Vodootporna šminka – kako je ukloniti?

uklanjanje vodootporne šminke

Vodootporna šminka idealna je za vruće ljetne dane ili posjete bazenu, stoga je važno znati kojim preparatima je pravilno ukloniti nakon upotrebe. Uklanjanje vodootporne šminke proizvodima za uklanjanje obične šminke najčešće rezultira djelomičnim uklanjanjem, a može uzrokovati iritacije zbog pretjeranog trljanja.

Vodootporna šminka najčešće podrazumijeva vodootpornu maskaru, ruž i puder (tekući ili kompaktan), iako postoje i drugi vodootporni proizvodi (tuš za oči, sjenilo, itd.). Kao što smo već spomenuli, vodootporna šminka ne skida se prilikom odlaska u more ili bazen, a najčešće se koristi kako bi ostala postojana unatoč znoju.

U nastavku saznajte više o vodootpornoj šminki i kako je učinkovito ukloniti.

Vodootporna šminka – savjeti

Vodootpornu šminku nije preporučljivo nanositi svaki dan, već za posebne prigode kada želite da vam šminka izdrži čak i kišu!

Prije svega važno je odabrati kvalitetnu vodootpornu šminku i informirati se o njezinim sastojcima, kao i o načinima uklanjanja te šminke.

Vodootporna šminka ima posebne sastojke koji omogućavaju njezinu postojanost. Neki od najbitnijih sastojaka koji blokiraju vodu su vosak, otapala i polimeri. Ako birate vegansku šminku, provjerite u sastojcima radi li se o vosku životinjskog ili biljnog porijekla.

Polimeri omogućuju trajnost vodootporne šminke. Neki od spojeva koji su poželjni na popisu sastojaka, jer nisu štetni za kožu, su akrilatni kopolimer i izododekan.

U nastavku ćete saznati neke proizvode vodootporne šminke koje možete kupiti na našem tržištu.

Vodootporna maskara:

 • Max Factor 2000 Calorie vodootporna maskara – 60 kn,
 • Essence I love Extreme vodootporna maskara – 24 kn,
 • Maybelline Classic Volum’ Express vodootporna maskara – 55 kn.

Vodootporan puder:

 • MAC Pro Longwear Nourishing Waterproof tekući puder – 260 kn,
 • Catrice Prime And Fine Mattifying vodootporni puder – 40 kn.

Vodootporan ruž:

 • Nyx Liquid Suede Cream Lipstick – 60 kn,
 • Maybelline Superstay Matte Ink Liquid Lipstick – 60 kn.
šminkanje
Foto: Stockphoto Secrets

Vodootporna šminka – kako je ukloniti?

Vodootporna šminka je intenzivnija i postojanija od „obične“, stoga je važno uložiti u dobar proizvod za odstranjivanje šminke. Nekvalitetni proizvodi i proizvodi koji nisu namijenjeni za vodootpornu šminku mogu dovesti do iritacije kože zbog trljanja i oštećenja trepavica i/ili kože.

Kod odabira sredstva za uklanjanje šminke, preporučuje se hipoalergenski odstranjivač jer, iako možda nemate osjetljivu kožu, područje očiju iznimno je osjetljivo.

Najpopularniji proizvodi za uklanjanje vodootporne šminke sadrže dvije komponente (dvofazni proizvodi) – ulje (koje uklanja šminku) i vodu (koja odstranjuje višak ulja). Ovakve proizvode potrebno je protresti prije upotrebe.

Još jedan popularan proizvod za uklanjanje vodootporne šminke je micelarna vodica. Osim navedenog, postoje i vlažne maramice za uklanjanje vodootporne šminke.

Koji god proizvod da odaberete, potrebno ga je ponajprije staviti na vatu ili blazinicu. Ako uklanjate maskaru, vatu prislonite na zatvorene oči i pričekajte 10 – 20 sekundi da proizvod počne djelovati. Nakon toga nježno povucite vatu prema vanjskom dijelu oka i ponovite to dok ne uklonite svu maskaru.

Neki od proizvoda za uklanjanje vodootporne šminke koje možete kupiti su:

 • L’Oreal Gentle Eyes & Lips Make – Up Remover – 36 kn (125 ml),
 • Nivea Double Effect odstranjivač šminke oko očiju – 36 kn (125 ml),
 • Garnier Sensitive skin micelarna vodica – 40 kn (400 ml),
 • Avene Intenzivni odstranjivač šminke s očiju – 123 kn (125 ml).

Nakon skidanja šminke očistite lice do kraja mlijekom ili tonikom za lice. Vodootporna šminka (u ovom slučaju puder) zatvara pore pa se nakon njezina uklanjanja preporučuje nanošenje hidratantne kreme za lice.

Ako vam proizvodi za uklanjanje vodootporne šminke ne djeluju dovoljno dobro – probajte neke od prirodnih proizvoda za uklanjanje šminke o kojima ćete više saznati u nastavku.

uklanjanje vodootporne šminke
Foto: Stockphoto Secrets

Prirodni odstranjivači vodootporne šminke

Ako tražite prirodni i kućni odstranjivač vodootporne šminke – najbolje je koristiti ulje. Ovo se primarno odnosi na uklanjanje vodootporne maskare.

Ulja koja se preporučuju za uklanjanje maskare su maslinovo, kokosovo i bademovo ulje. Nježno utrljajte malo ulja na trepavice prstima pa obrišite čistom vatom (ili koristite samo vatu s malo ulja). Uljem njegujete i suho područje oko očiju.

Vodootporna šminka – mjere opreza

Prije samog odabira vodootporne šminke proučite njezine sastojke. Silikon, koji se ponekad upotrebljava u ovakvoj kozmetici, je nepoželjan kao glavni sastojak zato što može izazvati:

 • iritaciju kože,
 • zatvorene pore,
 • alergijsku reakciju.

Ovaj sastojak najčešće se nalazi u vodootpornim puderima. Ako se na popisu sastojaka nalazi na početku (što znači da ga ima u najvećem udjelu) onda odaberite drugi puder, a ako se nalazi pri kraju popisa sigurniji je za upotrebu.

Podsjetnik za kraj: nemojte koristiti sredstvo za uklanjanje obične šminke jer ćete izazvati iritaciju kože i nećete dobro ukloniti vodootpornu šminku.

Članak uređen:

Izvori

 1. Jube, A. (2017). On Trial: Waterproof Makeup RemoversInto The Gloss
 2. Lieber, C. (2014). Six Tips To Know Before Using Waterproof Makeup This SummerRacked
 3. Saxena, E. (2018). How To Remove Waterproof Mascara PerfectlyStyleCraze

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodootporna šminka – kako je ukloniti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.