Kokice od amaranta: Prefina alternativa klasičnim kokicama koja čuva zdravlje srca! Evo kako se pripremaju
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
![Kokice od amaranta](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Kokice-od-amaranta.jpg?x38585)
Posljednjih godina osobe koje brinu o zdravlju istražuju manje poznate žitarice i sjemenke kako bi podigle nutritivnu vrijednost svojih grickalica.
Jedan takav dragulj koji je stekao popularnost su kokice od amaranta. Ovo sićušno, drevno zrno nudi jedinstvenu i ukusnu alternativu klasičnim kokicama.
Kokice od amaranta – prednosti
Amarant, pseudožitarica, često je cijenjen zbog svojeg izuzetnog nutritivnog profila. Prepun proteina, vlakana i esencijalnih vitamina i minerala, amarant se ističe kao hranjiva alternativa tradicionalnim žitaricama. Lagan je, ukusan i zdrav.
Kokice amaranta – nutritivnost
Ono što kokice s amarantom razlikuje od konvencionalnih kokica je njihova impresivna raznolikost hranjivih tvari.
To ga čini izvrsnim izborom za vegetarijance i vegane koji žele povećati unos proteina. Osim toga, dobar je izvor vlakana koja podupiru probavu i pomažu u održavanju zdrave težine.
Nadalje, amarant je pun esencijalnih minerala kao što su željezo, magnezij, fosfor i mangan. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući zdravlje kostiju, proizvodnju energije i zgrušavanje krvi. Također, pruža značajnu količinu vitamina, posebno vitamina B6, folata i niacina.
![Kokice amaranta](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Kokice-amaranta.jpg?x38585)
Amarant kokice za zdravlje srca
Uz kokice od amaranta ljubitelji grickalica mogu uživati u poslastici koja ne samo da zadovoljava njihove okusne pupoljke, već i podržava zdravlje srca.
Amarant sadrži masti koje su zdrave za srce, uključujući nezasićene masti i omega-3 masne kiseline. Ove su masnoće poznate po pozitivnom utjecaju na zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjujući rizik od srčanih bolesti i promičući cjelokupnu dobrobit srca.
Kako pripremiti kokice od amaranta?
Priprema kokica od amaranta jednostavan je proces. Za početak zagrijte suhu tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte malu količinu sjemenki amaranta u vruću tavu, prekrivši dno. Budite spremni da će sjemenke brzo iskočiti, poput tradicionalnih kokica, pa ih poklopite. Lagano protresite tavu kako biste osigurali ravnomjerno pucanje i spriječili da zagore.
Kad se pucanje uspori, maknite amarant s vatre i ostavite da se ohladi. Slobodno eksperimentirajte s okusima dodavanjem malo morske soli ili omiljenih začina. Rezultat je divan, hrskav zalogaj koji nije samo ukusan, već je i izvor hranjivih tvari.
Pročitajte i ove članke:
- Kokice i zdravlje: Porcija zadovoljava čak 70 % dnevne potrebe za cjelovitim žitaricama! Ipak, važno je kako ih pripremate
- 10 pogrešaka zbog kojih kokice kod kuće ne ispadaju tako fine kao u kinu
- Bolje nego u kinu: Trik za neodoljivo sočne kokice.
- Ajmera, R. (2018). Amaranth: An Ancient Grain With Impressive Health Benefits. Healthline.
- Grater, L. (2017). How to make Popped Amaranth. Green Healthy Cooking.