Tart od blitve i tofua s orasima: Jednostavan, sočan i nutritivan! Evo recepta
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Jeste li već negdje primijetili simpatičnu šarenu blitvu? Od standardnih se razlikuje jedino bojom stabljike koja može biti ljubičasto-crvena, narančasta ili žuta, dok po okusu i nutrijentima zaista nema nikakve razlike.
Bez obzira koju vrstu blitve koristite za ovaj tart, uvijek će biti jednako ukusan, a da bi bio dodatno sočan i nutritivan, s blitvom sam kombinirala svježi tofu i veganski jogurt od soje.
Tart od blitve i tofua s orasima – recept
Blitvu nije potrebno prethodno kuhati, samo odstranite onaj najdeblji dio stabljike, a u slučaju da koristite blitvu koja je bila zamrznuta, svakako na lisnato najprije posipajte krušne mrvice koje će upiti višak tekućine iz blitve.
Recept je zaista jednostavan i brz, posebno jer sam za podlogu koristila lisnato tijesto, a ono vremena što sam uštedjela zbog činjenice da nisam mijesila tijesto potrošila sam na ispreplitanje trakica po površini.
Za dodatnu hrskavost dodala sam malo sjeckanih oraha i po lisnatom tijestu sezama.
Točnu količinu lisnatog tijesta, a time i smjese za punjenje najbolje ćete procijeniti sukladno tome u čemu planirate peći tart.
Evo kako pripremiti tart od blitve i tofua s orasima.
Sastojci:
- 300 g lisnatog tijesta (bez sastojaka životinjskog porijekla)
- 250 g svježeg tofua
- 500 g sirove blitve
- 200 ml jogurta od soje
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- pola čajne žličice papra
- 1 šaka oraha.
Za premaz:
- 1 jušna žlica biljnog mlijeka
- na vrh noža kurkume
- sezam za posipavanje.
Priprema
- Pećnicu namjestite na 180 °C, a kalup obložite papirom za pečenje.
- Dio lisnatog tijesta položite u kalup tako da prekrijete cijelu površinu i bočne rubove, a od ostatka narežite trakice.
- Blitvu operite, osušite i narežite na sitne trakice ili kockice. Najdeblji, tvrdi dio stabiljke prethodno odstranite.
- Tofu dobro ocijedite i razmrvite rukama u posudi u koju ste dodali jogurt od soje, prehrambeni kvasac, sol, papar i češnjak u prahu.
- U tu smjesu dodajte sitno narezanu blitvu i sve dobro promiješajte te na kraju dodajte nasjeckane orahe.
- Prebacite dobivenu smjesu na lisnato tijesto u kalupu i prekrijte isprepletenim trakicama koje onda kistom premažite mješavinom biljnog mlijeka i kurkume te na kraju posipajte sezamom.
- Pecite 30-ak minuta.
Tart je odličan topao, direktno iz pećnice, ali i ohlađen. U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja