Ovu žitaricu nazivaju “pametnom hranom”, a odlična je zamjena za rižu ili brašno
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
![Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/04/Ujedinjeni-narodi-su-2023.-proglasili-medunarodnom-godinom-prosa.jpg?x60603)
Sitna, ali itekako hranjiva žitarica, koja je zapravo sjemenka, svestrana je namirnica koja služi kao zamjena za rižu ili brašno.
Nekad glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u drugi plan, ali u posljednje je vrijeme sve popularnija i raširenija u uporabi.
Kako bi podržali taj trend, Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa. Na svečanosti proglašenja je Qu Dongyu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio nutritivnu vrijednosti prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rješavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.
![Proso je osnovna hrana u Indiji i dijelovima Afrike već nekoliko stoljeća](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/04/Proso-je-osnovna-hrana-u-Indiji-i-dijelovima-Afrike-vec-nekoliko-stoljeca.jpg?x60603)
Proso kao ljekovita namirnica
Proso je osnovna hrana u Indiji i dijelovima Afrike već nekoliko stoljeća, a stigao je iz Kine prije najmanje 5.000 godina. Postoji čak devet vrsta prosa koje se uzgajaju u različitim regijama Indije. Razlikuju se po boji, veličini i teksturi, ali dijele otprilike isti nutritivni sastav. Sve vrste imaju lokalna imena na mnogim indijskim jezicima, što potvrđuje njihovu povijesnu zastupljenost u različitim regijama, prenosi izvješće BBC-a portal Punkufer.
Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku prehranu Amiti Gadre dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više željeza i kalcija od prerađene pšenice i riže. Također je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju kontrolirati šećer u krvi.
Proso u posljednje vrijeme sve češće možemo naći na jelovnicima restorana u jelima kao što su salate, tortilje, palačinke, kaše, pa čak i pizze, a razlog tome su chefovi koji shvaćaju koliko proso može ponuditi za užitak i zdravlje. Postoji čak i bezglutenska piva na bazi prosa.
Novi trend popularnosti prosa nastao je kao odgovor na činjenicu da ta sitna, ali moćna žitarica ne koristi samo potrošačima, nego i poljoprivrednicima, kao i okolišu, zbog čega je i dobila nadimak “pametna hrana”.
Pročitajte i ove članke:
- Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti
- Proso recepti za doručak: Puni vitamina, minerala i bez glutena! Imamo slane i slatke ideje za prvi obrok u danu
- Žitarice za doručak: Za prvi obrok u danu često birate žitne pahuljice? Evo što na to kaže nutricionistica i koje su najbolje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja