Ova globalna prijetnja slijedi nam u narednih pet godina! Znanstvenici upozoravaju na strašne posljedice

Najtoplije zabilježeno ljeto dosad je bilo 2016. i podudaralo se s jakim El Niñom

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) priopćila je da će prosječna godišnja temperatura na globalnoj razini najvjerojatnije tijekom narednih pet godina prvi put narasti više od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine.

Prošle godine je WMO prognozirao da ima nešto manje od 50 % šanse da će se to povećanje temperature uskoro dogoditi, a sada je ta vjerojatnost narasla na 66 %.

Ograničenje globalnog zatopljenja na najviše 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje dogovoreno je na pariškoj konferenciji o klimi 2015.

WMO, sa sjedištem u Ženevi, ne smatra da će globalno zatopljenje u idućih nekoliko godina stalno rasti iznad te vrijednosti, ali poziva na uzbunu i upozorava da ćemo brojku od 1,5 °C premašivati privremeno, s većom učestalošću.

Prosječna globalna temperatura u 2022. bila je za 1,15 °C viša od prosjeka izmjerenog od 1850. do 1900.

Najtoplije zabilježeno ljeto dosad je bilo 2016. i podudaralo se s jakim El Niñom, a UN-ova agencija predviđa da će jedna od narednih pet godina oboriti rekord te najtoplije godine.

UN-ova agencija predviđa da će jedna od narednih pet godina oboriti rekord te najtoplije godine
FOTO: Shutterstock

Najavljuje se povratak El Niña

Naime, Svjetska meteorološka organizacija je nedavno najavila povratak vremenskog fenomena El Niña u drugoj polovici godine, što bi moglo pridonijeti rastu temperature na globalnoj razini.

Glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas je rekao:

To će imati nesagledive posljedice po zdravlje, sigurnost hrane, upravljanje vodama i okoliš.

Za vrijeme trajanja El Niña vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine oceana.

Nakon tri godine vremenskog sustava El Niñe na Tihom oceanu, koji često neznatno snižava temperature na globalnoj razini, postoji 60 % šanse da će u razdoblju svibnja i lipnja doći do promjene i da će se ponovo vratiti El Niño, njegov topliji pandan.

Ta šansa raste na 70 – 80 % u razdoblju od srpnja do rujna, navodi WMO.

U godinama El Niñe vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku i stoga El Niño ima učinak hlađenja.

Ti su vremenski fenomeni prirodna pojava, a izmjenjuju se svakih nekoliko godina.

Neki znanstvenici tvrde da će, ako se ne poduzmu preventivne mjere, do kraja stoljeća globalna temperatura porasti za 4 °C iznad predindustrijskog razdoblja
FOTO: Shutterstock
Neki znanstvenici tvrde da će, ako se ne poduzmu preventivne mjere, do kraja stoljeća globalna temperatura porasti za 4 °C iznad predindustrijskog razdoblja.

Kako bismo izbjegli drastičan porast razina mora i smrtonosne suše, temperatura nikako ne bi smjela prijeći 2 °C, ili manje, u odnosu na predindustrijske razine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu