Zašto je važna dijagnostika kralježnice?

liječnik

Križobolja predstavlja globalni zdravstveni problem. Oko 75% ljudi u svijetu u životu doživi barem jednu epizodu križobolje, a oni koji je jednom iskuse imaju velike šanse da se to i ponovi. Većini križobolja uzrok je nepoznat. Bez poznavanja uzroka teško je spriječiti i liječiti križobolju. U posljednjih 10-ak godina, istraživanja su pokazala kako pacijenti koji pate od akutne ili kronične križobolje imaju narušenu živčano-mišićnu kontrolu duboko smještenih mišića trupa, slabu mišićnu izdržljivost muskulature trupa te disfunkcije u području kuka, zdjelice i grudne kralježnice.

Najvažnija stvar u procesu liječenja mišićno-koštanih ozljeda i stanja, a i bilo kojeg drugog simptoma, je pravilna dijagnoza.

U području fizikalne medicine i rehabilitacije postoje klinička dijagnoza, koja je vezana uz ozljedu i oštećenje anatomskih struktura te postoji funkcionalna dijagnoza, koja ukazuje na patologiju funkcioniranja živčano-mišićnog sustava. Ukoliko želimo naći stvarni uzrok kroničnih i akutnih bolnih stanja kralježnice pa i drugih segmenata tijela, onda je pored kliničke dijagnoze jako bitno postaviti i funkcionalnu dijagnozu. Spoj između strukturne i funkcionalne dijagnostike je ključ dugoročnog rješavanja kroničnih ozljeda i bolnih stanja. Stručnjaci Motus Melior centra svojim znanjem i naprednim tehnikama tretiranja bolnih stanja otkrivaju i otklanjaju uzroke nastanka križobolje.

S ciljem širenja znanja novim generacijama stručnjaka, Motus Melior „Akademija funkcionalnog pokreta“ nastavlja sa svojim edukacijskim seminarima u području treninga i rehabilitacije. Prof.dr.sc. Goran Marković u suradnji s prof.dr.sc. Nejcom Šarabonom 29. i 30. ožujka održat će prvi u nizu seminara iz funkcionalne rehabilitacije – funkcionalna dijagnostika kralježnice.

Seminar je namijenjen fizioterapeutima i fizijatrima te kineziolozima koji rade u području kineziterapije. Znanja koja će biti prezentirana na tom seminaru su aplikativnog karaktera i pomažu ljudima da postave jasnu strategiju rješavanja problema u fazi nakon uklanjanja simptoma i boli.

Teme koje će biti obrađene na nadolazećem seminaru iz funkcionalne rehabilitacije pogledajte na linku.

Prijave i upite za seminar moguće je poslati na email info@motus-melior.hr ili na broj telefona 01-5802-031. Napominjemo da je broj polaznika seminara ograničen na 15 osoba.

Ako se želite naručiti na funkcionalni pregled kralježnice i zauvijek riješiti svoj problem, svakako nam se obratite.

Vaš Motus Melior tim

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto je važna dijagnostika kralježnice?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.