Istraživanje: Magnezij diktira kako spavate

Od čega su napravljeni snovi? Prema novoj studiji, izgleda da su napravljeni od magnezija. Znanstvenici kažu da je upravo ovaj mineral taj magični faktor za održavanje ritma spavanja.

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu tvrde da magnezij, koji nalazimo u orašastim plodovima, ribi i tamnom lisnatom povrću, pomaže regulirati cirkadijurni ritam (tjelesni unutarnji sat) koji predviđa vrijeme buđenja te regulira hormone i tjelesnu temperaturu.

Već je poznato da razina magnezija varira tijekom dana, jer je mineral bitan dio mehanizma kojim stanice pretvaraju hranjive tvari u energiju. No, velika vijest istraživača je da magnezij također kontrolira kada i kako dolazi do pretvorbe energije.

Magnezij

Primjerice, razina magnezija će biti visoka u jutarnjim satima, što omogućuje tijelu da kroz dan obavlja različite aktivnosti. Ipak, noću razina magnezija se spušta, dopuštajući tijelu da ide u mirovanje.

Zato se potrudite se da svakodnevno opskrbljujete svoj organizam ovim mineralom. Magnezij možete pronaći u špinatu, jogurtu, bademima, avokadu, grahu i tamnoj čokoladi.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istraživanje: Magnezij diktira kako spavate

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.