Vježbe s vijačom: Vraćaju nas u dane djetinjstva, a oblikuju tijelo iz snova! Otkrijte prednosti treninga s vijačom u 6 vježbi

Vježbe s vijačom

Preskakanje vijače, koja je jednostavan i jeftin rekvizit za vježbanje, već je desetljećima omiljena vježba sportaša, fitness entuzijasta, pa čak i djece. Ne samo da nas vraća u dane djetinjstva, već također pruža mnoštvo zdravstvenih prednosti koje je čine vrijednim dodatkom bilo kojoj fitness rutini.

Bilo da ste početnik ili iskusan sportaš, vježbe s vijačom nude zabavan i učinkovit način za jačanje kardiovaskularnog zdravlja, poboljšanje koordinacije i izgradnju snažnog i zategnutog tijela.

U nastavku saznajte koje su prednosti vježbi s vijačom, razne tehnike koje možete isprobati i savjete za siguran i ugodan trening.

pripremne vježbe s vijačom
FOTO: Shutterstock

Vježbe s vijačom – prednosti

Vježbe s vijačom imaju sljedeće zdravstvene prednosti:

  • jačaju srce
  • poboljšavaju funkciju pluća
  • povećavaju koncentraciju i koordinaciju
  • povećavaju izdržljivost i kondiciju
  • poboljšavaju fleksibilnost tijela (kosti i mišića)
  • jačaju kosti i mišiće
  • jačaju mentalno zdravlje oslobađanjem endorfina (pomažu kod ublažavanja simptoma stresa, anksioznosti i depresije).

Vježbe s vijačom

Evo koje jednostavne vježbe s vijačom možete isprobati za kardio trening ili kao vježbe za zagrijavanje (pripremne vježbe s vijačom).

Osnovni skok

Uz to što poboljšava kardiovaskularno zdravlje i izdržljivost te koordinaciju i ritam, osnovni skok s vijačom pomaže u sagorijevanju kalorija i pomaže u kontroli težine, a također jača mišiće nogu, uključujući listove, stražnju ložu i kvadricepse.

Evo kako se izvodi.

Izmjenični skok

Izmjenični skok povećava brzinu i agilnost rada nogu, poboljšava koordinaciju oko-ruka te radi na ravnoteži i stabilnosti.

Uz sve to aktivira i donji i gornji dio tijela, odnosno jača cijelo tijelo.

Provjerite kako se izvodi u sljedećem videu.

Skok s dizanjem koljena

Ova vježba ubrzava broj otkucaja srca, jača mišiće trupa i fleksore kuka te povećava snagu i izdržljivost donjeg dijela tijela. Odlična je ako želite unaprijediti izvedbu trčanja i sprinta.

U nastavku pogledajte izvedbu.

Skok s duplim zamahom

Ova vježba poboljšava tajming, koordinaciju i fokus. Gradi brza mišićna vlakna, čime poboljšava eksplozivnost pokreta koji su potrebni kod izvedbe u sportu.

Evo kako izgleda pravilna izvedba.

Jednonožni skok

Skok na jednoj nozi poboljšava ravnotežu, jača stabilizirajuće mišiće u gležnjevima i stopalima te pomaže u prepoznavanju i ispravljanju neravnoteže mišića između nogu. Ova vježba aktivira mišiće gluteusa i bedara aktivne noge.

Provjerite kako izgleda izvedba u videu.

Skok s jedne na drugu stranu

Ova vježba poboljšava bočno kretanje i agilnost. Djeluje na unutarnju i vanjsku stranu bedara i poboljšava tonus mišića.

Pogledajte video koji prikazuje kako se izvodi.

Pripazite na izvedbu

Vježbe s vijačom su zabavne i učinkovite za sve razine kondicije, ali loša izvedba može uzrokovati ozljede. Zbog toga je dobro odabrati dobru podlogu za vježbanje (po mogućnosti ravan pod) kako ne biste ozlijedili gležanj ili stopalo prilikom spuštanja stopala na tlo. Također, važno je odabrati i kvalitetne tenisice koje pružaju dobru potporu vašem stopalu.

Kada izvodite vježbe s vijačom, vrtite vijaču zapešćem i stopala spuštajte lagano na pod, bez puno pritiska.

Nemojte izvoditi kompleksne pokrete ako niste dobro usvojili osnovni skok jer time povećavate rizik od ozljeda koje bi vas mogle spriječiti da obavljate svakodnevne poslove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu