Reducirani aceto – preljev za povrće s roštilja

Povrće s roštilja

Delikatesni talijanski balzamični ocat koji se od XI. stoljeća tradicionalno proizvodi u Modeni. Sastoji se od kuhanog mošta koji se dugo ostavlja u drvenim bačvama da dozrije. Minimalno dozrijevanje traje 12 godina, a što je stariji to je kvalitetniji, bogatiji okusom i skuplji.

Ovaj aromatični ocat, pomalo slatkastog okusa i opojnog mirisa ima zaista široku primjenu u gastronomiji. Tako ga možete zateći u salatama, glavnim jelima, pizzama, jelima od tjestenine, umacima, juhama, desertima itd. Izvrstan u raznim kombinacijama, a osim u klasičnom tekućem  obliku jako se koristi i u obliku redukcije, kao kremasti preljev.

U kombinaciji s dinstanim lukom, crnim vinom, češnjakom, veganskim maslacem i povrtnim temeljcem odličan je kao gusti bogati umak za sejtan ili soja odreske, a i kao marinada za tempeh.

Dobro se slaže sa senfom, slatkim sirupima kao što su rižin, javorov ili agave, a savršen je i za glaziranje raznog povrća.

Ja ću se ovog puta zadržati na povrću koje možda nije vaš uobičajen izbor za spremati na roštilju ili grill tavi, poput komorača i velikih mahuna, ali i na mladom luku, bok choyu, zelenim i bijelim šparogama koje češće vidimo pripremljene na takav način.

Prije predloženih kombinacija kratko ću vam objasniti kako možete sami kod kuće reducirati aceto i tako uštedjeti i izbjeći razne aditive i bojila koja se najčešće stavljaju u već reducirane verzije kojih na tržištu ima dosta, a nažalost mnogi čak ni nisu bez životinjskih sastojaka.

Toliko je jednostavno, da je nevjerojatno da nešto tako jednostavno može biti i toliko ukusno.

Da biste dobili osnovni reducirani aceto trebat će vam oko 15 minuta i 250 ml aceta balsamica,

  1. Stavite aceto u lončić za kuhanje i kuhajte dok ne zakuha, zatim smanjite jačinu i ostavite da se reducira na srednje jakoj vatri nekih 10 do 15 minuta.
  2. Kada dobijete željenu gustoću, ugasite.

Napomena, čak i dok se hladi on se reducira,a tako reduciranog u zatvorenoj posudici možete jako dugo držati u frižideru i vaditi po potrebi.

Odlično odgovara na već grilani mladi luk, bijele i zelene šparoge i komorač. Dakle, nabrojano povrće premažite maslinovim uljem, posolite i pecite na roštilju ili u grill tavi. Kad je povrće gotovo, preko njega prošarajte reducirani aceto.

Kultivirane šparoge s roštilja
Foto: Mare

Kad grilate mahune, premažite ih maslinovim uljem u koje ste umiješali sitno kosani češnjak, papar i sol, a kad su mahune pečene također ih prošarajte reduciranim acetom.

Mahune, mladi luk
Foto: Mare

Za bok choy napravite premaz koji se sastoji od otopljenog veganskog maslaca, soli, papra i reduciranog aceta. Bok choy prerežite uzduž i premažite s obje strane takvom kombinacijom te kratko pecite na roštilju ili u grill tavi. Pri serviranju posipajte po njemu sitno sjeckane orahe.

Bok choy
Foto: Mare

Reducirani aceto odlično paše i na pečeni krumpir i batat koje isto tako možete kombinirati zajedno s grilanim povrćem.

Krumpir
Foto: Mare

U slasti!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu