Okruglice od kruha – priprema, savjeti i recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Okruglice od kruha su poznati prilog koji mnogi pripremaju uz razna variva i jela na žlicu, no mogu se poslužiti uz gotovo sve obroke. Poznate su i pod nazivom “lovačke okruglice” ili okruglice od starog kruha jer su se u prošlosti većinom pripremale kako bi se iskoristio stari kruh koji je bio odviše tvrd te kako se ne hrana ne bi bespotrebno bacila.
Okruglice ili njoke od kruha odlično se slažu uz brojne umake, dok u njih same možemo uključiti gotovo što god nam padne na pamet. U originalu se većinom pripremaju od kruha natopljenog u mlijeku, jaja, peršina, luka i začina.
Njoke od kruha potječu iz vremena kada si kuharice (i kuhari) nisu mogli priuštiti bacanje hrane. Upravo tako je iz sasvim običnog kruha nastao ovaj odličan recept koji danas mnogi smatraju specijalitetom i omiljenim prilogom svojim jelima.
Knedle od starog kruha (okruglice od starog kruha)
Postoji bezbroj recepata za okruglice od starog kruha jer ga gotovo svako kućanstvo prilagođava svom ukusu. Mi vam u nastavku donosimo jedan od osnovnih recepata u koji možete uključiti i druge sastojke po izboru.
Potrebno je
- 500 g starog i suhog kruha (ili peciva)
- 250 ml mlijeka
- 3 jaja
- ½ glavice ili jedan manji luk
- 1 čajna žličica nasjeckanog peršina
- 1 žlica ulja ili maslaca
- Sol i papar
- Kako bismo započeli okruglice od starog kruha, prvo je potrebno sitno nasjeckani luk popržiti na rastopljenom maslacu ili ulju, dok ne postane staklen.
- Kruh ili pecivo narežite na kockice i prelijte blago zagrijanim mlijekom. Zatim dodajte jaja, luk, peršin i začine te ostavite da se kruh natopi otprilike 20 minuta.
- Okruglice od starog kruha zatim oblikujte, dok u međuvremenu pripremate lonac s vodom koja treba zakipiti.
- Nakon što voda zakipi, knedle uronite u vodu pa smanjite toplinu na najnižu postavku. Kuhajte knedle 10-ak minuta i poslužite uz svoje omiljeno jelo.
Knedle od kruha u krpi
Okruglice od starog kruha moguće je napraviti u jednom komadu, a takav se recept kuha u čistoj krpi ili ubrusu. Na ovaj način sprječavamo raspadanje knedli, no manjak ovakve pripreme su okruglice jer same knedle pripremamo u obliku valjka koji se potom zamota u krpu za kuhanje te se reže na ploške kada je gotov.
Potrebno je
- 400 g stariog peciva (posebice žemlje)
- 2 jaja
- 300 ml mlijeka
- 1 žlica peršinovog lista
- 2 žlice krušnih mrvica
- Sol i papar ili vegeta
- Nekoliko dana stara peciva narežite na kockice, a kod relativno svježih peciva ih je poželjno dodatno prepeći u pećnici do zlatno žute boje.
- Zatim umutite jaja, dodajte mlijeko, sitno nasjeckani peršin i začine po izboru. Pomiješajte s kockicama peciva i ostavite da smjesa odstoji 20 minuta kako bi se peciva natopila.
- Smjesu zatim oblikujte u valjak i sa strane pripremite čistu krpu koji ste prethodno posuli krušnim mrvicama.
- Valjak zatim čvrsto zamotajte, a krajeve sa strane zavežite koncem ili sličnim konopom.
- Kuhajte u kipućoj vodi do 30 minuta i nakon vađenja iz vode pustite da se malo ohladi prije rezanja.
- Za manje nereda u kuhinji, umjesto krpe koristite aluminijsku foliju za kuhanje valjka koju potom možete jednostavno baciti nakon što se ohladi.
Češke knedle od kruha
Okruglice od kruha zapravo potiču iz češke koja je najpoznatija upravo po dobrom pivu i tzv. knedličkama. Češki recept umjesto starog kruha zahtjeva pripremu tijesta za knedle, a detaljne upute pročitajte u nastavku.
Potrebno je
- 500 g brašna
- 150 ml mlake vode
- 1 jaje
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- Prije nego počnete s pripremom, potrebno je razmutiti kvasac i šećer s toplom vodom, a kada je bez grudica ostaviti da se diže na toplom.
- Zatim u veću zdjelu pomiješajte brašno, sol i pjenu od kvasca pa dodajte umućeno jaje. Dobro pomiješanu smjesu je onda potrebno premjestiti na radnu površinu.
- Smjesu zatim rukama izradite u glatko tijesto koje ćete premjestiti u čistu zdjelu kada se prestane lijepiti. Prekriveno tijesto ostavite da se diže dok ne naraste dvostruko veće.
- Od dignutog tijesta oblikujemo valjke, tj. “štruce” jednake veličine koje ćemo staviti kuhati u kipuću slanu vodu.
- Kada štruce isplivaju, nastavljamo ih kuhati dok se sveukupno ne budu kuhale 35-40 minuta.
- Kuhane štruce ćemo narezati na jednake ploškice i poslužiti uz umak ili jelo po izboru.
Okruglice od kruha bez jaja
Za vegansku opciju ili kod osoba koje su alergične na jaja, postoji verzija okruglica od kruha bez jaja. Ipak, ove okruglice je potrebno kuhati na pari kako se ne bi raspale jer ovoga puta nema jaja da ih poveže.
Potrebno je
- 6 šalica starog kruha ili peciva na kockice
- 1 šalica mlijeka (biljnog mlijeka za vegane)
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka (izborno)
- 2 žlice peršinovog lista
- ½ čajne žličice soli
- Papar i muškatni oraščić (izborno)
- ½ jušne žlice ulja
- Narezane kockice starog kruha ili peciva prelijte mlakim mlijekom i ostavite da se natapa 10-15 minuta.
- U međuvremenu očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak (ako ga koristite). Oboje popržite na ulju dok ne postanu blago stakleni, a zatim ih dodajte u namočeni kruh.
- Dodajte začine i sitno nasjeckani peršin te sve dobro promiješajte. Ostavite smjesu da se blago ohladi nekoliko minuta.
- Zatim oblikujte okruglice te po potrebi dodajte nešto rižinog mlijeka ako se okruglice ne povezuju kako biste željeli.
- Okruglice kuhajte na pari 30-45 minuta, za što vam može poslužiti rupičasta zdjela za cijeđenje iznad lonca s kipućom vodom (ukoliko nemate pravi lonac za kuhanje na pari).
Knedle od kruha sa špekom
Ukoliko ipak konzumirate meso ili želite pripremiti knedle od starog kruha sa špekom, slaninom, pancetom i sl. mesnim proizvodima, pogledajte sljedeći recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja