Cikla recepti – tri ukusna jela sa zimskom kraljicom zdravlja
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Cikla je, zbog svog bogatstva hranjivim tvarima, postala prvakinja u kategoriji zdravlja među sezonskim povrćem. O njezinim zdravstvenim prednostima smo već pisali, a u ovom vam članku donosimo tri recepta, tri jela i tri kombinacije s ciklom koje će probuditi vaša osjetila.
Burger s majonezom od cikle
Sastojci:
- 400 g zamjenskog veganskog mesa
- 1 mali crveni luk; jedna polovica naribana, druga tanko narezana
- šaka grubo nasjeckanog peršina
- šaka grubo nasjeckane metvice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice majoneze
- 2 sitno nasjeckane i skuhane cikle
- 4 krušna peciva
- malo potočarke
Pomiješajte zamjensko meso, naribani luk, metvicu i peršin u zdjeli s malo začina po želji. Smjesu podijelite na četiri dijela i oblikujte 4 burgera. Zagrijte tavicu za prženje i burgere, koje ste najprije blago nauljili, pecite od 5 do 6 minuta sa svake strane.
U međuvremenu, pomiješajte majonezu i ciklu sa začinima po želji. Kad su burgeri i majoneza gotovi, napunite peciva potočarkom, burgerom pa majonezom uz nekoliko tankih kriški luka. Poslužite burgere tople!
Juha od cikle s feta-sirom, rotkvicom i poprženim kockicama kruha
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica sitno nasjeckanog luka
- 2 smljevena češnja češnjaka,
- 1 kg oguljene i narezane svježe cikle
- 1 i pol litra povrtnog temeljca
- pola štruce kruha narezanog na veće komade
- 100 g sitno nasjeckane rotkvice
- 100 grama nadrobljenog feta-sira
Zagrijte jednu žlicu ulja u velikoj tavi i dodajte nasjeckani luk. Pržite ga 5 minuta ili dok se malo ne smekša. Polako umiješajte češnjak, a zatim ubacite ciklu i kuhajte 15 minuta. Zatim ulijte temeljac i pričekajte da zakuha. Nakon vrenja smanjite plamen i kuhajte smjesu otkrivenu 30 minuta ili dok cikla ne omekša.
Začinite i ostavite da se ohladi prije konačnog miješanja. U međuvremenu, zagrijte grill-tavicu i stavite kockice kruha da se prže na preostaloj žlici ulja. Kada se jušna smjesa ohladi, pomoću ručne miješalice pokušajte postići njezinu glatku teksturu.
Juhu poslužite odmah, toplu, ili nakon nekoliko sati, potpuno rashlađenu. Možete je poslužiti u zdjelicama ili šalicama, s poprženim kockicama kruha, rotkvicom i izmrvljenim komadićima fete.
Topla salata s ciklom i gljivama
Sastojci:
- 2 žlice repičinog ulja
- 8 prepolovljenih i uzdužno prerezanih glavica banana luka
- 6 gomolja cikle ili 900 g oguljene cikle narezane na štapiće
- 200 g bukovače ili druge gljive
- 6 žlica octa od šerija, prošeka
- 2 žlice smeđeg šećera ili meda
- 3 sitno naribana češnja češnjaka
- nešto grančica i sitno narezanog lišća zmijine trave ili estragona
- mala štruca narezanog i tostiranog raženog kruha
- pola maloga pakovanja usitnjenog kopra, za posluživanje
Zagrijte pećnicu na 160 do 180°C. Popržite jednu žlicu ulja u vatrostalnoj tavici i dodajte mu luk. Kuhati na srednje laganoj vatri od 5 do 10 minuta, sve dok luk ne dobije boju. Dodajte ciklu, dobro začinite i stavite u posudu i zagrijanu pećnicu. Neke se peče 10 minuta, a zatim dobro promiješajte i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
Neka luk dobije zlaćanu boju, a cikla neka se skuha, ali ne i omekša. U međuvremenu, zagrijte preostalo ulje u neprianjajućoj tavi i popržite gljive tako da dobiju smeđe-zlatnu boju. Pomiješajte ocat, šećer, češnjak i malo začina te od njih napravite preljev za salatu.
Svakako isprobajte okus jela kako bi se uvjerili da ste postigli ravnotežu slatkog i kiselog. Češnjak bi trebao dati posebnu aromu ovom jelu. Kada je cikla gotova, umiješajte u preljev i zmijinu travu ili estragon. Toplu salatu od cikle i gljive poslužite na kriškama raženog kruha uz malo kopra.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja