10 uobičajenih problema s kožom i što mogu značiti

Prirodni proces obnove kože usporava se s godinama

Vaša koža ponekad može izgledati kao da radi protiv vas, s aknama, umornim očima i iznenadnim znakovima starenja koji se pojavljuju preko noći.

S bezbrojnim kozmetičkim proizvodima koji obećavaju čuda lako je osjećati se preplavljeno. Dermatolozi otkrivaju najčešće kožne tegobe, što znače i kako ih riješiti.

Hormonske akne

Ono što je izazvalo akne u vašim tinejdžerskim godinama možda nije isti krivac sada. Hormonske promjene često uzrokuju akne kod odraslih, osobito kod žena, i to koncentrirane oko linije čeljusti i brade.

Ovi prištići imaju tendenciju da budu dublji i crveniji, zahtijevajući tretmane poput benzoil peroksida za ciljanje temeljnih bakterija. I ginekolozi i dermatolozi mogu pomoći u reguliranju hormonalnih fluktuacija za čišću kožu.

Pročitajte članak “Vrste prištića: Evo kako ih prepoznati i liječiti“.

Rani znakovi starenja

Prirodni proces obnove kože usporava se s godinama, što dovodi do bora. Poticanje proizvodnje kolagena i ubrzavanje stanične izmjene od vitalnog su značaja.

Retinoidi, dostupni na recept ili u slobodnoj prodaji poput retinola, ključni su pojačivači kolagena. Alfa hidroksi kiseline (AHA) također pomažu u obnovi stanica. Također, u borbi protiv preranog starenja ključna je dosljedna zaštita od sunca.

Rani znakovi starenja
FOTO: Shutterstock

Crvenilo

Crvenilo kože može proizaći iz raznih čimbenika, uključujući vježbanje, znoj i jake proizvode za njegu kože. Ponovna izgradnja kožne barijere ključna je, a postiže se nježnim čišćenjem i hidratacijom. Proizvodi s niacinamidom smiruju upalu, dok kozmetika zelene boje neutralizira crvenilo.

Podočnjaci

Podočnjaci mogu biti posljedica alergija, pušenja, prekomjernog unosa soli ili neadekvatnog sna. Ključni su poboljšanje navika spavanja i rješavanje čimbenika životnog stila.

Kreme za hlađenje oko očiju ili aplikatori s metalnim vrhom mogu privremeno smanjiti natečenost, dok dugoročna rješenja mogu uključivati lijekove ili operaciju.

Suha ili ispucala koža

Koža koja stari gubi vlažnost, što dovodi do suhoće i povećane osjetljivosti na bore. Odlučite se za lagane hidratantne kreme koje ne začepljuju pore.

Rosacea

Rosacea, kronično stanje kože, zahtijeva sveobuhvatno liječenje osim lokalnih krema. Prilagodbe životnog stila, poput smanjenja stresa i zaštite od sunca, zajedno s terapijama poput tretmana intenzivnim pulsirajućim svjetlom (IPL), mogu ublažiti simptome.

Tamni kolutovi oko očiju

Genetika uvelike određuje tamne kolutove oko očiju. Posvjetljujući antioksidansi poput vitamina C i vitamina E mogu smanjiti promjenu boje.

Za plavkasto-sive krugove uzrokovane vidljivim krvnim žilama proizvodi koji sadrže kofein mogu biti od pomoći.

Tamni kolutovi oko očiju
FOTO: Shutterstock

Tamne mrlje

Oštećenje od sunca glavni je uzrok tamnih mrlja povezanih sa starenjem. Dosljedna upotreba kreme za sunčanje je neophodna. Hidrokinon (HQ), često u kombinaciji s AHA, učinkovit je za hiperpigmentaciju.

Pročitajte članak “Hiperpigmentacijske mrlje: Zašto nastaju i kako ih ukloniti?“.

Gubitak kolagena

Bore nastaju zbog nedostatka kolagena u koži. Poticanje kolagena proizvodima koji sadrže faktore rasta i peptide može ojačati potpornu strukturu kože.

Opuštena koža

Kod opuštene kože neinvazivni tretmani poput ultrazvučnih uređaja za zatezanje kože koje je odobrila FDA mogu potaknuti stvaranje novog kolagena, pružajući podignuti izgled bez operacije ili vremena oporavka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu