Više vlakana u prehrani pomaže u izbacivanju “vječnih kemikalija” iz tijela?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Nova studija daje još jedan razlog za konzumaciju više povrća – prehrana bogata vlaknima mogla bi pomoći u smanjenju koncentracije PFAS kemikalija u tijelu, tzv. “vječnih kemikalija”.
PFAS (per- i polifluoroalkilne tvari), poznate i kao “vječne kemikalije“, nalaze se u vodi, tlu, hrani i zraku. Zbog svoje postojanosti u okolišu i ljudskom organizmu povezuju se s određenim vrstama raka, povišenim kolesterolom i problemima s plodnošću.
Što je pokazalo istraživanje?
Dosadašnja istraživanja na životinjama već su sugerirala da vlakna mogu pomoći u smanjenju razine PFAS-a. U novoj studiji znanstvenici su analizirali uzorke krvi 72 muškarca s povišenim kolesterolom, preuzete iz prijašnjeg kliničkog ispitivanja koje je proučavalo učinak napitka od zobi bogatog vlaknima na LDL (“loš”) kolesterol.
Sudionici su tijekom četiri tjedna pili napitak s visokom količinom vlakana ili rižino mlijeko s manje vlakana.
Kako vlakna mogu pomoći u izbacivanju PFAS-a?
Kada jedemo hranu bogatu vlaknima, ona u crijevima stvara gel koji pomaže u smanjenju apsorpcije masti i kolesterola. Istraživači sada vjeruju da taj isti gel može pomoći i u vezivanju PFAS kemikalija, sprječavajući njihovu apsorpciju u krvotok.
Baš kao što vlakna vežu kolesterol i sprječavaju njegovu apsorpciju, vjerojatno vežu i PFAS te ih izbacuju iz tijela prije nego što dođu do jetre i krvi, pojašnjava toksikologinja dr. Kelly Johnson-Arbor, koja nije sudjelovala u istraživanju, za Verywell Health.

Koliko su PFAS kemikalije raširene?
Više od 98 % stanovnika SAD-a ima određenu količinu PFAS-a u tijelu. Nalaze se u brojnim kućanskim i komercijalnim proizvodima – od neprijanjajućeg posuđa do vodootporne odjeće i tepiha otpornih na mrlje.
Studija je pokazala da vlakna posebno pomažu u uklanjanju PFOA i PFOS kemikalija, dviju vrsta PFAS-a koje se više ne koriste u SAD-u, ali se i dalje nalaze u okolišu jer se vrlo sporo razgrađuju.
Iako novije PFAS tvari brže izlaze iz tijela, to ne znači da su bezopasne, upozorava znanstveni novinar Kevin Loria.
Trebamo li povećati unos vlakana?
Povećanje unosa vlakana donosi brojne zdravstvene prednosti – od boljeg probavnog zdravlja do smanjenja rizika od dijabetesa i raka debelog crijeva. Iako su za konačne zaključke o učinku vlakana na PFAS potrebna dodatna istraživanja, jasno je da prehrana bogata vlaknima donosi višestruke koristi.
Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle iznosi između 25 – 30 g, no većina ih ljudi ne unosi dovoljno. Prelazak na prehranu bogatiju vlaknima najbolje je raditi postupno, kako bi se izbjegli nadutost i plinovi, a važno je i piti dovoljno vode.
Kako još možete smanjiti izloženost PFAS-u?
Osim prehranom, izloženost PFAS kemikalijama može se smanjiti korištenjem filtera za vodu i izbjegavanjem proizvoda poput neprijanjajućeg posuđa.
Pročitajte i ove članke:
- Ove štetne tvari nalaze se gotovo svugdje! Evo kako smanjiti izloženost
- Koliko je sigurno vaše kuhinjsko posuđe? Evo što izbjegavati
- Novo istraživanje: Papirnate slamke možda nisu bolje za okoliš od plastičnih! Evo koju štetnu tvar sadrže i u kojim količinama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

6 problema s ustima u menopauzi na koje trebate obratiti pažnju
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Brown, S. (2025). Eating More Fiber May Help Lower PFAS Levels in Your Body, Study Finds. Verywell Health.
- Schlezinger, J. J. i sur. (2025). Per- and poly-fluoroalkyl substances (PFAS) in circulation in a Canadian population: their association with serum-liver enzyme biomarkers and piloting a novel method to reduce serum-PFAS. Environ. Health, 24: 10.
- Deng, P. i sur. (2022). Metabolomic, Lipidomic, Transcriptomic, and Metagenomic Analyses in Mice Exposed to PFOS and Fed Soluble and Insoluble Dietary Fibers. EHP, 130(11): 117003.