Istraživanje: Magnezij diktira kako spavate

Od čega su napravljeni snovi? Prema novoj studiji, izgleda da su napravljeni od magnezija. Znanstvenici kažu da je upravo ovaj mineral taj magični faktor za održavanje ritma spavanja.

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu tvrde da magnezij, koji nalazimo u orašastim plodovima, ribi i tamnom lisnatom povrću, pomaže regulirati cirkadijurni ritam (tjelesni unutarnji sat) koji predviđa vrijeme buđenja te regulira hormone i tjelesnu temperaturu.

Već je poznato da razina magnezija varira tijekom dana, jer je mineral bitan dio mehanizma kojim stanice pretvaraju hranjive tvari u energiju. No, velika vijest istraživača je da magnezij također kontrolira kada i kako dolazi do pretvorbe energije.

Magnezij

Primjerice, razina magnezija će biti visoka u jutarnjim satima, što omogućuje tijelu da kroz dan obavlja različite aktivnosti. Ipak, noću razina magnezija se spušta, dopuštajući tijelu da ide u mirovanje.

Zato se potrudite se da svakodnevno opskrbljujete svoj organizam ovim mineralom. Magnezij možete pronaći u špinatu, jogurtu, bademima, avokadu, grahu i tamnoj čokoladi.

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu