Palačinke bez jaja – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Slatke ili slane, palačinke su brza i jednostavna poslastica koju obožavaju ljudi svake dobi, a može se pripremiti kao zasitan doručak, ukusna večera ili kao poslastica tijekom dana.
Tradicionalan recept za palačinke uključuje nekoliko osnovnih namirnica; brašno, mlijeko i jaja. Međutim, ponekad nas iznenadi izostanak jaja s police u hladnjaku, ili ih ne želimo konzumirati zbog visoke razine kolesterola ili veganskih uvjerenja.
Mlijeko životinjskog porijekla lako je zamijeniti s nekim biljnim, primjerice sojinim. No kako ispeći palačinke bez jaja? Donosimo nekoliko recepata za palačinke u kojima mogu uživati baš svi.
Palačinke bez jaja
Sastojci:
- 1 šalica (oko 150 g) svenamjenskog brašna
- 2 dl mlijeka
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica šećera
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice vode
- prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte zajedno suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U posebnoj posudi promiješajte mlijeko, ulje i vodu, te dodajte suhim sastojcima. Miješajte sve zajedno dok ne dobijete ujednačenu smjesu; grudice će biti teško izbjeći, ali ne smetaju.
Na tavi zagrijte malo ulja. Nemojte tavu previše zagrijati jer će u protivnom palačinke primiti tamnu boju; za zlatne palačinke tavu grijte na umjerenoj do slaboj vatri.
Izgrabite manji dio smjese (oko pola decilitra) i ravnomjerno razlijte po tavi. Pecite dok se na gornjoj strani palačinke ne počnu pojavljivati mjehurići i dok nekoliko njih ne pukne, a rubovi palačinke izgledaju suho.
Okrenite palačinku i pecite dok donji dio ne dobije toplu zlaćanu boju.
Ako ne iskoristite odmah čitavu smjesu, možete ju čuvati u hladnjaku još nekoliko sati.
Aromatizirane palačinke bez jaja
Sastojci:
- 1 šalica (150 g) svenamjenskog brašna
- 1 čajna žličica šećera
- ½ čajne žličice cimeta
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 dl mlijeka
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 žlica vode
- 2 žlice maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte prvo suhe sastojke.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, ulje, vodu i ekstrakt vanilije, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima. Grudice ne trebaju zabrinjavati, miješajte dok smjesa nije relativno ujednačena, a zatim ju pustite da odstoji desetak minuta.
Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi, ali ne previše kako palačinke ne bi potamnile. Dodajte malo maslaca, a kada se otopi, dodajte dio smjese. Pecite dok se mjehurići ne pojave na gornjoj površini palačinke, a rubovi ne potamne.
Okrenite palačinku i pecite dok i donja strana ne dobije zlatnu boju.
Palačinke bez jaja i mlijeka
Sastojci:
- 1 šalica (150 g) brašna
- 2 žlice šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 2 ½ žlice maslaca
- 2 dl vode
- prstohvat soli
Priprema:
Posebno pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
Maslac otopite na tavi tako da obloži čitavu površinu tave, a zatim otopljeni maslac izlijte u manju posudu. Dodajte vodu i dobro izmiješajte, a zatim smjesu dodajte suhim sastojcima.
Miješajte dok suhi sastojci nisu potpuno vlažni, a po potrebi dodajte još malo vode. U redu je ako je smjesa puna grudica.
Pecite palačinke na umjerenoj vatri dok se na gornjoj strani ne pojave mjehurići, a rubovi lagano potamne. Palačinku zatim okrenite; bit će potrebno 3 do 4 minute sa svake strane kako bi palačinke bile pečene.
Dodatni savjeti za pripremu palačinki bez jaja
- U smjesu možete dodati pola banane ili pola šalice borovnica ili jagoda prije pečenja za novu dimenziju okusa.
- Ako želite zdraviju verziju, umjesto šalice svenamjenskog brašna, stavite u smjesu pola šalice brašna cjelovitih žitarica i pola šalice običnog brašna.
- Tava je na idealnoj temperaturi za palačinke ako ju poprskate s par kapljica vode, a one ne počnu prskati nego “vrludaju” brzo po tavi.
- Preporučuje se smjesu miješati ručno s obzirom na to da ne mora biti savršeno ujednačena bez grudica, ali ako želite možete koristiti i mikser na slabijem pogonu.
- Palačinke same po sebi neće biti slatke pa ih ne morate nužno jesti kao desert; možete ih nadjenuti i svježim sirom, vrhnjem, pečenim rajčicama i gljivama ili nekim drugim povrćem po želji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja