Dobrobiti tradicionalne japanske superhrane

kineska hrana

U zagrebačkoj Makronovi održana je radionica Japanska superhrana i njezine dobrobiti. Tradicionalne japanske namirnice i pripremu jela prezentirali su Seigo Okada, Miyuki Hosokawa i Fumi Takeuschi, predstavnici prestižnog makrobiotičkog instituta Seishoku Kyokai iz Osake.

Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima, ali i dugovječnosti te se tradicionalna japanska kuhinja, „Washoku“, nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane. „Washoku“ je blisko povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa. Te su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni, čak i u urbaniziranim japanskim sredinama visoke tehnološke razvijenosti, a posebice se poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

Obiteljski vođena kompanija MUSO, izrasla iz makrobiotičke tradicije, predstavlja fascinantni svijet tradicionalne japanske hrane prema makrobiotičkim principima kroz suradnju s obiteljskim gospodarstvima i lokalnim uzgajivačima. Sve tradicionalne namirnice uzgajaju se prema najvišim standardima ekološke proizvodnje, čuvajući znanja koje se generacijama prenose s koljena na koljeno.

Fascinantna je činjenica da se iste recepture i način proizvodnje, primjerice Okinawa Factor miso paste, čuvaju već 680 godina. Tradicionalni proizvodi poput misoa, tamarija, algi itd. predstavljaju svijet malih japanskih sredina gdje se još zadržala minuciozna manufaktura koja odiše posvećenošću, poniznošću i cjelovitim pristupom.

Okinawa Factor – Tradicija Japana dostupna i u Hrvatskoj

Brand Okinawa Factor podržava Washoku vrijednosti te se kupcima u Hrvatskoj nudi zaista najbolje od tradicionalnih japanskih namirnica (miso, shoyu, zeleni čaj, udon tjestenina…) uzgojenih i prerađenih upravo prema sačuvanim tradicijama. U njihovoj se proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi te sam proces dobivanja proizvoda traje čak i do nekoliko godina.

Često se u procesu proizvodnje slijedi ciklus izmijene svih godišnjih doba jer se smatra da upravo ovaj krug izmijene energije u prirodi pomaže da se iz početne namirnice, djelovanjem prirodnih enzima, proizvede živa hrana s najvećom mogućom hranjivom vrijednošću. Upravo u vrijeme visoke tehnološke obrade hrane, gdje je cilj proizvesti velike volumene hrane što brže i sa što manje utjecaja iz prirode, ovi su proizvodi nužni za održavanje zdravlja i sklad našeg tijela s promjenama u prirodi.

Njihova široka primjena u kuhinji te visoka nutritivna vrijednost i blagodati koje pružaju našem zdravlju, donijeli su im status japanske superhrane. Ime branda Okinawa Factor asocira na poznatu dugovječnost Japanaca s otoka Okinawe, koju uvelike duguju upravo svojoj uravnoteženoj tradicionalnoj prehrani.

7 supernamirnica Okinawa factor

Miso

Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s ječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima koji, sadrži žive enzime, koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu.

Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije potiču probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem te za razne preljeve.

Miso se dodaje na kraju kuhanja juhe, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime. Jedna čajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl.

Pastu od soje i riže/ječma koja tri godine fermentira u cedrenim bačvama proizvod obitelj Kawasaki, prema recepturi staroj 600 godina koristeći samo najkvalitetnije sastojke iz ekološkog uzgoja.

Umeboshi

Umeboshi je vrsta voća (marelice) koja dozrijeva u lipnju, a porijeklom je iz Azije. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva te čišćenje krvi. Limunska kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor. Umeboshi šljive Okinawa Factor najviše su kvalitete, uzgojene na tradicionalan način u Japanu, ubrane isključivo ručno, sušene na suncu i fermentirane prirodnim putem. Dodatak shiso lišća održava lijepu crvenu boju umeboshi šljiva.

Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave, zdravu funkciju želuca, te jačanje cijelog tijela posebice kod gripa i prehlada. Od umeboshi se radi i ocat koji daje izniman kiselo-slani okus salatama, a preporučuje se koristiti ga kao dodatak preljevima, za kiseljenje povrća te u kuhanim jelima jer čuva i pojačava intenzitet boje povrća.

Tradicionalna japanska superhrana

Tamari umak

Tamari umak izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice stoga predstavlja bezglutenski proizvod. OKINAWA tamari proizveden je u Japanu na tradicionalni način fermentacijom u trajanju od minimalno jedne godine u drvenim bačvama od cedra.

Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina, a zbog mikroorganizama koje sadrži pospješuje prirodnu fermentaciju koja pomaže probavu. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Tamari ne sadrži gluten.

Shoyu

Shoyu je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u kuhanju za začinjavanje jela. OKINAWA shoyu pripravljen je u Japanu na tradicionalan način bez kemijskih dodataka. S obzirom na to da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi.

Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača, a proizvodnja OKINAWA soja sosa tijekom cijelog ciklusa fermentacije odvija se uz zvuke nježne japanske tradicionalne glazbe. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd. Upotrebljava se kao zamjena.

Kuzu

Kuzu je biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama, a proizvod koji mi poznajemo je korijen veličine i do nekoliko metara. Bijeli škrob dobiven iz snažnog korijena kuzua u Japanu se od davnina cijeni kao hrana, ali i lijek. Upotrebljava se za zgušnjavanje variva, umaka, preljeva kao i za pripravljanje toplog napitka.

Kuzu je učinkovit za jačanje organizma kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je učinkovit za regulaciju probave te podržava pravilan rad želuca i crijeva.

Alge

Alge Okinawa Factor (kombu, arame, nori…) uzgajaju se u zaštićenom području nacionalnog parka Iseshima te su iznimno čiste i kvalitetne. Alge su bogatije mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, a također su vrlo bogate vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom. Morske su alge bogate i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća. No, one su također odlični “čistači” organizma i stoga pogodne za detoksikacijske tretmane.

Matcha

Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Grmovi zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina. Iznimno je snažan antioksidans, a sadrži i amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije.

Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija pa je idealan napitak za početak dana. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća te je bogat mnogim nutrijentima. Ne čudi stoga što je upravo matcha najpopularniji nutricionistički trend u 2016. godini.

Proizvode Okinawa factor potražite u trgovinama | www.biobio.hr | 0800 246 246

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu