Zdrave grickalice koje možete ponijeti na posao

Zamijenite svoj nezdravi međuobrok s pomno odabranim zalogajem između obroka, koji ne samo da će vas zasititi nego će vam i poboljšati zdravlje i koncentraciju.

Grickalice su jedan od najčešćih uzroka debljanja jer je riječ o lako dostupnoj hrani koja se može konzumirati bez obzira na prigodu.

U nastavku donosimo popis namirnica koje mogu predstavljati idealan međuobrok, ali i savjete o tome kako osmisliti što kvalitetnije zdrave grickalice. 

Tamna čokolada

I slatke stvari mogu biti zdrav međuobrok, ali samo ako imaju više od 60% kakaa. Studije su pokazale da tamna čokolada ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje raspoloženja i snižavanje krvnog tlaka.

U istraživanju provedenom 2017. godine na Sveučilištu Shimane u Japanu sudjelovalo je 14 muškaraca i 6 žena u dobi od 20 do 31 godinu, a ispitivao se učinak tamne čokolade na kognitivne funkcije kao što je pamćenje. Ispitanici su konzumirali čokoladu (tamnu ili bijelu) svaki dan kroz period od jednog mjeseca.

Rezultati su pokazali kako bijela čokolada nije imala učinka na kognitivne funkcije, kao ni na parametre koji su ispitivani analizom krvi. S druge strane, dokazno je kako tamna čokolada znatno poboljšava pamćenje.

Bademi i pistacije

Morate konzumirati proteine kako bi normalno funkcionirali kroz dan. Tu kao odlična grickalica uskaču bademi i pistacije, zbog velike količine proteina i vlakana. Pistacije treba jesti u manjoj količini od badema.

Zdrave grickalice

Kokice

Napravite kokice doma i ponesite ih na posao. Izbjegavajte kokice iz mikrovalne, kupite radije kukuruz i pripremite s minimalno soli i ulja.

Tri i pol šalice kokica imaju manje od 100 kalorija. Kokice su zasitne i niskokalorične, što ih čini odličnim izborom ako kad želite nešto zdravo grickati.

Kokice predstavljaju jednu od najpoznatijih grickalica na svijetu. One obiluju prehrambenim vlaknima. Osobe koje redovito konzumiraju kokice imaju 250% veći unos cjelovitih žitarica i 22% veći unos prehrambenih vlakana od onih koji ih ne konzumiraju. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Scranton u SAD-u 2019. godine pokazalo je kako kokice sadržavaju i visoki udio antioksidansa.

Suho voće

Sušeno voće je odličan obrok kada ste u pokretu. Ono je gotovo kao voćni čips, a zdravo je i lako prenosivo. Budite oprezni jer suho voće u dućanima često može biti natrpano šećerima i ostalim dodacima stoga prije kupovine provjerite deklaraciju.

U članku objavljenom 2016. godine u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition istaknuta je uloga sušenog voća u održavanju dentalnog zdravlja. Naime, uočeni su brojni pozitivni učinci sušenog voća na zdravlje zubi kao što su potreba za žvakanjem suhog voća koja potiče izlučivanje sline i prisustvo antimikrobnih komponenti.

Gledano nutritivno sušeno voće obiluje prehrambenim vlaknima, niskog je sadržaja masti i bogato vitaminima i mineralima.

Više možete pročitati u članku: “Vodič kroz suho voće“.

Na stranicama The International Food Information Council (IFIC) Foundation obavljene su preporuke o tome što bi trebale sadržavati zdrave grickalice.

Moraju biti ukusne i održavati osjećaj sitosti do idućeg obroka. Istraživanja su pokazala kako prehrambena vlakna i proteini mogu poboljšati osjećaj sitosti. Općenito gledajući, korisno je osmisliti grickalicu koja će sadržavati u sebi više namirnica. Dobar primjer može biti banana s kikiriki maslacem i šakom badema, krekeri od cjelovitih žitarica ili nekoliko kriški sira s nasjeckanim povrćem.

Faktori kao što su vremensko ograničenje, novac i glad mogu utjecati na izbor grickalica. Zbog toga je jako važno otkriti razloge zbog kojih posežemo za nezdravim grickalicama i pronaći varijantu zdravih grickalica koje će nas jednako zadovoljiti. 

Kroz idući video možete se bolje upoznati s idejama kako osmisliti kvalitetan i nutritivno bogat obrok koji je idealna zamjena u vrijeme dana kad posežemo za grickalicama!

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Sumiyoshi E., Matsuzaki K., Sugimoto N., Tanabe Y., Hara T., Katakura M., Miyamoto M., Mishima S., Shido O. (2019.) Sub-Chronic Consumption of Dark Chocolate Enhances Cognitive Function and Releases Nerve Growth Factors: A Parallel-Group Randomized Trial. Nutrients, 11(11), 280
  2. Pike A. (2019.) 3 Tips for Building a Better Snack. The International Food Information Council (IFIC) Foundation
  3. Sadler M.J. (2016.) Dried fruit and dental health. International Journal of Food Sciences and Nutrition, Volume 67, 2016 – Issue 8
  4. Coco, M. G., Jr, Vinson, J. A. (2019) Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(1), 22. doi:10.3390/antiox8010022

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu