Kako uštedjeti na hrani: Inflacija je tu! Evo kako složiti mjesečni budžet za hranu i uštedjeti u doba krize

Kako uštedjeti na hrani

Jedno od neizbježnih pitanja koje se nameće u nestabilnim vremenima kao što je kriza je kako uštedjeti na hrani. Srećom, postoje razne metode koje možete jednostavno implementirati u svoju svakodnevicu kako biste smanjili budžet za hranu.

Štednja na hrani svodi se na postizanje kompromisa između nekoliko faktora: nutritivnost, zasitnost, okus, raznolikost i praktičnost pripreme. Drugim riječima, hranom se nastoje zadovoljiti nutritivne i kalorijske potrebe, a da je pritom ukusna, raznolika i jednostavna za pripremu. Kod štednje na hrani kompromis se često radi na nutritivnim potrebama, pa se tako na tanjuru često pronađu “nezdravije”, ali jeftinije opcije.

Kompromis se može napraviti i u drugim područjima, kao što je praktičnost pripreme, pa se tako umjesto gotove hrane sve priprema kod kuće. Cilj efektivne štednje na hrani jest da ne pravite previše kompromisa ni u jednom od ovih područja.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti novac na hrani, a da pritom ne pravite previše kompromisa za zdravlje.

Kako složiti mjesečni budžet za hranu
FOTO: Shutterstock

Kako složiti mjesečni budžet za hranu?

Prije nego razmislite kako uštedjeti u doba krize i kako uštedjeti novac na hrani, važno je pogledati na što trošite i koliko. Jedan mjesec zapisujte sve svoje troškove i podijelite ih u različite kategorije – fiksni (kao što su računi, stanarina, kredit itd.) i promjenjivi (kao što su namirnice, odjeća itd.). Ustanovite koliko trošite na promjenjive troškove i na kojim područjima možete uštedjeti.

Mjesečni budžet za hranu ovisi o vašim prihodima. Procjenjuje se da kućanstva odvajaju 9 – 12 % prihoda na hranu. Ovisno o drugim troškovima, odredite postotak prihoda koji možete izdvojiti za hranu. Na primjer, ako želite započeti s odvajanjem 10 % prihoda na hranu, pomnožite broj 0.10 s vašim prihodom.

Postotak možete prilagoditi ovisno o tome koliko lako ili teško uspijevate implementirati metode za štednju na hrani.

S druge strane, ako želite izračunati koliki postotak prihoda trenutno izdvajate na hranu, podijelite iznos koji mjesečno potrošite na hranu s prihodom, a potom taj broj pomnožite sa 100.
Kako uštedjeti na hrani
FOTO: Shutterstock

Kako uštedjeti na hrani?

Jedan od neizbježnih kompromisa koje je potrebno napraviti ako želite uštedjeti na hrani jest izdvajanje malo više vremena na planiranje i kuhanje hrane. Napravite male promjene za početak, dok vam s vremenom ove radnje ne uđu u naviku. Kada postanu dio vaše rutine, radnje poput planiranja jela i razmišljanja kako smanjiti bacanje hrane zahtijevat će manje vremena.

1. Smanjite bacanje hrane

Bacanje hrane u suštini znači da bacate novac. Osim što je moralno neprihvatljivo, bacanje hrane nije prihvatljivo ni za novčanik. Bilo da bacate hranu jer je niste stigli iskoristiti, pa se pokvarila, ili jer ste skuhali previše, pa ne znate što biste s njom – bacanje hrane se može smanjiti, pa i prevenirati, uz malo informiranja i planiranja. 

Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti bacanje hrane, a time i bacanje novca. Neke jednostavne metode koje možete implementirati u svoj život kako biste smanjili bacanje hrane su:

  • pravilno očuvanje namirnica
  • kuhanje adekvatnih porcija
  • iskorištavanje svih dijelova povrća
  • prenamjena ostataka.

Više o načinima na koje možete smanjiti bacanje hrane saznajte u članku “Gotovo 1/3 proizvedene hrane se baci: Kako smanjiti bacanje hrane i što s ostacima?“. 

Pročitajte i članak “Recepti sa starim kruhom: Zbog ovih jela sa starim kruhom više ni jedna mrvica neće završiti u smeću“.

Kako uštedjeti u doba krize
FOTO: Shutterstock

2. Planirajte jela

Planiranje tjednog jelovnika jedan je od najboljih načina za uštedjeti novac na hrani. Osim što na ovaj način smanjujete mogućnost bacanja hrane, planiranjem jela smanjujete vjerojatnost kupovine gotovih jela. 

Za planiranje tjednog jelovnika potreban vam je popis namirnica s kojim ćete otići u trgovinu, a na ovaj način također smanjujete vjerojatnost kupovine namirnica koje vam nisu potrebne i/ili koje nećete iskoristiti. Prilikom planiranja tjednog jelovnika također možete u miru osmisliti određena jela koja su povoljnija za novčanik. 

3. Smanjite kupovanje gotove hrane

Gotova hrana je znatno skuplja od hrane koju napravite sami kod kuće. Iako je važno počastiti se s vremena na vrijeme, ako pokušavate uštedjeti na hrani, svedite naručivanje i kupovanje gotove hrane na minimum. To uključuje nošenje vlastitog ručka od kuće, kuhanje večere umjesto odlaska u restoran itd. 

Gotova hrana podrazumijeva i određene namirnice za pripremu jela, kao što su (već skuhani) grah u limenci, pire krumpir u prahu, “express” riža itd. Pripremanje hrane “from scratch” što je više moguće je puno pogodnije za novčanik. 

Primjerice, limenka graha u kojoj dobijete 460 g kuhanog graha košta oko dva eura. S druge strane, 500 g suhog graha također košta oko dva eura. Za pripremu 460 g kuhanog graha potrebno je otprilike 140 g suhog graha, što znači da kupovinom suhog graha dobijete gotovo četiri puta veću količinu graha, za istu cijenu.

Štednja na hrani
FOTO: Shutterstock

Priprema hrane u potpunosti “from scratch” može biti nepraktična, pogotovo ako nemate puno vremena. Kako ne biste pravili previše kompromisa na području jednostavnosti pripreme, razmislite o načinima na koje možete implementirati pripremu hrane kod kuće, a da pritom olakšate buduću pripremu hrane.

Vratimo se primjer suhog graha. Zbog praktičnosti i uštede vremena skuhajte veću količinu graha od onog što vam je potrebno (uz prethodno natapanje kako biste smanjili vrijeme kuhanja). Odvojite dio koji vam je potreban u tom trenutku za pripremu jela, a drugi dio kuhanog graha zamrznite. Na taj ćete način u budućnosti imati pristup kuhanom, ali jeftinijem grahu.

4. Zavirite u letke

Tjedna sniženja u trgovinama odličan su način da uštedite novac na hrani, uz malo taktiziranja. Naime, kupovina namirnica samo zato što su na sniženju može dovesti do kupovanja nepotrebnih namirnica i, posljedično, bacanja hrane.

Kako biste na što efektivniji način iskoristili sniženja u trgovinama, zavirite u letke prije nego što isplanirate tjedni jelovnik. Razmislite što možete napraviti s namirnicama koje su na sniženju i isplanirajte jela oko tih namirnica.

Prilikom planiranja jela potrebno je napraviti popis namirnica koje su vam potrebne za taj tjedan
FOTO: Shutterstock

5. U trgovinu ponesite popis namirnica i pun želudac

Kao što smo već spomenuli, planiranjem jela možete uvelike utjecati na budžet za hranu. Prilikom planiranja jela potrebno je napraviti popis namirnica koje su vam potrebne za taj tjedan. Popis namirnica (i pun želudac) u trgovini omogućuju da kupite samo najpotrebnije namirnice koje ćete zasigurno iskoristiti taj tjedan.

Pročitajte članke:

6. Kupujte veća pakiranja

Velika pakiranja proizvoda najčešće su jeftinija od malih pakiranja proizvoda. Ipak, nemojte kupovati ogromna pakiranja proizvoda ako ih ne namjeravate u određenom vremenu potrošiti.

Kod cijena proizvoda često možete vidjeti i cijenu po kilogramu ili drugoj mjernoj jedinici. Neovisno o tome što je veliko pakiranje skuplje od malog, usporedite koji proizvod je po kilogramu jeftiniji. Time ćete dugoročno uštedjeti na tom proizvodu.

Sezonska hrana je jeftinija od hrane koja se prodaje van sezone
FOTO: Shutterstock

7. Kupujte sezonsku hranu

Sezonska hrana je jeftinija od hrane koja se prodaje van sezone u kojoj bi prirodno rasla. Iz tog razloga planirajte jela oko sezonskih namirnica koje su, osim toga, i ukusnije od namirnica koje se prodaju van sezone.

Pročitajte članak “Zašto je važno kakva hrana dospijeva na naše tanjure? Donosimo 5 postulata održive gastronomije“.

8. Prisjetite se starinskih recepata ili otkrijte nove recepte na biljnoj bazi

Meso i mesni proizvodi su nekoć bili luksuz, a ne dio svakodnevne prehrane. Jeftine namirnice poput grahorica, riže i povrća mogu se pripremiti na razne ukusne načine, a nude bogatstvo nutrijenata. Prisjetite se starinskih recepata bez mesa, kao što su mineštron, sataraš i projara ili otkrijte nove recepte na biljnoj bazi. Ovakvi recepti zadovoljit će vaše nutritivne i kalorijske potrebe, a zasigurno ćete uživati i u okusima i raznolikosti koje mogu ponuditi. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.83 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu