Locasalen mast – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Kombinacija umjereno jakih kortikosteroida i antiseptika

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

1 g masti sadržava 0,2 mg flumetazon pivalata i 30 mg salicilne kiseline.

Pomoćne tvari:

  • propilenglikol, lanolin bezvodni, vazelin bijeli.

Farmaceutski oblik i veličina pakiranja

Mast; 30 g masti

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Locasalen je kombinirani kortikosteroidni dermatik za lokalno liječenje različitih kroničnih dermatoza.

Flumetazon je sintetski difluorirani glukokortikoid za lokalnu primjenu srednje jakog djelovanja. Ima protuupalno, protualergijsko, vazokonstrikcijsko i antiproliferativno djelovanje.

Ublažava svrbež pri upalnim bolestima kože različitog podrijetla. Salicilna kiselina djeluje keratolitički i skvamolitički, a posjeduje i umjereno antiseptičko djelovanje.

Osim toga djeluje protektivno stabilizirajući fiziološku kiselost kože. U kombinaciji s flumetazonom omogućuje njegovo prodiranje u dublje slojeve kože te istodobno ubrzava i pojačava njegov učinak.

Učinku pridonosi i masna podloga koja ima okluzijski učinak, pa oboljeli dijelovi omekšaju i djelatne tvari lakše prodiru u u dublje slojeve kože.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju.Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Kronične upalne kožne bolesti s poremećajem keratinizacije, npr. psorijaza, lihen ruber planus, hiperkeratoza dlanova i stopala, lokalizirani neurodermitis, kronični ekcemi i kronični lupus eritematosus.

Doziranje

Locasalen mast se nanosi na oboljeli dio kože u tankom sloju i lagano utrljava jedan ili dvaput na dan.

Može se koristiti i okluzijski zavoj. Tada se mast nanese na oboljeli dio kože, prekrije plastičnom folijom i učvrsti flasterom.

Zavoj valja ostaviti do 12 sati. Liječenje kroničnih kožnih bolesti ne smije se naglo prekinuti jer može nastati egzacerbacija procesa.

Mjere opreza

Primjenu Locasalen masti na lice, anogenitalno područje i na sluznicu valja izbjegavati. Uporaba pod okluzijskim zavojem mora biti ograničenog trajanja i na što manjoj površini kože.

Ne smije se upotrebljavati dugotrajno, u velikoj količini i na velikoj površini. Locasalen ne smije doći u dodir s očnom spojnicom.

Kontraindikacije

Lijek se ne smije rabiti u slijedećim slučajevima: bakterijske, gljivične i virusne infekcije kože (herpes simpleks, herpes zoster, varičela, reakcija na cjepivo), tuberkuloza kože, luetične afekcije kože, rozacea, akne vulgaris, perioralni dermatitis.

Ne smije ga se rabiti ni u slučaju preosjetljivosti na flumetazon ili kortikosteroide općenito, na salicilnu kiselinu i ostale salicilate, te na ostale sastojke lijeka.

Locasalen se ne smije primjenjivati u novorođenčadi i male djece.

Posebna upozorenja

Locasalen u djece treba rabiti veoma oprezno zbog mogućnosti jače apsorpcije i sustavnog učinka kortikosteroida.

Oprez je, zbog atrofične kože, potreban i u starijih osoba. S oprezom se treba primjenjivati u dijabetičara, odnosno u bolesnika s poremećenim perifernim krvotokom.

Trudnoća i dojenje

Trudnice Locasalen ne smiju nanositi u velikim količinama ili na veliku površinu kože, ni tijekom duljeg vremena, da se izbjegne mogućnost sustavnog djelovanja sastojaka.

S obzirom da salicilna kiselina prelazi u humano mlijeko, dojiljama se liječenje Locasalenom ne preporučuje.

Nuspojave

Locasalen se u pravilu dobro podnosi, ako se rabi na propisani način.

Rijetko se na mjestu primjene zbog salicilne kiseline mogu pojaviti znakovi nadražaja crvenilo, pečenje i svrbež, a veoma rijetko alergijska reakcija.

Do sada nisu opisani apsorptivni toksični učinci salicilne kiseline tijekom primjene Locasalen masti, ali valja imati na umu i tu mogućnost pri primjeni na velike površine kože (tzv. salicilizam: smetenost, vrtoglavica, glavobolja, zujanje u ušima, poteškoće sa sluhom, znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje).

Svi ti simptomi nestaju ubrzo nakon prekida liječenja.

Zbog nepropisne dugotrajne uporabe Locasalen masti mogu se na koži lica pojaviti steroidne akne, hipertrihoza, steroidna rozacea i perioralni dermatitis, kožne promjene karakteristične za kortikosteroide primijenjene lokalno.

Dugotrajna uporaba može uzrokovati i atrofiju kože (teleangiektazije, petehije, strije) te promjenu pigmetacije kože.

Zbog povećane perkutane apsorpcije flumetazona, potaknute djelovanjem salicilne kiseline, u iznimnim se slučajevima, većinom pri nepropisnoj primjeni, mogu pojaviti i sustavni kortikosteroidni učinci (Cushingov sindrom, porast tjelesne težine, edemi, hiperglikemija).

Pri dugotrajnoj uporabi Locasalen masti pod okluzijskim zavojem pojavljuje se katkad maceracija ili nadražaj kože (bol i pečenje), što prolazi ubrzo nakon skidanja zavoja.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Napomene

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Proizvođači

PLIVA d.d. Ulica grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb, Hrvatska

NOVARTIS, Basel, Švicarska u suradnji

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: locasalen, locasalen mast, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu