Bezglutenske krafne: Tražili ste ih, evo ih! Adrijana koja boluje od celijakije dijeli recept za mekane i sočne krafne bez glutena
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Vrijeme je krafni, ima ih na svakom koraku, a mnogi ih peku i kod kuće. Za osobe oboljele od celijakije, bolesti do koje dolazi uslijed imunološke reakcije organizma na gluten, krafne i ostale delicije koje se izrađuju od brašna, uglavnom pšeničnog, često ostaju tek puka želja. Naime, pretvoriti klasične recepte u bezglutenske nije lako, zahtjeva puno vremena, strpljenja i pokušaja.
Bezglutenske krafne koje uvijek ispadaju savršeno
Ovaj put svi oni koji ne jedu gluten imaju sreće! Adrijana Bručić, vlasnica bloga Bezglutenska radost, ima savršen recept! I sama otkriva da joj je trebalo više godina da isti usavrši.
U nastavku donosimo njezin recept za bezglutenske krafne.
Sastojci:
- 800 g brašna Mix B + 50 g za brašniti radnu površinu
- 50 g tapioke
- 2 žumanjka
- 2 cijela jaja
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 kocka svježeg kvasca
- 35 g šećera (po želji dodajte više šećera, ako volite slađe krafne)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml ruma
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 550 ml toplog mlijeka.
Priprema
- Prosijajte 850 g brašna pa odmah odvojite 50 g koje ćete umiješati dok pripremate krafne na radnoj podlozi. To znači da ćete tih 50 g brašna upotrijebiti i za posipavanje radne površine dok ih ručno mijesite.
- Izmiješajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
- Mikserom izmiksajte maslac s obje vrste šećera.
- Izmiješajte jaja.
- Ugrijte 550 ml mlijeka pa u njega stavite kocku svježeg kvasca, jednu čajnu žličicu šećera i jednu čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
- Kad je kvasac spreman, u brašno stavite maslac, jaja i rum.
- Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše pa miješajte s mikserom koristeći spiralni nastavak. Na taj ćete način puno lakše izraditi tijesto.
- Kad je tijesto spremno, prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo izmijesite tijesto.
- Kako biste si olakšali, tijesto podijelite na dva ili tri dijela.
- Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm), uzmite čašu ili modlicu te izrežite krafne.
- Krafne pokrijte čistom krpom i pustite da se dižu barem dva sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka bude topla jer će se krafne ljepše dignuti.
- Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulje. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati, ali ako želite onu poznatu crtu na krafnama, trebate uroniti dno krafne pa će, kad okrenete krafnu tako da sredina nije potpuno u ulju, ostati bijela crta u sredini iste.
- Kada stavljate krafne u ulje, stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao. Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da vam ne zagore.
- Kad su krafne pečene, izvadite ih i odložite na papirnate ručnike da se iscijede od viška ulja.
- Kad se ohlade, napunite ih željenim namazom, a Adrijana predlaže pekmez od marelice.
Iako je recept opširan, Adrijana vas ohrabruje da se ne bojite napraviti bezglutenske krafne, a kako bi vam dodatno olakšala, slikala je svaki detalj. Kako to izgleda pogledajte na njezinom blogu Bezglutenska radost.
Pročitajte i članke:
- Čokoladne krafne: Imamo recept za pokladnice koje će dugo ostati mekane i fine
- Nije teško: Recept za domaće krafne koji uvijek uspijeva
- Fritule s jogurtom: Najbrže, najjednostavnije i najfinije! Ovo je jedini recept koji će vam trebati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Bručić, A. (2019). Priča o krafnama. Bezglutenska radost.