Domaći njoki od bundeve – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Čudesna bundeva, buča ili tikva ( lat. Cucurbita) je povrtnica koju su u Europu donijeli Španjolci u 16. stoljeću. Bez obzira na koji način je odlučite pripremati, ova namirnica neće vas ostaviti ravnodušnim sa svojim slatkasto nježnim okusom.
Možete je koristiti za pripremu salata, slanih i slatkih jela, juha, deserta, variva itd.
Konzumiranje voća i povrća je već dugo povezano sa smanjenjem rizika od lošeg i ubrzanog životnog stila. Mnoge studije sugeriraju da povećana potrošnja biljnih namirnica poput bundeve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca te potiče zdravi ten i kosu.
Prednosti konzumiranja bundeve
- Duži osjećaj sitosti – bundeva sadrži vlakna koja drže apetit pod kontrolom i osiguravaju duži osjećaj sitosti.
- Pomaže kod očuvanja vida – šalica narezane bundeve sadrži 200% dnevne preporučene doze vitamina A koji je bitan za zdrav vid.
- Pomaže kod zatvora – olakšava probavne smetnje i pražnjenje stolice.
- Održava zdravlje srca – bundeva sadrži vlakna, vitamin C te kalij koji podržavaju zdravlje srca.
- Najpoznatiji izvor beta-karotena – ovaj moćni antioksidans daje narančastu boju bundevi, a u tijelu se pretvara u vitamin A.
“Bundeva je vrijedan izvor karotenoida koji ima važnu ulogu u prehrani u obliku pro-vitamina A. S obzirom da bundeva obiluje karotenoidima, njeno redovito konzumiranje može pomoći u sprječavanju kožnih bolesti, poremećaja očiju i raka. Osim toga njena anti-dijabetička i anti-kancerogena svojstva su potaknula pojačani interes za konzumacijom ovog jesenskog ploda.” – zaključuju znanstvenici u članku objavljenom u časopisu International Journal od Food Science and Nutrition.
Bundeva – nutritivna vrijednost
Meso bundeve sadrži niz dragocjenih vitamina i minerala. Posebno se ističu:
- vitamini A, C, E, K, B skupine ( B1, B2, B6, niacin i folna kiselina),
- minerali (kalij, fosfor, kalcij i željezo),
- od ostalog tu su još i pektini, celuloza i druga biljna vlakna.
Energetska vrijednost bundeve iznosi oko 111 kJ odnosno 26 kcal na 100 grama. Zbog svoje niske energetske vrijednosti i lake probavljivosti pogodna je dijetalna hrana te se preporučuje osobama s poteškoćama sa želucem i crijevima, pretilim osobama te dijabetičarima.
Njoki od hokaido bundeve i krumpira – recept
Isprobajte ukusne njoke od bundeve i uživajte u njenom delikatnom, ali prepoznatljivom okusu. Njoke možete kombinirati uz razne umake kao npr. umak od gljiva ili rajčica itd.
Sastojci za pire od bundeve
- 1 kom (oko 500 g) hokaido bundeve,
- malo soli,
- malo maslinovog ulja.
Sastojci za njoke od bundeve
- 350 g pirea od hokaido bundeve,
- 200 g brašna,
- 1 jaje.
Priprema pirea od bundeve
- Bundevu prepolovite na pola, žlicom uklonite koštice i mekanu sredinu.
- Bundevu zajedno s korom narežite na kriške, posložite ih na lim za pečenje, poprskajte s malo maslinovog ulja i posolite.
- Kriške bundeve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20-tak minuta dok ne omekšaju.
- Pečenim kriškama ogulite koru, a meso bundeve zgnječite vilicom ili štapnim mikserom u pire.
Priprema njoka od bundeve:
- U posudu stavite 350 g zgnječenog pirea od bundeve, dodajte 1 jaje i lagano počnite mijesiti tijesto rukama.
- Malo po malo dodavajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje možete formirati u njoke. Pripazite da ne pretjerate s brašnom kako ne biste dobili žilave njoke, ako se tijesto i dalje lijepi, malo ga pobrašnite.
- Tijesto podijelite, svaki dio razvaljajte u kobasicu debljine 2 cm te narežite na male njoke. Ovisno u željama njoke možete dodatno oblikovati na ribežu ili vilicom.
- Pripremljene njoke stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu vode.
- Njoke zatim kratko isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.
Njoki od bundeve i krumpira s kaduljom
Jednostavan recept za svaku priliku, možete ga kombinirati kao prilog ili samostalno jelo.
Sastojci
- 600 g bundeve – butternut ili hokaido,
- 400 g krumpira,
- 100 g glatkog brašna,
- 100 g krušnih mrvica,
- 3 žumanjka,
- 100 g tvrđeg ribanog sira (parmezana),
- sol i papar.
- 12 svježih listova kadulje ( te ostale sastojke po želji npr. cherry rajčice i sl.).
Priprema
- Bundevu i krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad su komadići kuhani, dobro ocijedite od viška vode te propasirajte u blenderu, sjeckalici ili koristeći štapni mikser.
- U tako pripremljenu smjesu dodajte papar, sol, parmezan, žumanjke, brašno, krušne mrvice te muškatnog oraščića po želji.
- Sve sastojke zamijesite u glatko tijesto, po potrebi dodajte brašna.
- Od tijesta oblikujte uske valjke i narežite na njoke dužine 2 cm.
- Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
- Na tavi otopite maslac, dodajte skuhane i ocijeđene njoke i pržite ih 5-6 minuta. Potom u tavu dodajte svježe lišće kadulje i nastavite pržiti još 5-6 minuta. Ovisno o ukusu u ovoj fazi možete dodati i ostale sastojke i začine po želji te pospite parmezanom.
Zdravi njoki od butternut bundeve
U nastavku vam donosimo recept za zdravu verziju njoka s brašnom od pira.
Sastojci za njoke
- 1 manja butternut bundeva,
- 1 šalica pirea od krumpira,
- 3 šalice brašna od pira,
- himalajska sol.
Priprema
- Butternut bundevu ogulite i narežite na kockice.
- Bundevu stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte dok ne omekša, potom procijedite.
- Meso tikve dobro izgnječite i pomiješajte s pireom od krumpira.
- Kad se sve dobro ohladi, u smjesu bundeve i krumpira dodajte 3 šalice brašna od pira i oblikujte u glatko tijesto.
- Tijesto podijelite, oblikujte u kobasicu i narežite u njoke.
- Svaki komadić uvaljajte malo u brašno od pira.
Čim su njoki gotovi stavite ih kuhati, pržiti ili ih zaledite. Nemojte predugo čekati jer će bundeva upiti brašno, a njoki će biti gnjecavi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Izvori:
- Grupa autora (2017). Pumpkin the funcitional and therapeutic ingredient: A review. International Journal of Food Science and Nutrition. ISSN: 2455-4898, Vol.2., Issue 6., November 2017., Page No. 165-170.
- Ware M.( 2018). What are the health benefits of pumpkins?., Medical News Today., https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php
- Shubrook N. The Health benefits of pumpkin. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pumpkin
- Nagi (2017) Easy Pumpkin Gnocchi with Sage butter. https://www.recipetineats.com/easy-pumpkin-gnocchi/