Šopska salata – porijeklo, koji sir koristiti, recept i kalorije

Šopska salata

Šopska salata je zdrava i lagana salata koja se jede diljem jugoistočne Europe. Temelji se na kombinaciji različitog sirovog povrća i sira, a zbog osvježavajućeg okusa najčešće se konzumira ljeti.

Ako vas zanima kako se pravi šopska salata, u nastavku vam donosimo recept za šopsku salatu (šopska salata original recept), kao i podatke o porijeklu i kaloričnosti ove salate.

Šopska salata – porijeklo

Smatra se da ova salata potječe iz Bugarske, gdje je jedno od najpopularnijih jela. Zbog svojih sastojaka, šopska salata bojama podsjeća na bugarsku zastavu, zbog čega se smatra nacionalnim jelom.

Ipak, kontroverze oko porijekla salate proizlaze iz činjenice da je Šopluk (čije ime salata nosi) nakon raspada Jugoslavije podijeljen između Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije. S druge strane, iako salata nosi ime područja Šopluk (koji se nalazi na zapadnoj strani Bugarske), smatra se da je ova salata razvijena u istočnijem dijelu Bugarske.

Neovisno o porijeklu ovog recepta, u šopskoj salati uživaju ljudi diljem jugoistočne Europe.

Šopska salata - porijeklo
FOTO: Shutterstock

Šopska salata – sastojci

Šopska salata sastoji se od povrća, kao što su:

 • rajčice
 • krastavci
 • luk (ili mladi luk)
 • paprika (sirova ili pečena)
 • peršin.
Šopska salata – najbolji recept

U šopsku salatu najčešće se dodaje sirova crvena paprika ili paprika babura, dok se za luk koristi isključivo bijeli luk (ili mladi luk ako baš nemate bijeli).

Također se dodaju sir i preljev za salatu napravljen od ulja kojem se ponekad dodaje ocat. Za preljev za salatu tradicionalno se koristi suncokretovo ulje, ali može se koristiti i maslinovo ulje.

Sir za šopsku salatu
FOTO: Shutterstock

Šopska salata – koji sir?

Sir za šopsku salatu tradicionalno je bijeli slani sir. Tako za pripremu šopske salate možete koristiti grabancijaš ili feta sir ili bilo koju verziju slanog sira. Zbog slanoće sira ovu salatu nije potrebno dodatno soliti.

S obzirom da se sir za šopsku salatu najčešće nariba na vrh salate, obratite pozornost da je slani sir koji kupujete dovoljno čvrst da se može naribati. Alternativno, ako je sir koji ste odabrali previše mekan, možete ga usitniti rukama.

Šopska salata – kalorije

Zbog niskokaloričnih sastojaka, tj. povrća koje je baza šopske salate, ovo jelo je niskokalorično. Većina kalorija dolazi iz sira i ulja, pa ako pazite na kalorijski unos, smanjite količinu tih sastojaka.

Ova salata se najčešće konzumira kao prilog, ali možete je jesti i kao glavno jelo. Ako odlučite jesti šopsku salatu kao glavno jelo, možete povećati udio slanog sira u salati kako bi bila kaloričnija i zasitnija.

Šopska salata - recept
FOTO: Shutterstock

Šopska salata – recept

Najbolja šopska salata je ona koju napravite kod kuće od domaćeg povrća. Šopsku salatu je vrlo jednostavno pripremiti, a gotova je za 10 – 15 minuta. U nastavku se nalazi recept za pripremu ove jednostavne i osvježavajuće salate (recept šopska salata).

Sastojci:

 • 3 rajčice
 • 1 oguljeni krastavac
 • pola bijelog luka
 • 2 crvene paprike
 • 3 jušne žlice suncokretovog ili maslinovog ulja
 • 75 g slanog sira
 • peršin
 • papar po želji
 • opcionalno 2 čajne žličice octa ili limunovog soka.

Priprema

 1. Povrće operite i izrežite na kockice jednakih veličina. Luk narežite na tanke šnitice.
 2. Povrće pomiješajte u zdjeli i dodajte mu ulje i ocat.
 3. Naribajte ili usitnite sir.
 4. Na vrh salate pospite sir i peršin.
 5. Uživajte!

Ako salatu pripremate unaprijed, nemojte dodati sir i preljev za salatu odmah, već neposredno prije konzumacije.

Iz ovog recepta proizlazi oko 4 – 6 porcija šopske salate kao prilog. Ako podijelite ovu salatu na četiri porcije i servirate je kao prilog, ona sadrži oko 180 kalorija po porciji.

Šopska salata - cijena
FOTO: Shutterstock

Šopska salata – cijena

S obzirom na to da je riječ o namirnicama koje uglavnom imamo kod kuće i kupujemo ovisno kada i koliko nam komada treba, s time da je među sastojcima najskuplji sir, cijena količine šopske salate koja proizlazi iz navedenog recepta je oko 30 kuna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Ibisevic, A. (2022). Shopska Salad. Balkan Lunch Box.
 2. Rolek, B. (2021). Shopska Salata Bulgarian Tomato Salad. The Spruce Eats.
 3. Petrovska, K. (2015). Shopska Salad {Macedonian Chopped Salad}. Diethood.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sir u salati, šopska, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu