Rižoto sa špinatom – ideja za brzi ručak

Rižoto sa špinatom

Već sam se raspisala o tome zašto koristiti Carnaroli rižu, pa zanima li vas više o tome, a ujedno i recept za fini rižoto od buče i crnih truba, kliknite ovdje.

U nastavku vam donosim finu varijantu rižota sa špinatom kojem sam ja dodala i malo crne beluga leće što zbog okusa, a što zbog toga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačamo proteinima iz leće, a ujedno i vizualno učinimo ovaj rižoto još privlačnijim. 

Koristila sam mladi špinat pa sam ga u već skuhani rižoto dodala na samom kraju pred serviranje, a koristite li stariji špinat, učinite to tijekom kuhanja.

Rižoto sa špinatom
Foto: Mare

Sastojci

  • 400 g riže carnaroli ili arborio
  • 120 g ljutike ili luka srebrenca
  • 100 g maslinovog ulja
  • 200 g svježeg baby špinata
  • 1200 g povrtnog temeljca
  • 100 g bijelog vina
  • 25 g veganskog maslaca
  • sol i papar po okusu
  • 100 g beluga crne leće
  • veganski parmezan po želji

Priprema

Rižoto sa špinatom
Foto: Mare
  1. Beluga leću posebno skuhati sukladno uputama. Ne kuhamo je u rižotu jer bi pustila crnu boju. Temeljac ugrijati.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk te dodajte rižu. Dobro promiješajte da se sva „okupa“ u ulju i lagano zacakli. Idealno 3 do maksimalno 4 minute.
  3. Podlijte vinom, promiješajte i ostavite da skoro ispari.
  4. Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha iliti da je popila tekućinu.
  5. U međuvremenu operite špinat, osušite i ostavite sa strane. Kad rižotu preostane još cca. 5 do 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite baby / mladi špinat.
  6. Dovršite kuhanje rižota miješanjem, dodajte svježeg papra te ugasite vatru.
  7. Dodajte kuhanu beluga leću i mladi špinat, ako njega koristite, te dobro sve promiješajte i po vrhu dodajte komadiće veganskog maslaca. Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
  8. Servirajte uz po želji veganski parmezan.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu