Što je biohakiranje prehrane?

biohakiranje prehrane

Biohakiranje se odnosi na različite životne i prehrambene promjene ili „trikove“ (eng. hack) kojima se nastoji unaprijediti zdravlje i blagostanje tijela i uma. Metode biohakiranja variraju, a mogu uključivati promjenu prehrane, vježbanje, optimiziranje spavanja, uzimanje suplemenata, itd.

U nastavku saznajte na koji način možete biohakirati prehranu kako biste postigli optimalno zdravlje tijela i uma.

Biohakiranje – prednosti

Metode biohakiranja mogu se izvoditi na različite načine i iz različitih razloga. Pa tako biohakiranje može imati prednosti kao što su:

  • povećana produktivnost,
  • bolje kognitivne funkcije,
  • smanjenje rizika od određenih bolesti,
  • optimizacija tjelesnih funkcija (kao što je krvni tlak),
  • poboljšana kompozicija tijela.

Ipak, imajte na umu da nije svaka metoda biohakiranja bezopasna. Na primjer, evidentirano je da je skupina biohakera ubrizgavala spoj klora u oči kako bi mogli vidjeti noću, što se nipošto ne preporučuje jer je štetno. Zato je važno pridržavati se provjerenih i sigurnih metoda koje se izvode kao dio biohakiranja te osluškivati što vašem tijelu najviše odgovara.

Kako se izvodi biohakiranje?

Kao što smo već napomenuli, biohakiranje se odnosi na prehrambene, ali i druge životne promjene u svrhu povećanja općeg blagostanja. Pa tako osim mijenjanja prehrane biohakiranje može uključivati i:

vježbanje
Foto: Photo Secrets

Većina praksi koje se izvode unutar biohakiranja nastoje nadići tradicionalnu medicinu ili su mješavina prirodnih/tradicionalnih praksi (poput posta i meditacije) i medicine.

Ovakve promjene preporučuje se uvesti postupno u život kako bi što lakše postale dio vaše rutine.

Biohakiranje prehrane

Biohakiranje prehrane uključuje mijenjanje prehrambenih navika i optimiziranje dijete kako bi se postigli određeni učinci na zdravlje. S obzirom da je prehrana temelj zdravlja, preporučuje se mijenjanje dijete prije implementiranja drugih metoda biohakiranja.

Prije svega, neovisno o razlogu zbog kojega primjenjujete tehnike biohakiranja, važno je da je 80% vaše prehrane bazirano na cjelovitoj, neobrađenoj hrani. Pokazano je da prehrana bazirana na cjelovitoj hrani ima najbolji učinak na zdravlje tijela i uma. Osim toga, aspekti prehrane na koje biste trebali obratiti pozornost su:

  • Nutrijenti – važno je da vaša prehrana sadrži puno voća i povrća kako biste dobili sve potrebne vitamine, minerale i antioksidanse.
  • Hidratacija – nemojte zaboraviti da je tijelu hidratacija prijeko potrebna, stoga je važan i dovoljan unos tekućine.
  • Šećer – preporučuje se smanjenje unosa procesuiranog šećera.
  • Vlakna – preporučuje se povećanje unosa vlakana.
  • Optimizacija apsorpcije vitamina – pobrinite se da unaprijedite apsorpciju određenih vitamina. Na primjer, željezo iz hrane se bolje apsorbira ako s njim pojedete hranu bogatu vitaminom C. Apsorpcija vitamina D pospješuje se ako vaša dijeta obiluje zdravim mastima.

Prije promjene dijete preporučuje se da napravite potpunu krvnu pretragu kako biste otkrili nedostaju li vam određeni nutrijenti i na što se trebate fokusirati prilikom promjene dijete.

U nastavku vam donosimo još nekoliko metoda kojima možete poboljšati svoju prehranu i time optimizirati zdravlje. U prehrambene navike najbolje je implementirati one promjene koje odgovaraju cilju koji želite postići i koje odgovaraju potrebama vašeg tijela.

hrana
Foto: Photo Secrets

Intermittent fasting (povremeni post)

Povremeni post odnosi se na metodu prehrane pri kojoj postite tj. ne unosite hranu u tijelo određeno vrijeme. Najpopularniji povremeni post uključuje unos hrane u okviru od 8 sati, dok ostalih 16 sati traje post.

Povremeni post pokazao se kao odlična metoda za mršavljenje, smanjenje inzulina, jačanje imuniteta i zaštitu od određenih bolesti. Više o povremenom postu možete saznati ovdje.

Unos kofeina

Ako biohakiranjem želite unaprijediti kognitivne funkcije i koncentraciju, preporučuje se unos kofeina. Kofein možete unijeti u tijelo pomoću kave ili zelenog ili crnog čaja. Ako niste do sada unosili kofein, pratite kako se osjećate nakon što popijete kavu ili čaj i postižete li željene rezultate. Više o kofeinu i njegovim učincima možete saznati ovdje.

Eliminacijska dijeta

Ova dijeta može vam pomoći ako imate problema s upalama koje mogu uzrokovati fizičku nelagodu, moždanu maglu i druge probleme. Uz pomoć ove dijete nastoji se otkriti koja hrana uzrokuje upale kako biste ju eliminirali iz prehrane.

Eliminacijska dijeta izvodi se na način da jednu ili dvije skupine hrane eliminirate iz dijete (npr. mliječne proizvode ili procesuirani šećer). Nakon dva tjedna skupinu hrane koju ste eliminirali ponovno polako unosite natrag u dijetu i bilježite svoje fizičko i mentalno stanje.

Ako prilikom vraćanja odabrane hrane u dijetu iskusite simptome kao što su umor, bolovi, proljev i drugi neugodni simptomi, u potpunosti izbacite tu namirnicu iz prehrane.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu