Rižoto sa špinatom: Imamo ideju za brzi ručak pojačan proteinima iz izvora koji ne biste očekivali ovdje, a tako dobro paše

Rižoto sa špinatom

Već sam se raspisala o tome zašto koristiti carnaroli rižu, pa zanima li vas više o tome, a ujedno i recept za fini rižoto od buče i crnih truba, pročitajte članak “Rižoto od butternut tikve i crnih truba: Ova kremasta poslastica sa “šumskim mesom” sve je što vam treba ove jeseni“.

U nastavku vam pak donosim finu varijantu rižota sa špinatom kojem sam dodala i malo crne beluga leće, što zbog okusa, što zbog toga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačam proteinima iz leće, a ujedno ovaj rižoto učinim vizualno privlačnijim. 

Koristila sam mladi špinat, pa sam ga u već skuhani rižoto dodala na samom kraju, pred serviranje. Koristite li stariji špinat, učinite to tijekom kuhanja.

Rižoto sa špinatom
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 400 g riže carnaroli ili arborio
  • 120 g ljutike ili luka srebrenca
  • 100 g maslinovog ulja
  • 200 g svježeg baby špinata
  • 1.200 g povrtnog temeljca
  • 100 g bijelog vina
  • 25 g veganskog maslaca
  • sol i papar po okusu
  • 100 g beluga crne leće
  • veganski parmezan po želji.
Rižoto sa špinatom
FOTO: Mare

Priprema

  1. Beluga leću skuhajte sukladno uputama. Ne kuhajte je u rižotu jer bi pustila crnu boju.
  2. Ugrijte temeljac.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk, pa dodajte rižu. Dobro promiješajte da se sva riža “okupa” u ulju i lagano zacakli. Idealno 3 – 4 minute.
  4. Podlijte vinom, promiješajte i ostavite da skoro ispari.
  5. Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha, tj. da je popila tekućinu.
  6. U međuvremenu operite špinat, osušite i ostavite sa strane. Kad rižotu preostane još otprilike 5 – 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite baby/mladi špinat.
  7. Dovršite kuhanje rižota miješanjem, dodajte svježeg papra i ugasite vatru.
  8. Zatim dodajte kuhanu beluga leću i mladi špinat, ako njega koristite, te dobro sve promiješajte i po vrhu dodajte komadiće veganskog maslaca.
  9. Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
  10. Po želji, servirajte uz veganski parmezan.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu