Tinktura od koprive za kosu i zdravlje – kako se koristi, recept
- 13 komentara
- 1 min čitanja
Kopriva je iznimno ljekovita i korisna biljka koju ljudi pogrešno tretiraju kao korov. Ona je poznata po tome što sadrži velike količine željeza, magnezija, natrija, kalcija, kalija i fosfora. Njihova kombinacija neophodna je za zdravlje i uravnoteženost našeg organizma.
Za više informacija o koprivi, pročitajte članak:”Kopriva kao lijek – upotreba i ljekovita svojstva“.
Tinktura od koprive jako je korisna upravo u prijelaznom periodu između jeseni i zime. Ako je pijete svakodnevno , vrlo je vjerojatno da će vas sezonske zdravstvene nepogode poput prehlada i kašlja mimoići.
Za što se sve koristi tinktura od koprive?
Tinktura od koprive koristi se:
- protiv opadanja kose,
- za jačanje krvi (kod anemije),
- imuniteta,
- otpuštanje vode iz organizma (prirodni diuretik),
- liječenje reumatizma,
- bolesti probavnih organa,
- ateroskleroze,
- migrena,
- bubrežnih bolesti,
- urinarnih infekcija i
- ublažavanje alergijskih reakcija te
- ekcema na koži.
Kako se koristi?
Oko 10 do 15 kapi tinkture otopi se u vodi i pije triput dnevno, najčešće prije obroka. Ili, u slučaju problema s opadanjem kose, nekoliko puta tjedno par kapi tinkture umasirati u vlasište te nakon nekoliko minuta isprati.
Tinktura od koprive – recept
Za 50 ml ove tinkture potrošit ćete u specijaliziranim trgovinama oko 80 do 120 kuna. No dobra vijest je da je možete pripremiti i sami kod kuće. Za to će vam biti potrebno samo dva sastojka: kopriva i rakija.
Kopriva se bere sa stablom i korijenom te slobodno naberite koliko želite. Kod kuće je dobro operite, a zatim je nožem isijecite na sitne dijelove. Minimalna potrebna količina je oko dvije pune šalice. Drugi sastojak je litra rakije, po mogućnosti od koma, komovice. Nasjeckane dijelove stavite u staklenku s rakijom i dobro zatvorite.
Tako zatvorena, staklenka treba stajati 15 dana. Tijekom toga vremena potrebno je nekoliko puta promućkati njezin sadržaj. Nakon dva tjedna, tinkturu od koprive treba procijediti kroz cjediljku ili gazu.
Čuvajte je u staklenoj ili plastičnoj boci tamnije boje, nikako na svijetlom i osunčanom mjestu. Također, nema potrebe da je čuvate u hladnjaku. Držite je na sobnoj temperaturi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja