Palačinke bez jaja – recepti

palacinke_bez_jaja

Slatke ili slane, palačinke su brza i jednostavna poslastica koju obožavaju ljudi svake dobi, a može se pripremiti kao zasitan doručak, ukusna večera ili kao poslastica tijekom dana.

Tradicionalan recept za palačinke uključuje nekoliko osnovnih namirnica; brašno, mlijeko i jaja. Međutim, ponekad nas iznenadi izostanak jaja s police u hladnjaku, ili ih ne želimo konzumirati zbog visoke razine kolesterola ili veganskih uvjerenja.

Mlijeko životinjskog porijekla lako je zamijeniti s nekim biljnim, primjerice sojinim. No kako ispeći palačinke bez jaja? Donosimo nekoliko recepata za palačinke u kojima mogu uživati baš svi.

Palačinke bez jaja

Sastojci:

  • 1 šalica (oko 150 g) svenamjenskog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice vode
  • prstohvat soli

palacinke3

Priprema:

Pomiješajte zajedno suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U posebnoj posudi promiješajte mlijeko, ulje i vodu, te dodajte suhim sastojcima. Miješajte sve zajedno dok ne dobijete ujednačenu smjesu; grudice će biti teško izbjeći, ali ne smetaju.

Na tavi zagrijte malo ulja. Nemojte tavu previše zagrijati jer će u protivnom palačinke primiti tamnu boju; za zlatne palačinke tavu grijte na umjerenoj do slaboj vatri.

Izgrabite manji dio smjese (oko pola decilitra) i ravnomjerno razlijte po tavi. Pecite dok se na gornjoj strani palačinke ne počnu pojavljivati mjehurići i dok nekoliko njih ne pukne, a rubovi palačinke izgledaju suho.

Okrenite palačinku i pecite dok donji dio ne dobije toplu zlaćanu boju.

Ako ne iskoristite odmah čitavu smjesu, možete ju čuvati u hladnjaku još nekoliko sati.

Aromatizirane palačinke bez jaja

Sastojci:

  • 1 šalica (150 g) svenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica šećera
  • ½ čajne žličice cimeta
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 dl mlijeka
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilijepalacinke2

Priprema:

Pomiješajte prvo suhe sastojke.

U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, ulje, vodu i ekstrakt vanilije, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima. Grudice ne trebaju zabrinjavati, miješajte dok smjesa nije relativno ujednačena, a zatim ju pustite da odstoji desetak minuta.

Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi, ali ne previše kako palačinke ne bi potamnile. Dodajte malo maslaca, a kada se otopi, dodajte dio smjese. Pecite dok se mjehurići ne pojave na gornjoj površini palačinke, a rubovi ne potamne.

Okrenite palačinku i pecite dok i donja strana ne dobije zlatnu boju.

Palačinke bez jaja i mlijeka

Sastojci:

  • 1 šalica (150 g) brašna
  • 2 žlice šećera
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 2 ½ žlice maslaca
  • 2 dl vode
  • prstohvat soli

palacinke1

Priprema:

Posebno pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

Maslac otopite na tavi tako da obloži čitavu površinu tave, a zatim otopljeni maslac izlijte u manju posudu. Dodajte vodu i dobro izmiješajte, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima.

Miješajte dok suhi sastojci nisu potpuno vlažni, a po potrebi dodajte još malo vode. U redu je ako je smjesa puna grudica.

Pecite palačinke na umjerenoj vatri dok se na gornjoj strani ne pojave mjehurići, a rubovi lagano potamne. Palačinku zatim okrenite; bit će potrebno 3 do 4 minute sa svake strane kako bi palačinke bile pečene.

Dodatni savjeti za pripremu palačinki bez jaja

  • U smjesu možete dodati pola banane ili pola šalice borovnica ili jagoda prije pečenja za novu dimenziju okusa.
  • Ako želite zdraviju verziju, umjesto šalice svenamjenskog brašna, stavite u smjesu pola šalice brašna cjelovitih žitarica i pola šalice običnog brašna.
  • Tava je na idealnoj temperaturi za palačinke ako ju poprskate s par kapljica vode, a one ne počnu prskati nego “vrludaju” brzo po tavi.
  • Preporučuje se smjesu miješati ručno s obzirom na to da ne mora biti savršeno ujednačena bez grudica, ali ako želite možete koristiti i mikser na slabijem pogonu.
  • Palačinke same po sebi neće biti slatke pa ih ne morate nužno jesti kao desert; možete ih nadjenuti i svježim sirom, vrhnjem, pečenim rajčicama i gljivama ili nekim drugim povrćem po želji.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: palaćinke bez jaja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu