Stručno odobrava

,

Šesta bolest (roseola ili trodnevna groznica) – uzroci i liječenje

Šesta-bolest

Roseola, poznata i kao trodnevna groznica ili šesta bolest, najčešće pogađa mlađu djecu između 6 mjeseci i 3 godine, a uzrokuje osip i visoku tjelesnu temperaturu

U 90% slučajeva, šesta bolest pogađa djecu u dobi od 2 godine.

Često je blaga te liječenje obično uključuje samo ublažavanje simptoma.

Osip-roseola

Šesta bolest – uzroci, prijenos i razdoblje inkubacije

U većini slučajeva (85%) šesta bolest je uzrokovana virusom kojeg zovemo humani herpes 6 (HHV-6), ali može biti uzrokovana i herpes virusom 7 (HHV-7).

Bolest je otkrivena mikroskopom 1986. godine, u limfocitima osoba s limfoproliferativnim poremećajima i AIDS-om.

Najčešće se javlja u proljeće i jesen, a ponekad u ograničenim epidemijama.

Nakon što je došlo do infekcije virusom, razdoblje inkubacije (vrijeme dok se ne pojave simptomi) traje od 5 do 15 dana.

Točno vrijeme trajanja zaraze nije poznato te je različito kod svakog djeteta, a može se prenijeti slinom ili izravnim kontaktom, najčešće kašljanjem i kihanjem.

Virus se može pronaći u slini, bronhalnim žlijezdama i urinu. Slina je najvažniji put prijenosa.

Infekcija se najvjerojatnije širi za vrijeme febrilne faze bolesti; prije izbijanja osipa.

Kako smo već i spomenuli, obično se javlja u prve 2 godine života i najčešća je bolest sa simptomom osipa u djece mlađe od 2 godine.

Šesta bolest – simptomi 

Prvi simptom šeste bolesti je obično visoka tjelesna temperatura (od 39,5° do 40,5°C), a najčešće traje 3 – 5 dana.

Često visoka tjelesna temperatura može biti jedini simptom šeste bolesti, dok u drugim slučajevima dolazi i do upale grla i curenja iz nosa.

Dijete također može biti umorno i razdražljivo, a nakon perioda povišene tjelesne temperature slijedi osip koji obično počinje na prsima, leđima i trbuhu, a zatim se širi na ruke i vrat. Osip nestaje unutar nekoliko sati do 2 dana. Isti ne svrbi i blijedi na pritisak.

Također, kada je u pitanju trodnevna groznica, osip po licu nije neuobičajena pojava te ga mnogi često miješaju s vodenim kozicama.

Osip obično prepoznajemo kao ružičaste pjege i mrlje, a mnogi roditelji se brinu koliko traje osip kod trodnevne groznice. Naime, briga zaista nije potrebna zato što roseola najčešće traje oko 3 dana.

Ne tako često, no moguća je pojava febrilnih konvulzija kod neke djece, odnosno grčeva zbog povišene tjelesne temperature.

Nerijetko se javlja i popratni proljev, a dijete može i kašljati.

Trodnevna groznica – slike

Dijete-osip
Roseola-osip
Osip-po-tijelu
Osip-po-trbuhu

Šesta bolest – dijagnoza

Dijagnoza šeste bolesti obično se temelji na kliničkim znakovima i simptomima, no može se utvrditi i putem krvnih testova. Klinički znakovi su: prisutna povišena tjelesna temperatura i osip (u 98% slučajeva).

Prilikom pregleda osipa uočavamo prisutne crveno-ružičaste pjege ili makulopapularne pjege, u promjeru 2 – 5 mm.

Kod dijagnoze posebno treba paziti na vrstu osipne bolesti.

Obično se ne provode laboratorijske pretrage ako je dijete dovedeno s “klasičnom povijesti bolesti”, odnosno navedenim simptomima. Ako se liječnik odluči na kompletnu krvnu sliku, vidjet će se na smanjenje broja bijelih krvnih stanica (leukocita).

Naime, kao što postoji šesta osipna bolest, postoji i četvrta bolest, sedma bolest pa čak i peta bolest o kojoj više možete pročitati ovdje

Razlike između svih dječjih zaraznih osipnih bolesti zaista postoje, no njih će najbolje znati utvrditi liječnik s obzirom na to da je većina popraćena osipom, povišenom tjelesnom temperaturom ili otečenim žlijezdama na vratu. 

Šesta bolest – liječenje

Ne postoji nikakav poseban tretman za liječenje šeste bolesti, no važno je zapamtiti kako ovaj virus može uzrokovati visoku tjelesnu temperaturu koja je posebno opasna za djecu koja imaju predispozicije ili su sklona febrilnim konvulzijama.

Najvažnije je da budete uporni u snižavanju tjelesne temperature. Pobrinite se da Vaše dijete pije puno tekućine, odjenite ga u jednostavnu odjeću prirodnog materijala (pamuka) koja dobro upija vlagu te pripremite mlake obloge kojima ćete namakati dijete.

Korisno je i tuširanje ili polijevanje djeteta mlakom vodom te sirupi ili čepići za snižavanje povišene tjelesne temperature. Izbjegavajte uporabu leda, hladne vode ili kupke kako biste spustili temperaturu.

Od lijekova je moguće koristiti i paracetamol za isto.

Šesta-bolest-liječenje

Šesta bolest – kada kontaktirati liječnika?

Šesta bolest najčešće ne zahtijeva posebne tretmane liječenja, no preporučljivo je da o njoj obavijestite pedijatra. Ako se teže nosite sa šestom bolesti, liječnik Vam može preporučiti lijekove za snižavanje tjelesne temperature ili neke od navedenih kućnih metoda.

Šesta bolest obično ne uzrokuje komplikacije. Ipak, neka djeca sklona febrilnim konvulzijama mogu doživjeti napadaje ako im tjelesna temperatura postane vrlo visoka.

U rijetkim slučajevima šesta bolest može uzrokovati oticanje limfnih čvorova, jetre i slezene, upalu moždanih ovojnica (meningitis), a vrlo rijetko i upalu mozga (encefalitis).

Trodnevna groznica kod odraslih

Iako to nije čest slučaj, šesta bolest kod odraslih se ipak može pojaviti. Većinom se njome zaraze odrasli slabijeg imuniteta koji kao djeca nisu bili izloženi virusima koji uzrokuju šestu bolest.

Također, odrasli mogu prenijeti bolest na djecu dok je obrnuta situacija jako rijetka. 

Nadalje, trodnevna groznica kod odraslih se pojavljuje u blagom obliku. Neki odrasli prebole bolest, a da uopće osjete da je bila riječ o ovoj groznici.

Najčešće se šesta bolest prenese prilikom zaraze HIV-om, transplantacije organa ili liječenja raka.

Isto tako, šesta bolest u trudnoći može biti opasna za bebu ako trudnica nije preboljela HHV-6 virus. Ako se zarazi, povećava se rizik od pobačaja te vjerojatnost rođenja djeteta s određenim manama. Stoga se preporučuje izbjegavanje doticaja s djecom i odraslima koji su zaraženi HHV-6 virusom kako bi se spriječile posljedice.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: šesta bolest, trodnevna groznica, roseola osip, trodnevna groznica kod odraslih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu