Prednosti dehidracije voća i povrća u dehidratoru

dehidrirano voće

Dehidracija (sušenje) voća i povrća je brz, praktičan, jednostavan i zdrav način da sačuvate voće i povrće dugo vremena i uštedite značajnu sumu novca. Voće i povrće možete kupiti tijekom sezone, kada je dostupno iz lokalnog uzgoja, po vrlo pristupačnim cijenama, pa čak i organsko, te ga pohraniti za dane kada cijene istog vrtoglavo skoče ili kada više nije dostupno (poput jagoda ili malina).

Jedan od načina pohranjivanja je i zamrzavanje voća i povrća, no to traži veliki prostor u zamrzivaču, kao i veće račune za električnu energiju. Kupovina zamrznutog voća iz trgovine također nije jeftina opcija, poput sušenja.

Da bi se voće i povrće osušilo u dehidratoru, potrebno je u prosjeku 8-12 sati, a možete ga nakon sušenja pohraniti u plastične kontejnere ili metalne kutije, čak i papirne vrećice i konzumirati tijekom čitave godine.

Kako koristiti dehidrator i koje su njegove prednosti?

U dehidratoru možete osušiti jagode ili maline, koje možete tijekom ostatka godine dodavati u palačinke, kolače, žitarice za doručak, voćne salate… Sušene jagode omiljena su poslastica djeci i ako ih dodate čak i u nešto što bas ne bi rado jeli, poput zobenih pahuljica ili smoothija vrlo je vjerojatno da će ih poželjeti probati!

Sušene jabuke zdrav su snack tijekom zime, a možete se igrati s omiljenim začinima, pa na njih posuti cimet ili muškanti oraščić.

Sušena rajčica odličan je dodatak tjestenini, jelima s krumpirom, juhama ili salatama.

Temeraturu u dehidratoru možete podesiti po vašoj želji, tako da možete povrće i voće sušiti na temperaturi ispod 46°C, što će sačuvati sve enzime, minerale i vitamine koji se nalaze u njima.

osusena-hranaUkoliko ste na sirovoj prehrani, dehidrator je, nakon blendera i sokovnika, uređaj koji morate imati u vašoj kuhinji.

Od sušenog povrća možete praviti sirove lazanje, rolice od povrća, pa čak i sirove krekere i zdrave kekse od sjemenki!

U dehidratoru možete sušiti kore od jabuke, od kojih možete praviti domaći čaj svakoga dana tijekom zime, kao i začinsko bilje (poput bosiljka, korijandera, peršinovog ili celerovog lišća), te bilje za čaj (svježa nana, majčina dušica, latice divlje ruže…).

Sirova, vegetarijanska ili veganska prehrana može biti skupa tijekom zime, kada je svježe voće i povrće dostupno uglavnom uvezeno iz dalekih zemalja. Novac koji ćete potrošiti na dehidrator vrijedan je investicije i isplatit će sam sebe tijekom samo jedne zime.

» Ukoliko već imate dehidrator ili razmišljate da ga kupite, pročitajte ovdje kako pravilno osušiti voće i povrće u dehidratoru.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dehidrator, dehidrator hrane, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu