Zašto sve češće čitamo o povlačenju proizvoda s polica trgovina? Evo kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje

Zašto sve češće čitamo o povlačenju proizvoda s polica trgovina - Evo kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje

Sve češće možemo vidjeti vijesti o povlačenju određenih prehrambenih proizvoda s polica trgovine. Pojavljuju se pitanja zašto se sve više hrane povlači s polica, što učiniti s hranom koja je povučena te kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje. Odgovore na ova pitanja saznat ćete u nastavku članka.

Zašto se hrana povlači s polica trgovina?

Prehrambeni proizvodi se povlače kada predstavljaju potencijalnu ili stvarnu prijetnju ljudskom zdravlju. Hranu mogu povući proizvođači ili dobavljači koji provode redovita testiranja sigurnosti hrane. Sigurnost hrane testiraju i organizacije poput EFSA (European Food Safety Authority) i INFOSAN (International Food Safety Authorities Network).

Tri su najčešća razloga za povlačenje hrane s polica trgovina.

  • Patogeni kontaminanti – kada se u hrani pronađu mikroorganizmi (najčešće bakterije, virusi ili gljive) koji uzrokuju bolest ili smrt, kao što su Salmonella i Escherichia Coli. Na primjer, konzervirana hrana može se povući zbog prisutnosti bakterije Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam.
  • Fizički kontaminanti – kada se u hrani pronađu strani objekti, poput plastike ili metalnih čestica sa strojeva.
  • Pogrešno deklariranje – kada se alergeni ili aditivi nalaze u proizvodu, a to nije deklarirano na pakiranju proizvoda. Obmanjujuće tvrdnje na pakiranju također mogu biti razlog za povlačenje proizvoda.

Pročitajte članke:

Hrana se sve češće povlači s polica trgovina zbog strožih regulativa za proizvodnju hrane u Europskoj uniji
FOTO: Shutterstock

Hrana se sve češće povlači s polica trgovina zbog strožih regulativa za proizvodnju hrane u Europskoj uniji. Često se radi o proizvodima koji dolaze iz zemalja izvan EU te sadrže sastojke ili količine određenih sastojaka koji su dopušteni u zemlji proizvodnje, ali ne i u EU. Na primjer, 2020. godine otkriveno je da određeni proizvodi sadrže etilen oksid, kancerogeni sastojak koji se koristi za uništavanje gljivica i bakterija, zabranjen u EU, ali ne i u svim zemljama izvan EU.

Učestalije provjere i stroža pravila su neki od razloga zašto se proizvodi sve češće povlače s polica trgovina. Osim toga, razvoj tehnologije sekvenciranja cijelog genoma omogućava brže otkrivanje izvora patogenih mikroorganizama u proizvodima.

Prijevare s hranom

Do povlačenja proizvoda može doći i kada se otkrije određena (namjerna) prijevara povezana s hranom. Nažalost, prijevare s hranom postale su gotovo jednako unosna kriminalna aktivnost kao i preprodaja droge. 

Radi se o namjernom obmanjivanju kupaca radi stjecanja ekonomske prednosti. Prijevare vezane uz hranu najčešće se događaju u obliku razrjeđivanja proizvoda ili prodavanja proizvoda niže kvalitete kao proizvod više kvalitete, a najpoznatiji primjeri su prodavanje lažnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i meda razrijeđenog šećerima. 

Više o prijevarama vezanim uz prehrambenu industriju možete saznati u dokumentarnim serijalima kao što su “Prijevare s hranom” (eng. “Food Fraud: An organised crime”) i “Rotten”.

Prijevare s hranom
FOTO: Shutterstock

Što napraviti ako ste kupili proizvod koji je povučen?

Vrlo je važno pratiti upute koje proizvođač ili distributer daje u obavijesti o povlačenju proizvoda. Ako je proizvod koji ste kupili povučen s polica trgovina, najčešće se preporučuje:

  • vratiti proizvod u trgovinu u kojoj je kupljen
  • baciti proizvod prema uputama u obavijesti o povlačenju proizvoda i na način da drugi ljudi i životinje ne mogu doći do tog proizvoda.

Ako ste proizvod već koristili, dobro dezinficirajte sav pribor i površine (kao što su hladnjak, kuhinjska površina, polica itd.) s kojima je proizvod bio u doticaju. 

Pročitajte članak “Napravite prirodno sredstvo za dezinfekciju“.

S druge strane, važno je ostati razuman prilikom povlačenja proizvoda. Ako je povučen npr. kikiriki određenog proizvođača, to ne znači da morate baciti kikiriki drugog proizvođača koji imate kod kuće. Dobro pročitajte koji proizvod se povlači, zašto i koje su upute za potrošače koji su kupili taj specifični proizvod.

Kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje?

Vrlo je važno zapamtiti da povlačenje hrane s polica ne znači da je hrana nezdrava, već da se za našu sigurnost i zdravlje redovito provode testiranja. Iz tog razloga važno je biti informiran o povlačenju proizvoda. S obzirom na to da u svakodnevici koristimo digitalne medije kojima se informacije šire izrazito brzo, o povlačenju proizvoda najčešće saznajemo putem vijesti. 

Ministarstvo poljoprivrede i AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana putem koje možete dobivati obavijesti o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta. O opozivu proizvoda možete saznati i u obavijestima za potrošače na stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje
FOTO: Shutterstock

Nema posebnog načina da znate je li hrana krivo deklarirana ili sadrži fizičke ili patogene kontaminante, tome služe provjere sigurnosti hrane. Ipak, postoje koraci koje možete poduzeti da umanjite mogućnost oboljenja od bakterija koje se mogu nalaziti u hrani. Važno je odvojiti sirovu od kuhane hrane kako biste smanjili mogućnost kontaminacije. Isto tako, sirovu hranu kuhajte na visokoj temperaturi na kojoj bakterije ne mogu preživjeti. Razumijevanje oznaka na hrani također je važno za sigurnost hrane, a u učenju čitanja oznaka na hrani može vam pomoći članak “Naučite čitati oznake na hrani“.

Kako biste pokušali izbjeći ranije navedene prijevare u prehrambenoj industriji, možete kupovati lokalno proizvedenu hranu, s tržnice te od lokalnih ili manjih proizvođača, iako, nažalost, ni to nije nužno sigurnija opcija.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Amidor, T. (2021). Grocery Recalls Are Hitting an All-Time High—Here’s Why. Eat This, Not That.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu