Mjerenje vitamina i minerala u ljekarni: Je li pouzdano? Evo kako funkcionira i što znače rezultati

Mjerenje vitamina i minerala u ljekarni

Mjerenje vitamina i minerala u ljekarni može pružiti osnovu za individualno savjetovanje u vezi vašeg zdravlja.

Ljekarne igraju ključnu ulogu u pružanju pristupa različitim uređajima za mjerenje vitamina i minerala, nudeći korisnicima pogodnost praćenja njihovog prehrambenog statusa.

U nastavku otkrivamo je li mjerenje vitamina i minerala u ljekarni pouzdano, koji su dostupni uređaji, kakva je točnost krvnih pretraga i čimbenike koji utječu na pouzdanost tih mjerenja.

Besplatno mjerenje vitamina i minerala u ljekarni

Neke ljekarne nude besplatne usluge mjerenja vitamina i minerala kako bi privukle kupce. Iako ove usluge mogu biti prikladan način za dobivanje početnog uvida u prehrambeni status, pouzdanost takvih besplatnih mjerenja može biti ograničena. Korisnici bi trebali biti oprezni i razmotriti dublje testiranje za sveobuhvatno razumijevanje svojih razina vitamina i minerala.

Mjerenje se obično provodi organometrom, koji može detektirati nedostatak ili višak vitamina i minerala u tijelu. Ovaj uređaj omogućuje neinvazivno i potpuno bezbolno mjerenje razine vitamina i minerala na određenim točkama na tijelu mjerenjem električnog otpora akupunkturnih točaka.

Te se točke nalaze na licu, vratu i trbuhu, a mogu se mjeriti i kod djece i kod odraslih. Uz procjenu vitaminsko-mineralnog statusa daju se preporuke za pravilnu prehranu i ciljanu suplementaciju.

aparat za mjerenje vitamina i minerala
FOTO: Shutterstock

Kućno mjerenje vitamina i minerala u ljekarni

Postoje i uređaji za mjerenje vitamina i minerala namijenjeni za kućnu upotrebu. Tvrdi se da ovi uređaji daju brze i točne rezultate, omogućujući vam da neovisno pratite svoje prehrambene razine.

Primjerice, na tržištu postoji uređaj za mjerenje vitamina i minerala koji koristi električni otpor akupunkturne točke u odnosu na referentnu točku. Uređaj se obično prisloni na dio kože, a rezultate ovog testa možete pratiti obično putem aplikacije na pametnom telefonu.

Međutim, pouzdanost ovih uređaja može varirati, postavljajući pitanja o njihovoj učinkovitosti u pružanju preciznih mjerenja.

Ključni čimbenici koji utječu na pouzdanost ovih uređaja su:

  • kalibracija uređaja – točnost koju nudi aparat za mjerenje vitamina i minerala ovisi o pravilnoj kalibraciji; korisnici moraju osigurati da se njihovi uređaji redovito kalibriraju kako bi zadržali točnost tijekom vremena
  • tehnika prikupljanja uzorka – metoda prikupljanja uzorka igra značajnu ulogu u dobivanju pouzdanih rezultata; korisnici moraju pažljivo slijediti upute kako bi osigurali točan prikaz svojih razina vitamina i minerala.

Mjerenje vitamina i minerala u krvi

Za one koji traže sveobuhvatniju procjenu svojeg prehrambenog statusa, krvni testovi nude pouzdanu opciju. Ti se testovi obično provode u zdravstvenom okruženju, dajući točnije rezultate u usporedbi s uređajima koji se koriste kod kuće.

Mjerenje vitamina i minerala u krvi
FOTO: Shutterstock

Pretraga vitamina i minerala u krvi – cijena

Cijena testova krvi na vitamine i minerale može varirati ovisno o čimbenicima kao što su broj vitamina i minerala koji se testiraju i laboratorij koji provodi analizu. Iako se može činiti kao ulaganje, točnost i pouzdanost ovih testova često opravdavaju cijenu, pružajući vam dragocjene uvide u cjelokupno zdravlje.

Dok kućni uređaji i besplatne usluge mjerenja nude praktičnost, zlatni standard za točne rezultate ostaju dubinske pretrage krvi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu