Prava životinja u 20 pitanja i odgovora

prava životinja

Životinje zaslužuju obzir i suosjećanje neovisno o tome jesu li slatke, korisne ljudima ili su zaštićena vrsta. One nisu tu da bismo ih koristili za hranu, odijevanje, pokuse, zabavu ili za neku drugu svrhu, već imaju vlastite interese za život. Životinje imaju osnovne životne sposobnosti i potrebe kao i ljudi. Ugrožavanje njihovih prava tiče se svih nas.

Zar se životinje muče zbog ljudske zabave?

Lov se naziva sportom, a zapravo je ubijanje iz zabave. Cirkusi, zoološki vrtovi, dupinariji i akvariji su mjesta stalne psihičke i fizičke patnje životinja. Industrija kućnih ljubimaca također zlostavlja životinje zbog ljudske zabave. Ne posjećujte konjske i druge utrke i natjecanja životinja, izaberite cirkuse i druga mjesta gdje zabavu čine ljudske vještine, a umjesto kupnje životinja radije udomite napuštenoga psa ili mačku.

Koje vrste pokusa se vrše na životinjama?

Životinjama se oštećuje mozak, osljepljuje ih se, pali, ozračuje, ranjava i osakaćuje, a sve u ime edukacije, znanosti i sigurnosti, iako u tome dokazano nema temelja. Mnoge životinje izložene su patnji iza zidova laboratorija i zbog testiranja kozmetike i sredstava za čišćenje. Prilikom kupnje izaberite proizvode s tzv. bijele liste tvrtki, čiji sastojci nisu testirani na životinjama.

Kako se životinje ubijaju za krzno?

Životinje koje se uhvate u zamke proživljavaju agoniju kada ih probodu čelični zupci. One na farmama uzgajaju se u pretrpanim prljavim kavezima i ubijaju gušenjem, lomljenjem vrata, elektrošokovima, pa i deranjem na živo. Milijuni životinja, među njima i psi i mačke, ubijaju se zbog odjevnih predmeta koji zbog silne okrutnosti ne mogu biti dio mode.

Jesu li mesna i kožna industrija povezane?

Mesna industrija oslanja se na prodaju kože kako bi povećala profit, pa se kupnjom kože izravno podržava ubijanje životinja. Osim toga, većina kože dolazi iz Indije gdje se krave zlostavljaju u uzgoju zbog kože i prilikom transporta do mjesta gdje je klanje dopušteno.

Muče li ovce u svrhu dobivanja vune?

Selektivan uzgoj doveo je do toga da teret vune uzrokuje smrt životinja od vrućine tijekom ljetnih mjeseci, a nabori vune na koži stvaraju upale oko vagine, što australski stočari, od kojih dolazi 80 posto svjetske vune, rješavaju izrezivanjem upaljene kože na živo. Sve ovce uzgajane zbog vune završe zaklane, a one iz Australije prije ritualnog klanja trpe dug i mučan transport.

Kako se dobiva paperje?

Patke i guske podignu za vratove, svežu im noge, a zatim krene bolno čupanje. Perje se često čupa s pataka i gusaka koje se uzgajaju za paštetu od jetre. Ptice prolaze torturu prisilnog hranjenja dok im se jetra ne poveća do četiri puta od normalne veličine.

Ima li i svila veze s okrutnošću?

Za samo 100 grama svile ubije se čak 1500 dudovih svilaca, tako da ih bacaju žive u kipuću vodu.

Što odjenuti i obuti?

Postoje mnogi neživotinjski materijali izgledom i kvalitetom isti ili bolji od kože i krzna, a jednako je tako i s vunom, svilom i perjem. Takvi materijali su i znatno više ekološki, zbog manje uloženih prirodnih resursa i korištenih kemikalija. Uglavnom je dovoljno paziti što piše na deklaraciji obuće i odjeće u običnim trgovinama, no postoje i specijalizirane trgovine.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu