Proizvode je pčele radilice, a može pomoći u snižavanju kolesterola! Stručnjak otkriva o čemu je riječ
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
U svijetu pčelarstva matična mliječ zauzima posebno mjesto zbog svojih izuzetnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Ta čudesna tvar, izlučevina pčela radilica poznata i kao “pčelinje mlijeko”, ključna je za razvoj pčelinjih matica, a pokazala se i kao izuzetno korisna za ljudsko zdravlje.
No, kako se proizvodi matična mliječ? Koje su njezine najvažnije komponente? I kako može pomoći u borbi protiv kroničnih bolesti?
Odgovore na ta pitanja donosi nam dr. sc. Rok Kopinč, znanstvenik i direktor razvoja u tvrtki Medex. S doktoratom iz znanosti i dugogodišnjim iskustvom u istraživanju pčelinjih proizvoda, dr. Kopinč pruža nam dubinski uvid u fascinantni svijet matične mliječi.
Porazgovarali smo s dr. sc. Kopinčem o načinu proizvodnje matične mliječi, njezinu jedinstvenom sastavu i mnogobrojnim zdravstvenim koristima koje može donijeti.
Što je matična mliječ?
Matična mliječ tvar je koju izlučuju pčele radilice, odnosno “pčele dojilje” s kojima hrane male ličinke. No, one koje su hranile cijelo leglo s matičnom mliječi razvijaju se u pčele matice (kraljice), dok se one ličinke koje su hranjene cvjetnim prahom i medom postaju pčele radilice.
Dr. sc. Kopinč objašnjava razliku:
Pčela radilica živi 40 dana, nije plodna i manja je od kraljice koja živi 4 – 5 godina, plodna je i duplo veća od pčele radilice.
Kako se proizvodi matična mliječ?
Kao što je navedeno, matičnu mliječ proizvode pčele radilice, a dr. sc. Kopinč pojašnjava i kako:
Pčelar stavi posudu s posebnim ćelijama koje cijepi ličinkama i onda pčele napune te ćelije matičnom mliječi. Poslije pčelar samo odstrani ličinke i skupi iz ćelija matičnu mliječ.
Sastav matične mliječi
Sastav matične mliječi uglavnom čine bjelančevine, masti, odnosno lipidi, masne kiseline, ugljikohidrati i velikim dijelom voda.
Dr. sc. Kopinč dodaje:
Sadrži i B vitamin i neke druge bioaktivne tvari kao što je 10-HDA, posebna nezasićena masna kiselina koju možemo pronaći samo u matičnoj mliječi i ima glavnu biološku aktivnost. Imamo tu i razne bjelančevine i peptide koji djeluju antibakterijski i imaju druge korisne učinke na ljudsko zdravlje.
Učinci na zdravlje i razinu kolesterola
Matična mliječ također ima potencijal za osobe s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom zahvaća ljude koji obično imaju prekomjernu tjelesnu težinu, povećanu glukozu, kolesterol, povećan BMI i povišen krvni tlak.
Mi smo u suradnji s Fakultetom za zdravstvene znanosti Sveučilišta na Primorskom 2008. zaključili kliničko ispitivanje u kojem su ispitanici jeli dva grama matične mliječi na dan tijekom dva mjeseca. Ustanovili smo da snižava kolesterol za 8 %, a pored toga smanjuje i sustavne upale. Sustavna upala u biti je glavni uzročnik kroničnih bolesti koje su uobičajene sa starenjem.
Dr. sc. Kopinč nastavlja:
Lijepa zanimljivost koju smo saznali u spomenutom istraživanju jest i to da je matična mliječ kod sudionika povećala i razinu adiponektina. Adiponektin je protuupalni citokin koji se izlučuje iz masnog tkiva i osigurava da naš imunosni odgovor bude uravnotežen između upalnog i protuupalnog. Ako je ta ravnoteža poremećena, možemo imati problema s raznim infekcijama – može se zakomplicirati kao u slučaju COVID-a, ako je bilo problema s neuravnoteženim imunološkim sustavom, odnosno pretjeranim upalnim imunološkim odgovorom kod kroničnih bolesnika, starijih ljudi i ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom.
Zanimljivo je da adiponektin nije samo faktor koji balansira imunološki sustav, već i štiti organizam od negativnih stresora iz okoline.
Dr. sc. Kopinč to objašnjava na primjeru:
Primjerice, utvrđeno je da stogodišnjaci i njihovi potomci imaju mnogo više razine adiponektina od potomaka čiji roditelji nisu doživjeli sto godina, a koji možda nisu živjeli tako zdravo, pa su tim adiponektinom bili zaštićeni od negativnih učinaka svoje okoline. No, to je genetski uvjetovano, odnosno imali su gen koji omogućuje povećanu proizvodnju tog adiponektina u tijelu. Ako nismo te sreće, možemo konzumirati matičnu mliječ kako bismo podigli tu razinu adiponektina.
Komentirao je i učinak matične mliječi na sniženje kolesterola:
Reći ću da je sniženje kolesterola za 8 % dosta. Lijekovi snižavaju 10 – 20 %, možda i malo više. No, znamo da lijekovi mogu imati i nuspojave. Među njima je i matična mliječ, koja je potpuno prirodan sastojak i dokazano je sigurna čak i ako se uzima dulje vrijeme.
Kako konzumirati matičnu mliječ?
Dr. sc. Kopinč preporučuje dnevnu dozu od dva grama svježe matične mliječi, odnosno oko 660 mg liofilizirane matične mliječi.
Kao što znamo, svježa matična mliječ nestabilna je na sobnoj temperaturi. Zato se voda često uklanja vakuumom kako bi se dobilo ono što je u biti sirovina u prahu, koja je trajnija. Tako da i u našim proizvodima najviše koristimo liofiliziranu matičnu mliječ.
Matična mliječ može se jesti svježa, ali dr. sc. Kopinč je preporučuje u kombinaciji s bilo kojim drugim vitaminima.
Upravo smo na tržište lansirali Gelee Royal Cardio – to je matična mliječ u bočicama, koja sadrži dva grama matične mliječi dnevno po bočici, a za postizanje učinka, odnosno za smanjenje sistemske upale i potporu srcu, preporučujemo piti jednu bočicu dnevno najmanje dva mjeseca. U kombinaciji je s koenzimom Q10 i drugim važnim vitaminima za zdravlje srca.
Dr. sc. Kopinč ističe kako se stalno provode istraživanja matične mliječi:
U planu nam je istraživanje koje smo pokrenuli s jednom kanadskom tvrtkom koja izvodi to ispitivanje, a radi se o ispitivanju učinka matične mliječi na imunosni sustav onih koji je uzimaju. Proučavat ćemo koliko se smanjuje frekvencija respiratornih oboljenja, kao i njihova trajanja i jačine njihovih simptoma.Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Medex po najvišim profesionalnim standardima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja