Rižoto sa špinatom – ideja za brzi ručak
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Već sam se raspisala o tome zašto koristiti Carnaroli rižu, pa zanima li vas više o tome, a ujedno i recept za fini rižoto od buče i crnih truba, kliknite ovdje.
U nastavku vam donosim finu varijantu rižota sa špinatom kojem sam ja dodala i malo crne beluga leće što zbog okusa, a što zbog toga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačamo proteinima iz leće, a ujedno i vizualno učinimo ovaj rižoto još privlačnijim.
Koristila sam mladi špinat pa sam ga u već skuhani rižoto dodala na samom kraju pred serviranje, a koristite li stariji špinat, učinite to tijekom kuhanja.

Sastojci
- 400 g riže carnaroli ili arborio
- 120 g ljutike ili luka srebrenca
- 100 g maslinovog ulja
- 200 g svježeg baby špinata
- 1200 g povrtnog temeljca
- 100 g bijelog vina
- 25 g veganskog maslaca
- sol i papar po okusu
- 100 g beluga crne leće
- veganski parmezan po želji
Priprema

- Beluga leću posebno skuhati sukladno uputama. Ne kuhamo je u rižotu jer bi pustila crnu boju. Temeljac ugrijati.
- Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk te dodajte rižu. Dobro promiješajte da se sva „okupa“ u ulju i lagano zacakli. Idealno 3 do maksimalno 4 minute.
- Podlijte vinom, promiješajte i ostavite da skoro ispari.
- Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha iliti da je popila tekućinu.
- U međuvremenu operite špinat, osušite i ostavite sa strane. Kad rižotu preostane još cca. 5 do 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite baby / mladi špinat.
- Dovršite kuhanje rižota miješanjem, dodajte svježeg papra te ugasite vatru.
- Dodajte kuhanu beluga leću i mladi špinat, ako njega koristite, te dobro sve promiješajte i po vrhu dodajte komadiće veganskog maslaca. Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
- Servirajte uz po želji veganski parmezan.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete pronaći ovdje.
Članak objavljen: