Cimet i limun za mršavljenje – napitak koji topi kile

cimet i limun za mršavljenje

Različite prehrambene namirnice pridonose mršavljenju uz pravilne životne navike. Napitak koji sadrži cimet i limun može vam pomoći u dostizanju željene težine, a u nastavku saznajte zašto i na koji način.

Cejlonski cimet – mršavljenje

Cimet se dobiva iz unutrašnjosti kore tropskog vazdazelenog drveta, a od dvije vrste poznatiji je onaj cejlonski. Postupak se sastoji od sušenja kore, a kao konačni proizvod dobiju se uvijeni štapići cimeta koji se mogu samljeti. U ayurvedskoj medicini poznata je uporaba cimeta kao lijeka za dišne, probavne i ginekološke probleme.

Cimet kao začin zagrijava tijelo i potiče metabolizam što doprinosi mršavljenju. Uzimanje cimeta prije spavanja najviše doprinosi mršavljenju u abdominalnom dijelu tijela, potiskuje apetit i doprinosi osjećaju sitosti.

Osim što pomaže snižavanju lošeg kolesterola, cimet doprinosi i reguliranju šećera u krvi. Djeluje kao inzulin u tijelu i potiče metabolizam glukoze. Umjesto skladištenja ugljikohidrata, cimet doprinosi tome da ih tijelo koristi kao energiju.

Uz sve navedeno cimet omogućuje i smanjenje koncentracije lipida u krvi, što je dokazalo istraživanje provedeno 2017. godine na Fakultetu medicine i farmacije u Timisoari u Rumunjskoj. Njihovo istraživanje baziralo se na tvrdnji da je cimet bogat izvor polifenola čiji pozitivni učinci na smanjenje koncentracije lipida u krvi nisi bili znanstveno dokazani. U istraživanju je sudjelovalo 750 pacijenata. Rezultati su pokazali značajno smanjenje triglicerida i ukupnog kolesterola u krvi, a istraživači su naglasili kako je bitniji kontinuitet u konzumiranju cimeta u odnosu na dozu.  

Cimet sadrži i antibakterijska svojstva te čisti loše bakterije iz želuca i time pospješuje probavu.

Sadrži i antimikrobna svojstva, poboljšava kognitivnu funkciju, štiti od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Dijabetes tipa 2, odnosno diabetes mellitus, vodeći je uzrok smrtnosti diljem svijeta, a čak 80% svjetske populacije oboljelih od ovog tipa dijabetesa je iz razvijenih zemalja. Istraživanje provedeno 2012. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Colombo sa Šri Lanke dokazalo je pozitivan učinak cimeta na dijabetes tipa 2.

Cilj navedene studije bio je ispitati utjecaj kratkoročne i dugoročne konzumacije cimeta na tjelesnu težinu, tjelesnu visinu, razinu glukoze u krvi, glikemijsku kontrolu i razinu lipida u krvi.

Istraživanje je provedeno na miševima od kojih je jedna grupa bila oboljela od dijabetesa tipa 2, a drugu grupu su činili potpuno zdravi miševi. Rezultati su pokazali pozitivan učinak cimeta kod miševa oboljelih od dijabetesa tipa 2 na sljedeće parametre: smanjenje vrijednost glukoze u krvi nakon obroka, smanjenje vrijednosti  ukupnog, LDL i HDL kolesterola  i smanjenje triglicerida u krvi.

cimet za mršavljenje

O cimetu i njegovim prednostima za mršavljenje možete saznati i u sljedećim tekstovima:

Ne preporučuje se konzumiranje više od jedne čajne žice (5 g) dnevno tijekom 6 tjedana (ili kraće) bez pauze. Ako ste trudni ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, savjetujte se s liječnikom prije konzumacije cimeta.

Limun za mršavljenje

Bogati vitaminom C, limuni su odličan dodatak u svakoj prehrani za osobe koje žele smršaviti. Bogati su nutrijentima koji potiču metabolizam masnoća i pomažu prevenciji debljanja.

Ovi citrusi također mogu produžiti osjećaj sitosti. Duži osjećaj sitosti smanjuje žudnju za hranom i može uvelike doprinijeti mršavljenju.

limun za mršavljenje

Med, limun i cimet kao lijek

Med kao prirodni zaslađivač doprinosi boljem okusu ovog napitka. Ne morate ga nužno dodati, ali bolje je da pijete nešto u čemu barem djelomično uživate nego nešto što vam nije ukusno. Također je puno bolje koristiti med nego šećer kao zaslađivač ako pokušavate smršaviti.

Napitak od meda, limuna i cimeta najbolje je popiti jednom ujutro, 20-30 minuta prije doručka. Ako želite, možete popiti napitak i 30 minuta prije ručka.

Osim što će vam pomoći smršaviti, ovaj napitak ima i brojne druge ljekovite učinke za vaše tijelo kao što su:

  • jača imunitet i prevenira prehlade,
  • detoksicira tijelo,
  • umanjuje bolove i otok u zglobovima.
cimet i med

Med, limun i cimet za mršavljenje – priprema

Naravno, nije dovoljno samo piti ovaj napitak i očekivati magičan gubitak kilograma uz nezdravu prehranu i nedovoljno kretanja. Kako bi napitak imao najbolji efekt, nastojte svaki dan jesti što zdravije i uravnoteženije te šetati ili vježbati.

Ovaj napitak možete napraviti koristeći štapić cimeta ili prah cimeta.

Sastojci

  • 1 čajna žlica praha cimeta,
  • sok pola jednog limuna,
  • 1-2 čajne žlice meda,
  • 250 ml vode.

Priprema

  1. Cimet prelijte vrelom vodom.
  2. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Kada se napitak malo ohladio, dodajte med i iscijedite limun u njega. Dobro promiješajte i popijte.

Ako ste na dijeti u kojoj brojite kalorije, računajte da med povećava kalorijsku vrijednost ovog napitka (koji bez meda gotovo i nema kalorije). Jedna jušna žlica meda sadrži oko 21 kcal.

Ako ne želite koristiti med, možete dodati cimet i limun u zeleni čaj. Takav napitak također potiče mršavljenje.

Rezultati studije provedene 2019. na Fakultetu medicinskih znanosti u Yazd-u (Iran) dokazali su pozitivan učinak cimeta na proces mršavljenja. 

Cilj studije bio je istražiti utjecaj cimeta na tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase, opseg struka i bokova te postotak masnog tkiva. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1480 ispitanika koji su na dnevnoj bazi konzumirali cimet. Rezultati su pokazali značajno smanjenje indeksa tjelesne mase, tjelesne težine i opsega struka i bokova. Konzumacija cimeta nije pokazala značajan učinak na smanjenje postotka masnog tkiva. 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

2.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu