Džem od smokava bez šećera: 4 recepta bez dodatnih kalorija
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Danas ne postoji klasičan recept koji se ne može napraviti u nutritivno bogatijoj verziji ili bez određenih sastojaka poput šećera. Novi proizvodi poput zaslađivača bez kalorijske ili smanjene kalorijske vrijednosti unijeli su pravu revoluciju u klasične recepture.
Osim dijabetičara, manje šećera žele jesti i ljudi koji brinu o fit ciljevima, a odrasli su na domaćoj kuhinji, oni koji žele voditi računa o zdravlju, ali ne i odricati se.
Dok nema ništa pogrešno u klasičnom džemu od smokava, ako je to nešto što često jedete, onda se isplati posvetiti se receptu koji ne sadrži dodatne kalorije.

Džem od smokava bez šećera
Za ovaj jednostavan recept trebaju vam tri sastojka. Kako ovaj džem ne sadrži dodani šećer koji ujedno ima i ulogu konzervansa, važno je staklenke džema pohraniti na hladno, tamno i suho mjesto, a rok trajanja je šest mjeseci.
Sastojci:
- 1 kg svježih i zrelih smokava
- sok jednog limuna
- 100 ml vode (prema potrebi).
Priprema
- Operite smokve i uklonite peteljke, a potom ih narežite na četvrtine.
- U lonac s debelim dnom stavite narezane smokve, dodajte vodu i limunov sok.
- Kuhajte ih do sat vremena na laganoj vatri, a kuhačom gnječite smokve i miješajte.
- U međuvremenu sterilizirajte staklenke.
- Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.
- Kad se staklenke ohlade, pohranite ih na tamno, suho i hladno mjesto.

Džem od smokava s jabukom
U ovom receptu jabuka djeluje kao prirodni zgušnjivač. Odaberite slatku vrstu jabuka.
Sastojci:
- 800 g zrelih smokava
- 2 jabuke
- sok jednog limuna
- prstohvat cimeta.
Priprema
- Smokve očistite i narežite, a jabuke ogulite i naribajte.
- Dodajte smokve i jabuke u lonac zajedno s limunovim sokom i pomiješajte.
- Kuhajte uz miješanje oko 40 minuta dok se voće ne zgusne. Po želji dodajte cimet.
- Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke kako bi se stvorio vakuum.
- Kad se staklenke ohlade, pohranite ih na tamno, suho i hladno mjesto.

Džem od pečenih smokava s vanilijom
Ako volite eksperimentirati s okusima, onda je ovaj recept idealan za vas. Priprema je malo duž u odnosu na prethodne recepte, svakako se isplati.
Sastojci:
- 1 kg svježih smokava
- 1 mahuna vanilije
- sok polovice limuna
- 2 jušne žlice vode.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Smokve operite, prepolovite i stavite u posudu za pečenje.
- Dodajte na smokve preostale sastojke i pecite oko 40 minuta.
- Kada su pečene, prebacite smokve u lonac i prokuhajte oko 10 minuta.
- Po želji usitnite smokve štapnim mikserom te ulijte u sterilizirane staklenke.

Džem od smokava s eritritolom
Ako baš želite slađi džem od smokve, a bez da dodajete klasični šećer, poslužite se eritritolom.
No, imajte na umu, ako se vodite klasičnim receptom i količinom šećera, da ćete ga trebati dodati više jer je manje slađi od šećera. No, količinu prilagodite ukusu.
Sastojci:
- 1 kg zrelih smokava
- 50 – 100 g eritritola
- sok jednog limuna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml vode.
Priprema
- Smokve operite i narežite.
- U loncu pomiješajte smokve, vodu i limunov sok te kuhajte oko 10 minuta dok smokve ne omekšaju.
- Dodajte eritritol i vaniliju, pomiješajte i kuhajte još oko 20 minuta miješajući i gnječeći smokve.
- Kad džem postane željene teksture, usitnite ga štapnim mikserom.
- Kad je džem gotov, ulijte ga u vruće staklenke.
Pročitajte i ove članke:
- Smokva – nutritivna i ljekovita svojstva
- Kako osušiti smokve? Znamo kada se beru, kako se suše i u čemu držati suhe smokve
- Liker od smokve: Aperitiv koji je prava riznica zdravlja! Donosimo 4 recepta za domaću smokovaču, a znamo i kako se kreću cijene.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Voće za snižavanje kolesterola: 9 vrsta koje trebate jesti
- Maja Kuzelj Grgić
- 3 min čitanja