7 indijskih vegetarijanskih slatkiša koje biste trebali kušati
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Zbog višetisućljetne vegetarijanske tradicije u Indiji, kolači i deserti koji se tamo pripremaju prave se na bazi mlijeka i orašastih plodova, voća i žitarica, ali bez jaja.
Ako ne konzumirate jaja, onda je Indija za vas “carstvo vegetarijanskih slatkiša”, no ako ne možete posjetiti Indiju, neke od deserta i slatkiša možete pokušati napraviti sami (poput kheera ili halvi), ili ih kušati u nekom indijskom restoranu, a svakako kušajte neke od predloženih u nastavku teksta:
1. Gulab Jamun
Gulab jamuni su loptice od koncentrirane mliječne mase (mawa ili khoya), pržene u dubokom ulju, a zatim potopljene u šećerni sirup s ružinom vodicom.
Kada jednom kušate gulab jamun nećete ga više zaboraviti.
2. Besan ladoo
Besan ladoo su kuglice od slanutkovog brašna (više o ovom bezglutenskom zdravom brašnu možete pročitati ovdje), koje su jedan od najpopularnijih tradicionalnih slatkiša u Indiji, posebno za vrijeme festivala.
3. Burfi
Burfi, poznat još i kao “indijska karamela” slatkiš je koji se pravi ukuhavanjem mlijeka na laganoj temperaturi dok se isto ne zgusne do ljepljive mase, nakon čega se oblikuje (s okusima po želji) u male kockice ili rombove.
Svakako kušajte burfi od indijskih oraščića i burfi od kokosa.
4. Kulfi (tradicionalni indijski vegetarijanski sladoled na bazi mlijeka)
Kulfi je vegetarijanski sladoled, bez jaja, koji se pravi ukuhavanjem mlijeka na laganoj temperaturi dok se isto ne zgusne, te dodavanjem šećera po želji (pistacije, bademi, mango…), a zatim presipa u kalupe i hladi.
Kremasti kulfi (posebno s okusom pistacija i manga ili šafrana) bit će vjerojatno najukusniji sladoled koji ste ikada kušali.
5. Halve
U Indiji su popularne razne vrste halvi (koje se prave laganim prženjem na maslacu, a zatim ukuhavanjem voća ili neke vrste brašna u mlijeku ili vodi), što od žitarica (halva od griza, halva od integralnog pšeničnog brašna, halva od kestenovog brašna), mahunarki (halva od besana, halva od mung-leće), halve od voća i mrkve (halvu od mrkve i mung graha biste svakako trebali kušati tijekom zimske sezone).
Recept i uputu kako napraviti halvu od griza možete pronaći ovdje.
6. Kheer (riža ukuhana u mlijeku sa začinima i orašidima)
Kheer je zapravo sutlijaš ili riža na mlijeku, desert koji se tradicionalno pravi i u našim krajevima, no u Indiji se priprema sa suhim voćem i orašidima, te začinima poput šafrana i kardamona, što mu daje nezaboravnu aromu, boju i miris.
7. Custard (puding s voćem)
Custard je “razrijeđeni” puding koji se priprema dodavanjem smjese kukuruznog škroba, šećera i okusa po želji (vanilija, pistacije, kakao…) u prokuhano mlijeko, te laganim ukuhavanjem istog na laganoj vatri, dok se ne dobije željena gustoća pudinga.
U ovaj puding dodaje se razno isjeckano voće (sjemenke nara, grožđe, kriške banane, kockice naranče, jabuke…), te se sluzi toplo ili hladno (ovisno o sezoni).
Odličnog je okusa, a zbog obilja voća koje se u njega dodaje prava je “vitaminska bomba”
Kako izgleda svo šarenilo vegetarijanskih indijskih slatkiša možete pogledati u blog-postu “Indija: Carstvo vegetarijanskih slatkiša”
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja