Godina 2022. je zabilježena kao dosad najtoplija godina u Europi: Pridružite se Splitskoj biciklijadi koja promovira održiviju mobilnost

Udruga Sunce

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 16. – 22. rujna, koji potiče gradove na uvođenje održivih oblika prijevoza, Udruga Sunce organizira već 12. godinu zaredom Splitsku biciklijadu. Ovogodišnja Biciklijada održat će se 17. rujna, pružajući priliku za razmišljanje o prometnim izazovima te promicanje održive mobilnosti u Splitu.

Splitska biciklijada
FOTO: Udruga Sunce

Ciljevi i program Splitske biciklijade

Splitska biciklijada ističe problematiku zagušenih prometnica, promovira alternativne oblike prijevoza i daje ideje kako unaprijediti biciklističku infrastrukturu u Splitu. Sunce godinama snažno zagovara održivi promet, a Splitska biciklijada prilika je za promociju tog cilja.

Program Splitske biciklijade tradicionalno se sastoji od dvije faze, svake s već poznatim značajkama.

Prva faza uključuje biciklističku vožnju svih građana, koji dijele ciljeve, gradskim ulicama od Zapadne obale do Đardina. Druga faza uključuje prigodni zabavni program u Đardinu, odnosno tombolu, biciklističku alku i glazbeni nastup.

Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica ovog javnog događanja, je rekla:

Pozivamo sve zainteresirane da prate našu stranicu i društvene mreže kako bi otkrili sve nove detalje o manifestaciji. Pridružite nam se 17. rujna na Biciklijadi jer je vaša podrška ključna za promociju održive mobilnosti.
Biciklizmom protiv klimatske krize
FOTO: Udruga Sunce

Biciklizmom protiv klimatske krize

Posljednje desetljeće bilježi rekordno visoke temperature. Prema službi za klimatske promjene, taj rekord rezultat je povećane emisije stakleničkih plinova koja proizlazi iz ljudskih aktivnosti.

Svaka vožnja automobilom povećava emisiju stakleničkih plinova.

Osim toga, gužve u prometu produžuju vrijeme putovanja, povećavajući potrošnju goriva i emisije štetnih tvari.

Arapović je dodala:

Duboke posljedice krize, poput gubitka bioraznolikosti, zagađenja okoliša, dodatnog rasta temperatura te negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje, sve više svakodnevno primjećujemo. Zato, osim zabavnog dijela, Splitska biciklijada savršena je prilika za pregled izazova u prometu koji utječu na klimatsku krizu. 

Za našu budućnost važno je razmišljati o drugačijim načinima putovanja, kao što su biciklizam ili korištenje javnog prijevoza. Biciklizam ne samo da smanjuje negativni utjecaj na okoliš, već pruža priliku za konkretan korak prema rješavanju klimatske krize.

Gabrijela Medunić-Orlić, izvršna direktorica Sunca, je naglasila:

Poticanje biciklističkog načina prijevoza ima potencijal za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Potrebno je povećati svijest građana i donositelja odluka o klimatskoj krizi i prednostima korištenja bicikala te potaknuti razvoj biciklističke infrastrukture. Također, kako bi osigurali sigurnost biciklista, nužna je edukacija svih sudionika u prometu.
Poziv na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti i Biciklijadi
FOTO: Udruga Sunce

Poziv na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti i Biciklijadi

Biciklizam je zabavan i ne zagađuje zrak, a ako svi malo razmislimo o tome kako putujemo, možemo pomoći da naš planet bude ugodnije i zdravije mjesto za život.

Medunić-Orlić je zaključila:

U Europskom tjednu mobilnosti, 16. – 22. rujna, pozivamo vas da se pridružite inicijativi tako da biciklom vozite na posao, do najdražeg kafića, na plažu ili samo rekreativno.

Ovogodišnja Splitska biciklijada organizira se uz financijsku potporu Grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Split Parkinga i Turističke zajednice Grada Splita. Ne propustite 17. rujna tradicionalnu Splitsku biciklijadu na kojoj ćete se upoznati s održivim oblicima kretanja i saznati kako doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja prometa na klimatsku krizu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Sunce.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga Sunce

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu