Varivo od gljiva s povrćem
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Za ovo hranjivo, a nadasve ukusno varivo koristila sam paketić suhih gljiva, točnije kombinaciju nekoliko vrsta gljiva. Tako su se tu našli osušeni vrganji, shiitake, lisičarke i šampinjoni. Dosad još nisam za varivo s gljivama koristila isključivo dehidrirane gljive i nemalo sam se iznenadila koliko se može dobiti bogat okus i aroma.
Za poprilično pristupačnu cijenu, paketić kombiniranih gljiva cijelom loncu da onaj pravi „šumski šmek“. Slobodni ste koristiti svježe gljive, samo prilagodite količinu. Osim gljiva, našlo se tu i drugog povrća, a osim recepta podijelit ću s vama i nekoliko trikova koji su se meni pokazali dobitnima.

Sastojci
Za varivo dostatno za 4 porcije trebat će vam:
- 30 g mix suhih gljiva,
- 1 šaka crne beluga leće,
- 1 šaka graška (u receptu je korišten smrznuti),
- 1 mrkva,
- 4 režnja češnjaka,
- 1 glavica luka,
- 30 g korijena celera,
- 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja,
- 150 ml bijelog vina,
- 4 krumpira,
- 2l povrtnog temeljca,
- 50 ml smoothie od cikle, mrkve i naranče (napomena u koraku 5),
- ½ žlice ulja od sezama,
- ½ žlice soja umaka,
- kumin i lovor.
- sol i papar.
Priprema
- Osušene gljive prethodno namočite sukladno uputama. U nekim ćete receptima naići na savjet da vodu u kojoj su se namakali šteta baciti već ju je bolje iskoristiti, dok će negdje biti savjet da ju bacite. Radi se o tome da se gljive prije sušenja najčešće ne peru kako ne bi uvukle vodu u sebe pa je stoga šansa da će se u toj vodi naći svakakve prljavštine velika. Obično govorimo o zemlji i takvoj vrsti „prljavštine“ pa odluku o tome hoćete li koristiti ili baciti tu vodu ostavljam vama.
- Crnu beluga leću posebno skuhajte i dodat ćete ju pred kraj varivu. Iako se ta leća ne namače i mogli bi ju dodati da se kuha u varivu kad i krumpir, ona ispušta puno crne boje i varivo će vam biti sivkaste i poprilično neprivlačne boje, tako da ja radije sugeriram da ju skuhate posebno, a kako joj je potrebno 20-ak minuta slobodno ju pristavite dok radite varivo.
- Na maslinovom ili suncokretovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, celer i češnjak te dodajte ocijeđene namočene gljive i lovorov list.
- Kad su gljive dobile zapečeni izgled podlijte ih vinom te ostavite da krčkaju u vinu dok ono ne ispari.
- Sada ulijte smoothie od malo cikle, mrkve i naranče. Možda vam zvuči čudno, sigurna sam da većini sigurno da no, u finalnoj verziji jela ništa od navedenog nećete osjetiti, a sve zajedno varivu da jedan dubok, bogat okus i jačinu. Količine za smoothie nisam navela, no uzevši u obzir da se radi o pola decilitra, zaista govorimo o malenom komadiću cikle, malo mrkvice i soka naranče. Ja si napravim više jer volim popiti tu kombinaciju, pa odvojim za varivo koliko mi treba.
- Dodajte krumpir izrezan na veće kocke, mrkvu na tanke štapiće ili kolutiće te zalijte temeljcem. Ostavite da se krčka 20-ak minuta.
- Kad je krumpir skoro gotov dodajte grašak, leću te soja umak i sezamovo ulje. Dodajte sol, papar i kumin, količine po vašem izboru. Ostavite da se lagano krčka dok krumpir ne bude skroz gotov, a varivo dobije potrebnu gustoću.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Promjene u mozgu nastaju 15 godina prije pojave simptoma
Osobe s većim postotkom masnog tkiva oko trbuha imaju veći rizik od ove neurodegenerativne bolesti!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: