Purini u hrani: Tablica na koju moraju paziti osobe s gihtom
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Prva asocijacija na purine je giht. Aromatske organske komponente purini rasprostranjeni su gotovo u svim namirnicama, no postoje namirnice koje su njima bogatije, što je važno onima koji boluju od gihta.
Iako je riječ o prirodnim spojevima, prilikom svoje razgradnje, odnosno metabolizma purini stvaraju mokraćnu kiselinu koja se onda izlučuje kroz bubrege. Problem u vezi purina, kao i u svemu kada su u pitanju prehrana i hrana, nastaje u njihovoj pretjeranoj konzumaciji.
Važno je naglasiti da je stvaranje mokraćne kiseline prirodan proces, no zbog pretjerivanja u hrani bogatoj purinima, ali i zbog pretilosti te pretjerane konzumacije alkohola poremetit će se ravnoteža u tijelu, odnosno stvarat će se previše mokraćne kiseline.
Povišena razina mokraćne kiseline u tijelu još se naziva hiperuricemija, a takvo stanje, pored navedenog, vezano je i za dijabetes tipa dva, krvožilne bolesti, hipertenziju, ali i kronične bubrežne bolesti, kao i metabolički sindrom.
Purini u hrani
Kao što je rečeno, gotovo sva hrana sadrži purine, no razlika je u samoj koncentraciji. Općenito, purinima su bogate namirnice koje su i izvor proteina, poput mesa i mesnih proizvoda, ribe i morskih plodova, mahunarki, ali i piva koje sadrži kvasac.
Posebice su bogate purinima namirnice poput goveđe jetre, iznutrica, inćuna, suhomesnatih proizvoda, bujona i kvasca. Osobe koje pate od gihta takvu hranu trebaju izbjegavati i u svoju prehranu uvrstiti hranu siromašnu purinima, kao što su voće i povrće, cjelovite žitarice te niskomasni mliječni proizvodi.
Purini u hrani – tablica
U nastavku se nalazi tablica s namirnicama te koncentracijama purina rangiranim od hrane bogate purinima do one manje bogate purinima. Bijelo meso sadrži manje purina u odnosu na crveno, losos i tuna sadrže također manje purina u odnosu na sardine i inćune.
Iznutrice su posebno nepoželjne kod oboljelih od gihta. Mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi dozvoljeni su u umjerenoj konzumaciji kod osoba koje pate od gihta.
Namirnica | Udio purina u mg na 100 g | Koncentracija |
Goveđa jetra | 300 – 350 | Visoka |
Pileća jetra | 300 | Visoka |
Sardine | 300 – 350 | Visoka |
Inćuni | 250 – 300 | Visoka |
Haringa | 250 – 300 | Visoka |
Divljač (srna, zec) | 200 – 300 | Visoka |
Dagnje | 200 – 250 | Visoka |
Pileći batak | 130 – 150 | Srednja |
Svinjski kotlet | 120 – 150 | Srednja |
Govedina | 150 | Srednja |
Janjetina | 150 | Srednja |
Konzervirana tuna | 120 – 150 | Srednja |
Losos | 100 – 150 | Srednja |
Škampi | 100 – 150 | Srednja |
Jetra od janjetine | 130 – 150 | Srednja |
Pileća prsa | 80 – 100 | Srednja |
Masniji dijelovi svinjetine | 80 – 100 | Srednja |
Leća | 50 – 70 | Srednja |
Grašak | 50 – 70 | Srednja |
Grah | 50 – 60 | Srednja |
Lignje | 70 – 90 | Srednja |
Hobotnica | 60 – 80 | Srednja |
Povrće | 20 – 40 | Niska |
Krumpir | 10 – 20 | Niska |
Cjelovite žitarice | 10 – 20 | Niska |
Jaja | 0 – 10 | Niska |
Voće | 0 – 10 | Niska |
Mlijeko, jogurt, sir | 0 – 10 | Niska |
Tjestenina | 0 – 10 | Niska |
Riža | 0 – 10 | Niska |
Pročitajte i ove članke:
- Je li giht zarazan? Evo odgovora na česta pitanja
- Prirodni lijekovi protiv gihta: Jaki bolovi, otekline i osjetljivi zglobovi! Evo što iz narodne medicine pomaže u kratkom roku
- Napravite napitak koji liječi “najstariju bolest na svijetu”.