Ove aktivnosti bolje su za zdravlje srca od sjedenja – pa čak i spavanje

spavanje je bolje za srce od sjedenja

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s University College London prvo je koje istražuje kako su različiti obrasci kretanja tijekom dana povezani sa zdravljem srca.

Studija, dio međunarodnog konzorcija “Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep” (ProPASS), bavi se globalnim značajem kardiovaskularnih bolesti, odgovornih za jednu od tri smrti u svijetu 2021. godine.

Studija na 15.246 sudionika u pet zemalja

Kako bi procijenili zdravlje srca, istraživači su analizirali podatke šest studija u kojima je sudjelovalo 15.246 sudionika u pet zemalja. Nosivi uređaji pratili su razinu aktivnosti sudionika tijekom dana, a zdravlje srca mjerilo se različitim pokazateljima, poput indeksa tjelesne mase (BMI), opsega struka, razine kolesterola i glikiranog hemoglobina.

Nalazi naglašavaju važnost različitih ponašanja u 24 sata, pri čemu umjereno-intenzivna tjelesna aktivnost pruža najveću korist zdravlju srca, a slijede lagana aktivnost, stajanje i spavanje. Pokazalo se da zamjena sjedilačkog ponašanja sa samo pet minuta umjereno-intenzivne aktivnosti ima zamjetan pozitivan učinak na zdravlje srca.

stručnjaci preporučuju šetnje za zdravlje srca
FOTO: Shutterstock

Studija naglašava da je intenzitet kretanja bitan, a najkorisnija uočena promjena je zamjena sjedenja umjereno-intenzivnom aktivnošću, poput trčanja, brzog hodanja ili penjanja stepenicama. Istraživanje sugerira da čak i male promjene u dnevnim aktivnostima mogu dovesti do konkretnih poboljšanja u zdravlju srca, kao što je prikazano smanjenjem BMI-a, opsega struka i glikiranog hemoglobina promatranog u studiji.

Čak i aktivnosti niskog intenziteta mogu imati trajne prednosti

Iako nalazi ne mogu utvrditi uzročnost između kretanja i kardiovaskularnih ishoda, oni doprinose sve većem broju dokaza koji povezuju umjereno-intenzivnu tjelesnu aktivnost tijekom 24 sata s poboljšanim pokazateljima tjelesne masti. Istraživači naglašavaju potrebu za više dugoročnih studija kako bi bolje razumjeli povezanost između kretanja i kardiovaskularnih ishoda.

Studija također pruža praktične savjete o povećanju dnevnih aktivnosti, sugerirajući da čak i aktivnosti niskog intenziteta, kada se akumuliraju tijekom vremena, mogu imati trajne zdravstvene prednosti.

Stručnjaci dodatno naglašavaju važnost kretanja za zdravlje srca, uz preporuke kao što su kratke šetnje, korištenje stolova za stajanje i uključivanje više tjelesne aktivnosti u svakodnevnu rutinu. Ističu pozitivne učinke kretanja na krvni tlak, razinu šećera u krvi i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu