Istraživanja pokazuju da osobe koje rade ove stvari efikasno gube na tjelesnoj težini! Evo kako smršavjeti na zdrav i učinkovit način

kako smršavjeti na zdrav i učinkovit način

Postavljanje i praćenje ciljeva mršavljenja se pokazalo ključnim u postizanju smislenih i održivih rezultata na vašem fitness “putovanju”. Drugim riječima, praćenje vašeg napredovanja služi kao snažan motivator.

Američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv (NHLBI) naglašava važnost “postavljanja pravih ciljeva” kao primarnog koraka prema postizanju zdrave težine. Brojna istraživanja pokazuju da postavljanje ciljeva mršavljenja značajno doprinosi uspješnoj kontroli tjelesne težine. Nadalje, istraživanja otkrivaju da će pojedinci vođeni zdravljem i kondicijom, a ne izgledom, vjerojatnije održati svoj napredak u mršavljenju tijekom vremena.

Evo kako postavljanje jasnih ciljeva poboljšava vašu sposobnost da ostanete na pravom putu do idealne tjelesne težine.

Odabir odgovarajućih ciljeva mršavljenja
FOTO: Shutterstock

Odabir odgovarajućih ciljeva mršavljenja

NHLBI preporučuje da započnete svoj put mršavljenja ciljanjem na smanjenje 5 – 10 % vaše trenutne težine. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zagovara stabilan i postupan pristup, predlažući maksimalno 0,5 – 1 kg tjedno za trajni uspjeh.

Istraživanja dosljedno podržavaju učinkovitost postavljanja ciljeva u osiguravanju uspjeha. Nedavna studija koja je uključila 36.794 sudionika u programu mršavljenja otkrila je da je manje vjerojatno da će oni s ambicioznim ciljevima prekinuti program nakon 24 tjedna.

Slično tome, istraživanje na 35.380 pojedinaca pokazalo je da su oni koji su postavili ambiciozne ciljeve postigli 65 % više gubitka težine tijekom godine od onih bez definiranih ciljeva.

Postavljanje mjesečnih ciljeva mršavljenja

Zdravstvene organizacije savjetuju postavljanje konkretnih i realnih ciljeva. Ciljevi bi se trebali usredotočiti na promjene u ponašanju, kao što su povećana tjelesna aktivnost i zdravije prehrambene navike, umjesto fiksiranja isključivo na vagu.

Kombinacija tjelovježbe sa smanjenjem kalorija pokazala se najučinkovitijom strategijom mršavljenja.

Stručnjaci preporučuju konkretne ciljeve, poput obvezivanja na 30-minutnu šetnju dnevno pet puta tjedno. Osim toga, usredotočenost na promjenu specifičnih ponašanja, kao što je uključivanje više voća i povrća ili odabir mliječnih proizvoda i mesa s niskim udjelom masnoće, povećava jasnoću ciljeva i njihovu ostvarivost. CDC predlaže fokusiranje na dva ili tri cilja istovremeno.

Sigurne mjesečne stope mršavljenja
FOTO: Shutterstock

Sigurne mjesečne stope mršavljenja

Optimalni mjesečni gubitak tjelesne težine je u rasponu od 0,5 – 1 kg tjedno ili 2 – 3,6 kg mjesečno, promičući dugoročno održavanje težine.

SMART ciljevi za tromjesečno razdoblje

Preporučuju se SMART (eng. specific, measurable, achievable, realistic, timely) ciljevi koje karakterizira specifičnost, smislenost, strategije temeljene na djelovanju, realističnost i pravovremenost. Stalna stopa mršavljenja od 0,5 – 1 kg tjedno znači razuman tromjesečni cilj gubitka 5,5 – 11 kg.

Razmatranje lijekova za mršavljenje

U određenim slučajevima, lijekovi za mršavljenje mogu pomoći osobama koje značajno izgube težinu ili onima koji se bore unatoč usvajanju zdravih navika. Konzultacija s liječnikom ključna je za utvrđivanje potrebe i prikladnosti lijekova za mršavljenje.

Pročitajte članak “Najbolje tablete za mršavljenje u ljekarnama: Magistar farmacije otkriva koji dodaci prehrani pomažu u gubitku kilograma“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu