Vježbanje na hladnom zraku: Je li sigurno? Može biti korisno, ali trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari

Vježbanje na hladnom zraku

Kako se godišnja doba mijenjaju i temperatura pada, mnogi se mogu zapitati je li još uvijek korisno i sigurno vježbati na otvorenom. Dobra vijest je da uz pravilnu pripremu i nekoliko ključnih razmatranja vježbanje na hladnom zraku može biti pozitivno i zdravo iskustvo.

U nastavku ćemo istražiti prednosti, mjere opreza i korisne savjete kako najbolje iskoristiti svoju rutinu vježbanja u hladnim uvjetima.

Treninzi po hladnom vremenu nude jedinstvene prednosti koje mogu poboljšati vašu cjelokupnu kondiciju
FOTO: Shutterstock

Vježbanje na hladnom zraku – prednosti

Treninzi po hladnom vremenu nude jedinstvene prednosti koje mogu poboljšati vašu cjelokupnu kondiciju.

Pojačano sagorijevanje kalorija

Vježbanje na hladnom zraku zahtijeva od vašeg tijela više rada kako bi održalo temperaturu. To znači da sagorijevate više kalorija u usporedbi s vježbanjem u toplijem okruženju.

To može biti izvrstan način za mršavljenje i upravljanje tjelesnom težinom.

Poboljšano mentalno zdravlje

Hladan zrak može osnažiti vaša osjetila i dati mentalni poticaj. Mnogi ljudi smatraju da vježbanje na otvorenom po hladnijem vremenu može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome sezonskog afektivnog poremećaja.

Poboljšana izdržljivost

Tijelo troši manje energije na nižim temperaturama kako bi se ohladilo, što vam omogućuje potencijalno dulje vježbanje. To može dovesti do poboljšane izdržljivosti tijekom vremena.

slojevito odijevanje pomaže u regulaciji tjelesne temperature i odvaja znoj, sprječavajući da vam bude prehladno ili prevruće
FOTO: Shutterstock

Mjere opreza za vježbe po hladnom vremenu

Iako postoje brojne prednosti vježbanja po hladnom vremenu, važno je poduzeti mjere opreza kako biste osigurali svoju sigurnost i dobrobit:

  • odijevajte se slojevito – slojevito odijevanje pomaže u regulaciji tjelesne temperature i odvaja znoj, sprječavajući da vam bude prehladno ili prevruće; započnite s osnovnim slojem koji upija vlagu, dodajte izolacijski sloj i završite s vanjskim slojem otpornim na vjetar i vodu
  • zaštitite ekstremitete – ruke, noge, uši i nos osjetljiviji su na ozljede izazvane hladnoćom; nosite rukavice, tople čarape i kapu ili traku za glavu kako biste spriječili gubitak topline iz tih područja
  • ostanite hidrirani – čak i po hladnom vremenu, važno je ostati hidriran; možda ne osjećate toliko žeđ, ali vaše tijelo i dalje zahtijeva dovoljan unos tekućine kako bi optimalno funkcioniralo
  • pravilno zagrijavanje – odvojite dodatno vrijeme za zagrijavanje mišića i zglobova prije vježbanja; temeljito zagrijavanje pomaže u sprječavanju ozljeda
  • pripazite na led – osobito u sjenovitim područjima ili rano ujutro; presudna je odgovarajuća obuća koja dobro prianja.
Ako se počnete osjećati previše hladno ili osjećate nelagodu, ključno je stati i potražiti toplinu
FOTO: Shutterstock

Prilagodite svoje vježbanje hladnoći

Kada je riječ o vježbanju na hladnoći, predlažemo da u svoju rutinu vježbanja uključite intervalni trening. To vam može pomoći da vam otkucaji srca budu brzi i tijelo bude toplo, čak i u hladnim uvjetima.

Ako niste ljubitelj klasičnog treninga, iskoristite sezonske aktivnosti kao što su skijanje, snowboarding, klizanje i sl. Ove aktivnosti pružaju zabavan način da ostanete aktivni po hladnijem vremenu.

Usto, obratite pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća tijekom vježbanja. Ako se počnete osjećati previše hladno ili osjećate nelagodu, ključno je stati i potražiti toplinu. Nakon završetka vježbanja postupno se ohladite kako biste omogućili svojem tijelu da se prilagodi nižim temperaturama.

I ono najvažnije – uvijek je dobra ideja posavjetovati se s liječnikom prije nego započnete s novim režimom vježbanja, osobito u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu