Vaš mobitel može biti uzrok privremene sljepoće

Vaš mobitel može biti uzrok privremene sljepoće

Privremeno sljepilo, poznato i kao cellphone blindness, privremeni je gubitak vida obično na jednom oku uzrokovan korištenjem pametnog telefona u mraku. Ovaj se pojam prvi put spominje u New England Journal of Medicine 2016. godine.

Ovaj fenomen se događa kada je jedno oko izloženo svjetlu sa ekrana telefona, dok je drugo oko prekriveno jastukom ili drugim predmetom.

Iako može biti alarmantno, nije ozbiljno, a vid se obično vraća u normalu u roku od nekoliko minuta bez uzrokovanja dugotrajne štete.
cellphone blindness
FOTO: Shutterstock

Uzroci sljepoće

Sljepoća od mobilnog telefona događa se kada je jedno oko prilagođeno svjetlu od gledanja svijetlog zaslona telefona u tamnom okruženju, dok drugo oko ostaje prilagođeno tami.

Nakon što se telefon isključi, oko prilagođeno tami vidi normalno, ali oku prilagođenom svjetlu treba nekoliko trenutaka da se ponovno prilagodi mraku. U nekim slučajevima oba oka mogu biti pogođena ako su oba izložena svjetlu telefona.

Simptomi sljepoće od mobitela

Simptomi uključuju iznenadni, bezbolni gubitak vida na jednom oku nakon korištenja pametnog telefona pri slabom osvjetljenju. Vid se obično vraća u roku od nekoliko minuta.

Studije slučaja dokumentirale su slučajeve u kojima su pojedinci doživjeli privremeni gubitak vida na oba oka ili na jednom oku nalik na tamnu leću koja ga prekriva, s normalnim vidom koji se vraća unutar 10 – 15 minuta.

Potencijalne komplikacije

Iako promjene vida mogu biti zabrinjavajuće, sljepoća na mobitel ne dovodi do komplikacija. Svaki gubitak vida koji se doživi privremen je, iako česta uporaba zaslona može uzrokovati suhoću očiju, što se može ublažiti umjetnim suzama.

Simptomi uključuju iznenadni, bezbolni gubitak vida na jednom oku nakon korištenja pametnog telefona pri slabom osvjetljenju
FOTO: Shutterstock

Trajanje sljepoće

Vid se obično vraća u normalu u roku od nekoliko minuta, bez izvješća o gubitku vida koji traje dulje od 10 – 15 minuta. Teoretski može proći do 30 minuta da se oči potpuno prilagode tami nakon izlaganja jakom svjetlu.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječnička pomoć obično nije potrebna za sljepoću od mobitela, ali se savjetuje ako gubitak vida potraje dulje od nekoliko minuta ili ako ga prate drugi simptomi poput iznenadne boli u oku.

Dijagnoza

Liječnik će se raspitati o vašim simptomima i aktivnostima koje dovode do gubitka vida. Ako se sumnja na prolazno sljepilo za pametni telefon, daljnje testiranje možda neće biti potrebno. Međutim, ako se sumnja na osnovno zdravstveno stanje, mogu se provesti dodatni testovi kao što su neurološki pregled, pregled oka ili MRI mozga.

Liječenje

Za prolazno sljepilo pametnog telefona nije potrebno posebno liječenje jer prolazi samo od sebe bez komplikacija.

Za prolazno sljepilo pametnog telefona nije potrebno posebno liječenje jer prolazi samo od sebe bez komplikacija.
FOTO: Shutterstock

Prevencija

Kako biste spriječili sljepoću od mobitela, osigurajte da su oba oka ravnomjerno izložena svjetlu telefona kada ga koristite u mraku. Smanjenje svjetline zaslona ili izbjegavanje korištenja telefona prije spavanja također može pomoći.

Kako biste smanjili digitalno naprezanje očiju, slijedite pravilo 20-20-20 – svakih 20 minuta gledajte u nešto udaljeno 20 metara 20 sekundi. Redovite pauze od vremena ispred ekrana mogu spriječiti suhoću očiju i nelagodu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Yetman, D. (2024). What Is Cell Phone Blindness? Healthline.
  2. Alim-Marvasti, A. (2016). Transient Smartphone “Blindness”. N. Engl. J. Med., 374: 2502–2504.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu