Ovu žitaricu nazivaju “pametnom hranom”, a odlična je zamjena za rižu ili brašno

Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa

Sitna, ali itekako hranjiva žitarica, koja je zapravo sjemenka, svestrana je namirnica koja služi kao zamjena za rižu ili brašno.

Nekad glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u drugi plan, ali u posljednje je vrijeme sve popularnija i raširenija u uporabi

Kako bi podržali taj trend, Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa. Na svečanosti proglašenja je Qu Dongyu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio nutritivnu vrijednosti prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rješavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.

Naime, proso se uspješno uzgaja i na zemljištima koja nemaju izvrsnu kvalitetu tla, kao i onima s ograničenim pristupom navodnjavanju.
Proso je osnovna hrana u Indiji i dijelovima Afrike već nekoliko stoljeća
FOTO: Shutterstock

Proso kao ljekovita namirnica

Proso je osnovna hrana u Indiji i dijelovima Afrike već nekoliko stoljeća, a stigao je iz Kine prije najmanje 5.000 godina. Postoji čak devet vrsta prosa koje se uzgajaju u različitim regijama Indije. Razlikuju se po boji, veličini i teksturi, ali dijele otprilike isti nutritivni sastav. Sve vrste imaju lokalna imena na mnogim indijskim jezicima, što potvrđuje njihovu povijesnu zastupljenost u različitim regijama, prenosi izvješće BBC-a portal Punkufer.

Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku prehranu Amiti Gadre dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više željeza i kalcija od prerađene pšenice i riže. Također je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju kontrolirati šećer u krvi.

Proso u posljednje vrijeme sve češće možemo naći na jelovnicima restorana u jelima kao što su salate, tortilje, palačinke, kaše, pa čak i pizze, a razlog tome su chefovi koji shvaćaju koliko proso može ponuditi za užitak i zdravlje. Postoji čak i bezglutenska piva na bazi prosa. 

Novi trend popularnosti prosa nastao je kao odgovor na činjenicu da ta sitna, ali moćna žitarica ne koristi samo potrošačima, nego i poljoprivrednicima, kao i okolišu, zbog čega je i dobila nadimak “pametna hrana”.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu