Pravi užitak!
Dinstane mahune kao prilog: Imamo savršen ljetni recept za gurmane! Mogu se jesti hladne i tople, a odlično idu uz pohance
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
![Dinstane mahune kao prilog](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2021/07/dinstane-mahune-kao-prilog-.jpg?x38585)
Savršeni ljetni prilog koji kombinira mahune, mlade krumpiriće (što manji, to slađi), kalamata masline, češnjak i luk. Još ako ste u mogućnosti nabaviti motar i fino maslinovo ulje, cijela kombinacija dobiva baš fini morski šmek, a dinstanje u bijelom vinu ovaj prilog podiže na pravi gurmanski užitak.
Ja sam svemu dodala i kuhanu crnu leću u kremastom balzamičnom octu, a ideja mi bila sve servirati uz nekakve pohance, ali nisam izdržala i izguštali smo ovaj prilog kao samostalan obrok. Toliko je fino!
![Mahune kao prilog](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2021/07/mahune-kao-prilog-2.jpg?x38585)
Sastojci:
- 300 g mahuna
- 100 g mladog krumpira
- 100 g kalamata maslina
- 300 g bijelog vina malvazije ili nekog drugog suhog bijelog vina
- 100 g maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 – 5 režnja češnjaka
- krupna morska sol i papar
- motar ili svježi bosiljak, mažuran ili cvjetovi lavande.
Sastojci po želji:
- 50 g beluga (crna) leće
- 3 jušne žlice balzamičnog octa u kremi.
![Mahune kao prilog](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2021/07/mahune-kao-prilog.jpg?x38585)
Priprema
- Mahune dobro očistite i prokuhajte 10-ak minuta u ključaloj vodi. Procijedite i stavite sa strane.
- Krumpiriće i beluga leću skuhajte zasebno.
- Na maslinovom ulju popržite kalamata masline, dodajte im češnjak koji ste prethodno nasjeckali na tanke listiće, ocijeđene mahune i krumpir. Ostavite kratko da se sve zaprži, zatim podlijte bijelim suhim vinom, začinite krupnom solju, svježim paprom te, ako ste u mogućnosti, svježim grančicama motara (ako od svježih začina budete koristili bosiljak/mažuran, njih dodajte pred sam kraj).
- Ostavite da krčka na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje, taman onoliko vremena koliko treba da mahune omekšaju do željene teksture.
- Pred sam kraj dodajte luk izrezan na tanke kolutove, ostavite da kratko uvene te dodajte svježi bosiljak/mažuran ili cvjetove lavande po želji.
Ovako pripremljene mahune odlične su kao topli, ali i hladni prilog, raznim pohancima, a uz sve to odlično će pasati crna beluga leća koju, nakon što se dobro ohladila, pomiješajte s balzamičnim octom u kremi te servirajte uz mahune. Balzamični ocat u kremi možete kupiti, ali ga i sami pripremiti po ovom receptu.
Članak objavljen: