Zašto je važna dijagnostika kralježnice?

liječnik

Križobolja predstavlja globalni zdravstveni problem. Oko 75% ljudi u svijetu u životu doživi barem jednu epizodu križobolje, a oni koji je jednom iskuse imaju velike šanse da se to i ponovi. Većini križobolja uzrok je nepoznat. Bez poznavanja uzroka teško je spriječiti i liječiti križobolju. U posljednjih 10-ak godina, istraživanja su pokazala kako pacijenti koji pate od akutne ili kronične križobolje imaju narušenu živčano-mišićnu kontrolu duboko smještenih mišića trupa, slabu mišićnu izdržljivost muskulature trupa te disfunkcije u području kuka, zdjelice i grudne kralježnice.

Najvažnija stvar u procesu liječenja mišićno-koštanih ozljeda i stanja, a i bilo kojeg drugog simptoma, je pravilna dijagnoza.

U području fizikalne medicine i rehabilitacije postoje klinička dijagnoza, koja je vezana uz ozljedu i oštećenje anatomskih struktura te postoji funkcionalna dijagnoza, koja ukazuje na patologiju funkcioniranja živčano-mišićnog sustava. Ukoliko želimo naći stvarni uzrok kroničnih i akutnih bolnih stanja kralježnice pa i drugih segmenata tijela, onda je pored kliničke dijagnoze jako bitno postaviti i funkcionalnu dijagnozu. Spoj između strukturne i funkcionalne dijagnostike je ključ dugoročnog rješavanja kroničnih ozljeda i bolnih stanja. Stručnjaci Motus Melior centra svojim znanjem i naprednim tehnikama tretiranja bolnih stanja otkrivaju i otklanjaju uzroke nastanka križobolje.

S ciljem širenja znanja novim generacijama stručnjaka, Motus Melior „Akademija funkcionalnog pokreta“ nastavlja sa svojim edukacijskim seminarima u području treninga i rehabilitacije. Prof.dr.sc. Goran Marković u suradnji s prof.dr.sc. Nejcom Šarabonom 29. i 30. ožujka održat će prvi u nizu seminara iz funkcionalne rehabilitacije – funkcionalna dijagnostika kralježnice.

Seminar je namijenjen fizioterapeutima i fizijatrima te kineziolozima koji rade u području kineziterapije. Znanja koja će biti prezentirana na tom seminaru su aplikativnog karaktera i pomažu ljudima da postave jasnu strategiju rješavanja problema u fazi nakon uklanjanja simptoma i boli.

Teme koje će biti obrađene na nadolazećem seminaru iz funkcionalne rehabilitacije pogledajte na linku.

Prijave i upite za seminar moguće je poslati na email info@motus-melior.hr ili na broj telefona 01-5802-031. Napominjemo da je broj polaznika seminara ograničen na 15 osoba.

Ako se želite naručiti na funkcionalni pregled kralježnice i zauvijek riješiti svoj problem, svakako nam se obratite.

Vaš Motus Melior tim

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu