Cruelty free kozmetika – vodič za etičku kozmetiku

Cruelty free kozmetika

Ako želite prilikom kupovine birati što etičnije proizvode, cruelty free kozmetika mogla bi se naći u vašoj košarici prilikom sljedeće kupovine. Radi se o kozmetici koja nije testirana na životinjama i ne uključuje nikakvo nasilje nad životinjama prilikom testiranja proizvoda.

Kao konzumerist imate moć promjene tržišta upotrebom novca, a u ovom članku saznat ćete kako možete doprinijeti dobrobiti životinja odabirom cruelty free kozmetike.

U nastavku saznajte više o cruelty free kozmetici, koja je razlika između cruelty free i veganske kozmetike te top 10 brendova cruelty free kozmetike koje možete pronaći na našem tržištu.

Što je cruelty free kozmetika i zašto je odabrati?

Kategorija cruelty free kozmetike odnosi se proizvode, ali i sastojke u proizvodima koji nisu testirani na životinjama. Takva kozmetika najčešće ima oznaku zeca uz logo brenda ili na pakiranju proizvoda (najčešći je certifikat s oznakom tzv. “leaping bunnyja” prikazanog na slici ispod).

leaping bunny

Odabir ovakve kozmetike najčešće je rezultat neodobravanja nesnošljive boli i smrti životinja uslijed testiranja kozmetike i tretiranja životinja kao da su stvari.

Većinom se radi o testiranju na zamorcima, miševima i zečevima, a testira se na očima i obrijanoj koži. Takvi testovi uzrokuju opekline, otok, lezije, čireve i/ili sljepoću. Ostali testovi mogu uključivati prisiljavanje životinja da udišu ili jedu smrtonosne kemikalije tijekom dužeg vremenskog perioda.

Pročitajte članke:

Zakoni o cruelty free kozmetici

Godine 2013. Europska unija zabranila je testiranje kozmetike unutar EU i prodaju kozmetike koja se testira na životinjama izvan EU. Znači li to da je sva kozmetika unutar EU cruelty free? Nažalost, ne.

Brendovi kao što su L’Oreal i Maybelline ne prodaju proizvode testirane na životinjama unutar EU, ali i dalje ih testiraju i prodaju izvan EU. Isto tako, ukoliko se razvijaju nove formule u kojima se sastojci testiraju na životinjama, brend ne pripada kategoriji cruelty free kozmetike.

Veliki problem u priči predstavlja Kina koja na snazi ima zakon da sva kozmetika koja se prodaje u Kini mora biti testirana na životinjama. Kozmetički brendovi ne mogu prodavati svoje proizvode unutar Kine ako ih ne testiraju na životinjama, čime gube status cruelty free kozmetike. Isto tako, kozmetika koja dolazi iz Kine nije cruelty free.

Ipak, pojmovi kao što su cruelty free i veganska kozmetika nisu čvrsto regulirani i brendovi često pronalaze “rupe” u zakonu. Jedna od rupa u EU zakonu jest da se zabrana testiranja odnosi samo na testiranja namijenjena sigurnosti konzumerista. Testiranja su i dalje dozvoljena u svrhu određivanja štetnosti na okoliš.

Iz svih navedenih razloga najbolje je birati brendove koji su deklarirani kao cruelty free brend.

Alternative testiranju na životinjama
FOTO: Shutterstock

Alternative testiranju na životinjama

Postoje brojne opcije koje se mogu koristiti kako bi se ustanovilo je li kozmetički proizvod siguran za korištenje. Neke od tih alternativa testiranju na životinjama su sljedeće:

 • upotreba poznatih sigurnih sastojaka – određeni sastojci se već godinama koriste i detaljne informacije o njima su dostupne (kao što su reakcije na kožu, oči, itd.)
 • računalne metode – potencijalna toksičnost određenih kemikalija koje se koriste u kozmetici može se izračunati pomoću određenih algoritama i procjenom kemijskih struktura kemikalija
 • in vitro metode – postoje brojne metode koje su omogućene modernom tehnologijom, neke od in vitro metoda koje se mogu koristiti su testiranja na uzorcima stanica ili na 3D modelima ljudske kože i ostalih organa.

Koja je razlika između cruelty free i veganske kozmetike ?

Termin “cruelty freenije istoznačnica za vegansku kozmetiku, pa tako proizvod ne mora istovremeno biti veganski ako nije testiran na životinjama.

Termin veganska kozmetika označava da proizvod ne sadrži nikakve životinjske proizvode ili nusproizvode, a takva kozmetika je često i cruelty free. Neki od proizvoda koji se mogu pronaći u neveganskoj kozmetici su kolagen, želatina, keratin, med, pčelinji vosak itd.

Imajte na umu da kozmetika može biti deklarirana veganska, a svejedno testirana na životinjama.

Veganska kozmetika najčešće ima oznaku “Vegan” uz logo ili na proizvodima. Također je najbolje provjeriti listu sastojaka ako ste u potrazi za veganskom kozmetikom.

Top 10 cruelty free brendova
FOTO: Shutterstock

Top 10 cruelty free brendova

Na hrvatskom tržištu postoji sve više cruelty free brendova s pristupačnim cijenama i odličnim proizvodima.

Neki cruelty free kozmetički brendovi pripadaju kompanijama koje nisu cruelty free u potpunosti. Pokraj takvih brendova stajat će znak “*” za slučaj da želite i takve brendove izbjegavati.

Neki od cruelty free brendova koje možete pronaći su:

 • Lush
 • Wet n Wild
 • e.l.f.
 • Catrice
 • Essence
 • Nyx*
 • Ziaja
 • The Body Shop
 • Kozmetika Afrodita
 • Dermalogica
 • itd.

Bijelu listu tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode i sastojke na životinjama možete pronaći na stranici Prijatelji životinja.

Članak objavljen:
 1. Gillespie, C. (2019). A Beginner’s Guide to Vegan and Cruelty-Free Makeup and Skin CareSelf Magazine.
 2. Kanter, J. (2013). E.U. Bans Cosmetics With Animal-Tested IngredientsThe New York Times.
 3. Cruelty-Free Cosmetics. Physicians Committee for Responsible Medicine.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu