Juha od koprive – recept

juha

Jedna stvar koju svi znamo o koprivi jest da peče na dodir. Unatoč tome, kopriva se već stoljećima koristi u medicinske svrhe zbog svojih nutritivnih vrijednosti i učinaka na zdravlje.

Iako danas širom svijeta rasprostranjena, kopriva je biljka koja podrijetlom dolazi iz Europe i Azije. Raste u razdoblju između lipnja i rujna, a pri berbi je nužno nošenje rukavica.

Koprivu je moguće koristiti u prehrambene, medicinske Ili kozmetičke svrhe. Većina proizvoda od koprive rade se koristeći stabljiku i listove biljke, iako i korijen ima farmaceutski korisna svojstva. Najpopularnija upotreba koprive je za izradu tinktura, krema, čajeva, kapsula ili u kuhanju različitih recepata.

Kuhana kopriva sličnog je okusa kao špinat, samo intenzivnije. Za razliku od špinata, koprivu je potrebno prokuhati prije jela kako ne bi pekla. Postoje brojna jela od koprive, a u prehrambene svrhe koristi se mlada kopriva. Najčešće se koristi za pripremu variva od koprive, juhe od svježe koprive, ali možete ju stavljati i u smoothie-je, salate, rižota itd.

Zdravstvene vrijednosti koprive

Kuhana kopriva bogata je vitaminom A, C, željezom, proteinima i antioksidansima. Kuhana kopriva može poboljšati opće zdravlje na brojne načine:

 • Smanjuje alergijske reakcije – ima protuupalna svojstva koja mogu prevenirati alergijske reakcije.
 • Zdravlje urinarnog trakta – kao diuretik doprinosi normalnoj mokraćnoj funkciji. Korijen koprive može pomoći i smanjenju karcinoma prostate.
 • Potiče cirkulaciju i kardiovaskularno zdravlje – zbog visoke razine vitamina C i željeza.
 • Pomaže detoksu tijela – kopriva djeluje kao diuretik što joj daje svojstvo laganog čišćenja toksina iz tijela.
 • Regulira ciklus – može ublažiti menstrualne bolove. Također može biti korisna i ženama koje prolaze kroz menopauzu.
 • Pospješuje zdravlje kostiju – sadrži bor koji pomaže održavanju kalcija u kostima.

kopiva

Upozorenja prije početka konzumiranja koprive

Važno je da (kao sa svime) ne pretjerujete s upotrebom i konzumacijom koprive. Osobe koje bi trebale biti posebno oprezne s konzumacijom koprive su sljedeće:

 • Trudnice – smatra se da je kopriva vjerojatno opasna za trudnice iz razloga što utječe na ciklus, a neki smatraju i da može dovesti do spontanog pobačaja.
 • Dijabetičari – osim što može djelovati na šećer u krvi, također može utjecati na lijekove koje osobe oboljele od dijabetesa uzimaju.
 • Osobe koje uzimaju antikoagulanse ili lijekove za visoki krvni tlak.

Ako se nalazite u jednoj od ovih skupina ljudi, konzultirajte se s liječnikom prije konzumacije.

Krem juha od svježe koprive

Ako vas zanima kakvog je okusa biljka koja vas dodirom lako opeče, postoje brojni recepti koji inkorporiraju ovu zdravu namirnicu. U nastavku vam donosimo recept za kremastu i finu gustu juhu od svježe koprive.

Sastojci

 • 300 g mlade koprive,
 • 1 veliki krumpir (izrezan na kockice),
 • 1 mrkva (izrezana),
 • 2 režnja češnjaka (usitnjeni),
 • ½ kapule (usitnjena),
 • 1 L vode (ili dovoljno da prekrije povrće),
 • 2 žličice maslinovog ulja,
 • sol i papar po želji.

Priprema

Popržite češnjak i kapulu na maslinovom ulju. Dodajte mrkvu i krumpir. Postepeno umiješajte vodu i poklopite zdjelu. Koprivu dodajte 10 minuta prije kraja kuhanja (pazite da se ne opečete). Nakon 25-30 minuta provjerite je li povrće mekano i maknite s vatre. Štapnim mikserom umutite juhu.

Servirajte s vrhnjem. Ako ste vegan ili samo izbjegavate mliječne proizvode, ovo može biti juha od koprive bez vrhnja. U tom slučaju servirajte s maslinovim uljem i/ili limunovim sokom na vrhu.

juha

Kako se u davna vremena koristila kopriva

Kopriva se koristi još od vremena antičke Grčke, kada je služila kao diuretik i laksativ.

U srednjovjekovnoj Europi koristila se kao prirodni lijek za bolove u zglobovima. Neki ljudi su čak vjerovali da je moguće izliječiti bolesnu osobu ako se povlači korijen koprive i izvikuje bolesnikovo ime istodobno.

Pokazalo se i da je ova biljka korisna i kao prirodna izolacija i izvor održivog vlakna, pa se tako u vrijeme neolita koristila za izradu tekstila i papira. U prvom svjetskom ratu Nijemci su koristili koprivu kao izvor tekstila za uniforme umjesto pamuka (zbog nedostatka), a izvorna američka plemena koristila su vlakna koprive i u svrhu izrade užadi i mreža za lov ribe.

U drugom svjetskom ratu Britanci su koristili koprivu kao izvor boje za kamuflažu. Danas se i u Njemačkoj kopriva ponekad koristi kao boja za hranu.

Članak objavljen:

Saznajte više o koprivi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: juha od koprive, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu