Prijatelji životinja: potpišite inicijativu protiv ispitivanja na životinjama!

Prijatelji životinja potpišite inicijativu protiv ispitivanja na životinjama!

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u petak građane da potpišu Europsku građansku inicijativu “Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”, a da bi bila uspješna trebaju joj potpisi milijun građana EU, od toga 8.460 iz Hrvatske.

Inicijativu su pokrenuli međunarodna organizacija PETA i Dove, Body Shop te više od 100 organizacija za zaštitu životinja, među kojima i Prijatelji životinja. 

Iz te udruge napominju kako brojne organizacije pozivaju građane da potpišu ovu inicijativu i time zatraže od Europske unije da podrži i ojača postojeću zabranu testiranja kozmetike na životinjama.

Poručuju:

Nijedan veći medicinski proboj nije proizašao na temelju mučenja životinja u laboratorijima, a ispitivanje na životinjama ne može ni približno točno predvidjeti posljedice na ljudskom tijelu. Vrijeme je da se okrenemo humanim metodama i zauvijek iza sebe zatvorimo poglavlje sakaćenja, osljepljivanja, izgladnjivanja i psihičkog mučenja inteligentnih bića.

Pozivaju građane i da poslušaju molbu bivšeg člana legendarnih Beatlesa Paula McCartneyja i postupe u interesu i životinja i ljudi te odaberu pridonijeti društvu u kojemu će uzaludna patnja nedužnih biti svedena na najmanju moguću mjeru.

Poznat po dugogodišnjem zalaganju za prava životinja, McCartney je javno istupio za ovu europsku građansku inicijativu.

McCartney Možete pomoći da se stane na kraj testiranju životinja
FOTO: Shutterstock

McCartney: Možete pomoći da se stane na kraj testiranju životinja

Bivši član Beatlesa istaknuo je sljedeće:

Svi smo mislili da je borba završena i da je testiranje kozmetike na životinjama u Europi stvar prošlosti, ali, nažalost, nije tako. Europska agencija za kemikalije i nadalje zahtijeva korištenje tisuća kunića, štakora, riba i drugih životinja u testiranjima kozmetičkih sastojaka. No, možete pomoći da se tome stane na kraj.

Poručio je i da nijedna životinja ne bi trebala patiti zbog ljepote te pozvao građane EU da na savecrueltyfree.eu potpišu ovu europsku građansku inicijativu kako bi zaštitili i ojačali zabranu. 

Iz organizacije PETA upozoravaju da su tisuće životinja i dalje prisiljene udisati ili na druge načine unositi kozmetičke sastojke u svoje tijelo prilikom pokusa koje zahtijeva Europska agencija za kemikalije.

Zabrana testiranja na životinjama u EU značila je uspjeh na svjetskoj razini, a sada je pod prijetnjom zbog novih zahtjeva za testiranje sastojaka koji su godinama već proglašeni sigurnima te se mogu izbjeći.

Sastojci označeni za dodatno testiranje plasiraju se na svjetsko tržište i ugrozit će sve koji se trude isključivo kupovati proizvode nastale bez okrutnosti prema životinjama.

Pročitajte članak “Prava životinja u 20 pitanja i odgovora“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu