Atorvox tablete (10/20/40mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? DA
Primjena: Pripravak za snižavanje serumskih lipida (Hipolipemici)

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Atorovox tablete su bijele, okrugle, bikonveksne, filmom obložene tablete.
Djelatna tvar je atorvastatin. Svaka filmom obložena tableta sadržava 10 mg, 20 mg ili 40 mg atorvastatina u obliku atorvastatin kalcija.

Atorvox filmom obložene tablete također sadržavaju slijedeće pomoćne tvari:

 • mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, kalcij karbonat,hidroksipropilceluloza, polisorbat 80, koloidni silicij dioksid, kroskarmeloza natrij, hidrogenizirano biljno ulje, magnezij stearat, hipromeloza, titan dioksid (E171), macrogol 4000, natrij citrat.

Kutija sadržava 30 ili 60 filmom obloženih tableta.

Način i mjesto izdavanja

Na recept , samo u ljekarnama

Čuvanje lijeka

Lijek valja čuvati pri temperaturi do 25°C, u originalnom pakiranju zaštićeno od vlage. Lijek valja čuvati izvan dosega djece!

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti označenog na kutiji.

Primjena

Što je Atorvox i čemu služi?

Vaše tablete sadržavaju djelatnu tvar atorvastatin koja pripada skupini lijekova nazvanih “inhibitori HMG-CoA reduktaze”.

Koristi se za smanjenje količine kolesterola i masnih tvari nazvanih trigliceridi u krvi odraslih osoba i djece starijih od 10 godina. Kolesterol je važan za normalni rad vašeg tijela, ali ukoliko su razine kolesterola u vašoj krvi previsoke, on se može taložiti na stijenkama arterija.

Ondje on stvara naslage koje mogu začepiti krvnu žilu, poput kamenca u vodovodnim cijevima. Općenito je prihvaćeno da visoka razina kolesterola u krvi povećava opasnost od srčane bolesti. Što je viša razina kolesterola, ta je opasnost veća.

Postojanje ostalih čimbenika, poput postojeće srčane bolesti, visokog krvnog tlaka, visokog šećera u krvi (šećerne bolesti), povećane tjelesne težine, smanjene tjelesne aktivnosti i pušenja, u velikoj mjeri povećava opasnost od nastanka i pogoršanja srčane bolesti.

Prehranom dobivamo samo malu količinu kolesterola; žutanjci i jetra sadržavaju velike količine kolesterola, ali mnoge namirnice poput voća, povrća i ribe su veoma siromašne kolesterolom. Gotovo čitavi kolesterol u našem tijelu nastaje u jetri.

Najviše ga se stvara noću. Vaše su krvne pretrage pokazale da imate previše masnoća u krvi. Iako se možda ne hranite premasnom hranom, Vaš vam je liječnik propisao Atorvox.

Doziranje

Kako uzimati Atorvox?

Atorvox uzimajte točno prema liječnikovom uputstvu. Uobičajeno je kod odraslih i djece starije od 10 godina liječenje započeti dozom od 10 mg na dan.

Također, da bi se postigao najbolji učinak, liječnik vam može povećati dozu. Lijek se uzima jedanput na dan, sa ili bez hrane, a tijekom liječenja treba izbjegavati uzimanje velikih količina (više od 2 čaše na dan) soka od grejpfruta.

Lijek uzimajte sve dok vam ga liječnik propisuje poštujući i druge zdravstvene mjere što Vam Vaš liječnik propiše (dijeta, tjelovježba, itd).

Što ako ste uzeli previše tableta?

Previše tableta odjedanput može vam naškoditi. Stoga se što hitnije javite svom liječniku ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Kutiju Atorvoxa ponesite sa sobom.

Što ako zaboravite uzeti tabletu?

Zaboravite li uzeti tabletu u uobičajeno vrijeme, nastavite sa slijedećom uobičajenom dozom. Nemojte uzimati dvostruku dozu da nadoknadite onu koju ste propustili.

Kada se Atorvox ne smije uzimati?

 • ako biste mogli zatrudniti (osim ako koristite pouzdanu zaštitu od trudnoće ne uključujući tablete)
 • ako mislite da biste mogli biti trudni ili ako planirate trudnoću (ako se već liječite Atorvoxom morate prestati s uzimanjem Atorvoxa najkraće mjesec dana prije nego biste mogli zatrudniti)
 • ako ustanovite da ste trudni tijekom liječenja Atorvox-om (u ovom slučaju odmah prestanite uzimati Atorvox)
 • ako dojite
 • ako imate problema s jetrom ili ako konzumirate velike količine alkohola što može ošteti Vašu jetru
 • ako ste loše reagirali na ovaj ili sličan lijek ili na bilo koji od prethodno navedenih pomoćnih sastojaka. Ako niste sigurni, obratite se svom liječniku.

Mjere opreza

Prije početka liječenja Atorvoxom liječnika morate obavijestiti:

 • ako imate problema s bubrezima
 • ako vam štitnjača ne proizvodi dovoljnu količinu hormona (tzv. hipotiroidizam)
 • ako Vi ili netko u Vašoj obitelji ima neki poremećaj mišićnog sustava
 • ako ste razvili neki poremećaj mišićnog sustava za vrijeme uzimanja drugih lijekova za smanjenje razine kolesterola kao što su tzv. statini (npr.simvastatin, pravastatin) ili fibrati (npr. bezafibrat, fenofibrat, gemfibrozil)
 • ako konzumirate velike količine alkohola

Prije početka liječenja i tijekom liječenja Atorvoxom vaš liječnik može vas uputiti na krvne pretrage. Svrhe ovih pretraga jest predvidjeti mogućnosti razvoja nuspojave lijeku od strane mišićnog sustava.

Također Vaš liječnik može Vas uputiti na krvne pretrage ukoliko ste stariji od 70 godina a sada započinjete liječenje Atorvoxom.

Moguće nuspojave

Atorvox poput većine lijekova može u nekih bolesnika uzrokovati nepoželjne učinke (nuspojave).

Najčešće nuspojave su:

 • mučnina, bol u želucu, konstipacija, vjetrovi, probavne smetnje, glavobolja, bolovi u mišićima, slabost, proljev i nesanica.

Također su zabilježene i neke rjeđe nuspojave kod bolesnika koji su uzimali atorvastatin ili druge lijekove iz ove skupine (tzv. statini) a koje nisu u potpunosti vezani za uzimanje ove lijekove, uključujući:

 • grčevi mišića, slabost ili osjetljivost mišića, poremećen osjet u prstima ruku ili nogu, impotencija, pankreatitis (upala gušterače povezana s bolovima u trbuhu), hepatitis (upala jetre), žutica, gubitak apetita, povraćanje, gubitak kose, svrbež, osip, bol u prsima, omaglica,. Alergijske reakcije, bolovi u zglobovima, gubitak pamćenja, bol u leđima, dobitak na tjelesnoj težini, oticanje zglobova, osjećaj umora, zujanje u ušima, smanjen osjećaj na podražaj kože
 • Angioneurotski edem (oticanje lica, jezika i dušnika što može otežati disanje). Iako se rijetko javlja, ova nuspojava može biti ozbiljna pa odmah o tome izvijestite svog liječnika.

Rijetko se u bolesnika pojavila upala mišića uz gubitak mišićne mase, a još rjeđe se to stanje pogoršalo do životno-ugrožavajućeg stanja pod nazivom rabdomioliza.

Ukoliko imate slabost mišića, ili osjetite bol u mišićima i istovremeno se slabo osjećate ili imate povišenu tjelesnu temperaturu, prekinite uzimanje lijeka i odmah o tome izvijestite svog liječnika.

Loše nalaze krvnih pretraga, problemi s krvarenjem ili pojavom modrica, odnosno povećanje transaminaza (enzimi koji se nalaze u krvi) može uputiti na bolesti jetre. Vaš liječnik može Vas uputiti na daljnje krvne pretrage da bi kontrolirao Vaše stanje.

Također su zabilježene povećanja ili smanjenja razine šećera u krvi. Ukoliko bolujete od dijabetesa, i dalje morate pažljivo pratiti razinu šećera u krvi.

Ako osjetite bilo koju nuspojavu ili bilo koji drugi simptom ili osjećaj, prekinite uzimanje lijeka i odmah o tome izvijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Uzimanje ostalih lijekova

Atorvox i ostali lijekovi mogu ponekad imati međusobne učinke, pa je važno da svog liječnika obavijestite o svim lijekovima koje uzimate, uključujući i one koje nabavljate bez recepta.

Osobito ga morate obavijestiti ukoliko uzimate slijedeće lijekove:

 • lijekovi koji se uzimaju da bi modulirali imunološki odgovor , npr. ciklosporin ili antihistaminici kao terfenadine il astemizol
 • makrolidni amtibiotici (npr. eritromicin ili klaritromicin) kao i antibiotik rifampicin
 • antifungalni lijekovi itrakonazol ili ketokonazol
 • lijek iz ostalih skupina hipolipemika: fibrati (npr. bezafibrat,fenofibrat, gemfibrozil) ili velike doze niacina ili kolestipola
 • lijekovi iz skupine antagoniste kalcija za liječenje povišenog krvnog tlaka ili angine (npr. nifedipin)
 • lijekovi iz skupine benzodiazepina koji se koriste u liječenju anksioznost kao i neke druge poremećaje (npr. diazepam)
 • lijekovi za liječenje nepravilnog srčanog ritma
 • lijekovi za liječenje HIV infekcije (inhibitori HIV proteaze) npr. nelfinavir
 • lijekovi za razrjeđivanje krvi, npr. varfarin
 • lijekovi za bolesti srca (digoksin)
 • lijekovi za sprječavanje začeće (tzv. oralni kontraceptivi)
 • lijekovi za liječenje epilepsije (npr. fenitoin)
 • antacidi Sok od grejpfruta sadržava jedan ili više sastojaka koji utječu na metabolizam (razgradnju) nekih lijekova uključujući Atorvox.

Trebalo bi izbjeći uzimanje velikih količina (više od 2 čaše na dan) soka od grejpfruta. Jedna čaša na dan ne bi trebala uzrokovati probleme.

Članak uređen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: atorvox, Atorvox tablete, atrovox, atorvox 10 mg, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Atorvox tablete (10/20/40mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.