U Maksimiru se trči zbog nasljedne bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 15.000 osoba! Evo gdje se možete prijaviti

U Maksimiru se trči zbog nasljedne bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 15.000 osoba

Ove jeseni Zagreb postaje bogatiji za još jednu utrku u rekreativnom trkačkom kalendaru, Run4FH, koja će se povodom Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije održati 24. rujna u Maksimiru.

Pod sloganima “5 km za kolesterol manji od 5mmol/l” i “5 km za život!” cilj je utrke podići svijest javnosti o važnosti pravovremenog prepoznavanja porodične hiperkolesterolemije, nasljedne bolesti koju karakterizira povišena razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili “lošeg” kolesterola već od rođenja.

Ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi, povišene razine “lošeg” kolesterola mogu dovesti do bolesti srca i krvnih žila, ujedno i vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, a iako bolest nije rijetka te se danas, uz zdrave životne navike, može uspješno liječiti svima dostupnim lijekovima koje nazivamo hipolipemici, svjesnost je i dalje vrlo niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Utrka Run4FH
FOTO: Run Croatia

Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU-u

Osim ove genetske, nasljedne bolesti, iz Hrvatskog društva za aterosklerozu ističu mnogo češći povišen kolesterol zbog pretilosti (Hrvatska je, nažalost, druga najdeblja nacija u EU-u).

Stoga, svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju pet milimola po litri, tzv. dislipidemiju, treba shvatiti ozbiljno i tretirati u suradnji s liječnikom.

Prof. dr. sc. Ivan Pećin, endokrinolog i dijabetolog Zavoda za bolesti metabolizma Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb te suvoditelj Referentnog centra za rijetke i metaboličke bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, naglašava:

Naša misija s Run4FH je dvostruka – promicati zdravlje kroz trčanje jer je fizička neaktivnost jedan od demona koji ugrožava zdravlje te educirati javnost o bolesti koja je dosad nažalost bila skrivena za mnoge, ali ima ozbiljne, a ponekad i smrtonosne posljedice za oboljele. Svaki sudionik ove utrke pomaže u širenju tih poruka. Nadamo se da će Run4FH postati tradicionalni događaj kojim ćemo zadnji tjedan u rujnu podsjećati ljude na važnost prepoznavanja i pravovremenog liječenja porodične hiperkolesterolemije i dislipidemije općenito.
Hrvatska je postala jedna od prvih zemalja koje su uvele probir koji na vrijeme razotkriva povišeni kardiovaskularni rizik za djecu
FOTO: Shutterstock

Dodatan iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Ove je godine napravljen i dodatan iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti – provedbom pilot projekta probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Hrvatska je tako postala jedna od prvih zemalja koje su uvele probir koji na vrijeme razotkriva povišeni kardiovaskularni rizik za djecu, ali i njihove najbliže srodnike.

Osim za djecu, ovakva vrsta preventivnog pregleda je važna i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Već samo 4.000 koraka dnevno čini dobro našem srcu i krvnim žilama, poručuju organizatori Run4FH-a – Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a u suradnji sa Zavodom za bolesti metabolizma, Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb. Za sve oboljele od kardiovaskularnih bolesti, pored uzimanja propisane terapije, dijete sa smanjenim udjelom masnoća i šećera te nepušenja, fizička aktivnost je važan čimbenik za držanje bolesti pod kontrolom.

Prepoznavši važnost fizičke aktivnosti za zdravlje, na utrku se prijavilo već više od 160 sudionika.

Registracija trkača započinje u 7:30, a Run4FH utrka ukupne duljine pet kilometara počinje u 9:00, nakon čega slijedi druženje i proglašenje pobjednika. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 21. rujna na internetskoj stranici utrka.com, a startnina iznosi pet eura, prilikom čega se dobiva i pripadajući startni paket.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Run Croatia.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu