, a kako joj je potrebno 20-ak minuta slobodno ju pristavite dok radite varivo.
  3. Na maslinovom ili suncokretovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, celer i češnjak te dodajte ocijeđene namočene gljive i lovorov list.
  4. Kad su gljive dobile zapečeni izgled podlijte ih vinom te ostavite da krčkaju u vinu dok ono ne ispari.
  5. Sada ulijte smoothie od malo cikle, mrkve i naranče. Možda vam zvuči čudno, sigurna sam da većini sigurno da no, u finalnoj verziji jela ništa od navedenog nećete osjetiti, a sve zajedno varivu da jedan dubok, bogat okus i jačinu. Količine za smoothie nisam navela, no uzevši u obzir da se radi o pola decilitra, zaista govorimo o malenom komadiću cikle, malo mrkvice i soka naranče. Ja si napravim više jer volim popiti tu kombinaciju, pa odvojim za varivo koliko mi treba.
  6. Dodajte krumpir izrezan na veće kocke, mrkvu na tanke štapiće ili kolutiće te zalijte temeljcem. Ostavite da se krčka 20-ak minuta.
  7. Kad je krumpir skoro gotov dodajte grašak, leću te soja umak i sezamovo ulje. Dodajte sol, papar i kumin, količine po vašem izboru. Ostavite da se lagano krčka dok krumpir ne bude skroz gotov, a varivo dobije potrebnu gustoću.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu