Kako da vaše dijete zavoli povrće?

dijete jede

Mnogi roditelji žale se da njihova djeca ne vole povrće, što je zabrinjavajuće, budući da bi djeca trebala jesti 4-5 porcija voća i povrća dnevno (ne računajuci krumpir). Pročitajte korisne savjete kako da vaše dijete zavoli povrće i redovito ga jede:

1. Neka vaše djete odabere povrće na tržnici

Studije pokazuju da djeca koja idu s roditeljima u kupovinu povrća više vole jesti povrće. Povedite djecu sa sobom u kupovinu povrća i objasnite im kako se koje povrće zove.

Možete ih pitati koje je boje pojedino povrće i obajsniti im zašto je baš to povrće posebno (na primjer “mrkva štiti oči”). Dopustite njima da odaberu neko povrće po njihovom izboru i to povrće napravite taj dan. Djeci su posebno znaimljive male stvari, pa tako i mini ili baby-povrće!

Odaberite za njih najmanje mrkvice, mini-rajčice, baby-špinat ili još bolje: neka oni sami odaberu “bebice povrća” za svoje jelo.

2. Neka priprema obroka bude zabavna za djecu

Studije pokazuju da djeca koja s roditeljima sudjeluju u pripremi jela od povrća vise vole jesti povrće! Uključite vašu djecu u pripremu obroka. Ovime ne kažem da ih treba “zaposliti” u kuhinji, već da kuhanje s povrćem treba učiniti zabavnim za djecu. Nabavite im malu kecelju, plastični nož i žlicu, mini-dasku za rezanje, male zdjelice i sl…

Plastičnim nožem djeca mogu rezati začinsko bilje, listiće špinata, gljive, mini rajčice (i ovdje vazi baby-pravilo). Pohvalite ih svaki puta kada vam “pomognu” i dodajte njihovo isjeckano bilje ili povrće u jelo.

Umjesto da se djeca igraju sama (ili sjede ispred TV-a) dok vi kuhate, ovo može biti zabavan način da provedete vrijeme s djecom i za njih da zavole povrće!

3. Poslužite dječiji obrok na malim tanjurima i u malim porcijama

Ukoliko pred djecu stavite “brdo zelenog nečega” sigurno ih nećete impresionirati. Poslužite dječiji obrok na malim, zanimljivim tanjurima (ukoliko su šareni, jos bolje). Recite im da pojedu “samo to”. Vrlo je vjerovatnije da ce pristati pojesti svoju porciju povrća na ovaj način.

4. Djeca vole boje

Nastojte da u pripremu obroka za djecu uključite povrće različith boja (narandžasto, crveno, zeleno, ljubičasto…). Ukoliko se jelo koje pripremate sastoji od jedne vrste povrća, onda povrće različith boja upotrijebite za dekoraciju (na primjer, možete dodati malo narendane mrkve ili ljubičastog kupusa, ili listiće baby-špinata).

5. Budite kreativni

Probudite i najamanje zrno kreativnosti u sebi kada servirate dječiji obrok (možete napraviti smajlije od sosa od rajčice ili tahinija, napraviti neki “crtež” od povrća, palačinke u obliku srca, zdrave uštipke u kalupima u obliku medvjedića, srca, Djeda Mraza…). Možete napraviti “planinu” ili Snješka Bijelića od riže (mali štapic mrkve može biti nos, a crna maslina Snješkova kapa).

Možete čak i nabaviti kalupe za pečenje i oblikovanje u obliku omiljenih “junaka” iz crtanih filmova vaše djece (na primjer Hello Kitty). Ne morate za dekoraciju i kupovinu kalupa potrošiti brdo novca, potrebno je da “pustite mašti na volju”. Neke ideje za serviranje dječjeg obroka možete pogledati na mom blogu.

6. Objasnite djeci zašto je povrće dobro za njih

Ukoliko kažete djeci da je povrće dobro za njihovo zdravlje, vjerovatno neće razumjeti što ste im htjeli reći. Plašiti djecu (poput “razboljet ćeš se ako ne jedeš povrće”) također nije najbolja taktika, budući da djeci stvarate negativnu asocijaciju na povrće. Kažite im zašto je povrće dobro za njih “njihovim jezikom”.

Možete im reći da će ako jedu špinat biti snažni kao Popaj, ili da će biti visoki i brže rasti ako jedu povrće, da će se moći duže igrati vani, jer se neće brzo umoriti, da će imati zdrave oči ako jedu mrkvu i moći bolje vidjeti junake iz omiljenog crtića na TV-u… I sve što mislite da ce motivirati vaše dijete da jede povrće (na pozitivan način).

7. Zasadite biljku s djecom i dopustite im da je uberu za obrok kada izraste

dijete-sadi-povrce

Istraživačke studije pokazuju da ukoliko uključimo djecu u rad u vrtu i u uzgoj biljaka, ona će biti više sklona tome da jedu povrće i voće. Ukoliko nemate vrt, ništa zato!

Možete posaditi začinsko bilje u kuhinji sa svojom djecom (poput bosiljka, korijandera Ili ružmarina). Uključite djecu u cijeli proces sadnje (neka sami poprskaju sjeme u tegli) i svakoga dana zajedno provjeravajte jesu li se pojavile “zelene bebice” ili “bebice od bosiljka”. Kada izrastu dopustite djeci da sama uberu listice začinskog bilja (mogu i sami dekorirati jelo njima).

Možete posaditi i mini-rajčice na balkonu (djeca jako vole brati rajčice). Zamislite iščekivanja i uzbuđenost vašega djeteta, kada prvi puta probaju biljčicu ili mini-rajčicu koju su sami (uz vašu pomoć) zasadili, zaljevali i njegovali!

Ukoliko uopće nemate uvjeta ili vremena za uzgoj biljaka u domu, možete kupiti već gotove biljke (ljute papričice, mini-rajčice ili začinsko bilje), te brigu oko branja i zaljevanja istih prepustiti vašim mališanima.

8. Budite primjer vasem djetetu

Bez obzira što reklamne kampanje brze i ne tako zdrave hrane troše milijunske iznose kako bi ovu vrstu hrane učinili zanimljivom za dijete, vi ste ipak kao roditelj najvažniji uzor vašem djetetu! Ukoliko i sami ne volite povrće, ne možete očekivati isto i od djece, zar ne?

Kada jedete povrće i voće, svakoga puta pokažite oduševljenje pred vašom djecom, poput “hmmm” ili “ovo je tako ukusnooo”, zatvorite oči, uživajte u svakom zalogaju… Neka vasa djeca osjete i vide kako vi slasno jedete to povrće (vrlo je vjerovatno da će i sama poželjeti uzeti zalogaj “tog zelenog jela” iz vašeg tanjura.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu