Pizza s artičokama i zelenim pestom: Odmak od rajčice koji će vas oduševiti! Evo recepta koji će razigrati okusne pupoljke
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Zelena pizza je pomalo neobična kombinacija, ako ste navikli da vam pizza uvijek ima umak od rajčice. No, ako volite eksperimentirati, svakako preporučam da probate ovu kombinaciju pesta i artičoka.
U ovom receptu odlučila sam se za pesto od mladog špinata kojem sam dodala sjemenke konoplje, češnjak, maslinovo ulje i šaku kikirikija.
Kikiriki je pestu dao baš poseban okus, nekako slano baršunast i kremastu masnu teksturu, a sjemenke konoplje se toliko i ne osjete, ali imaju svoj benefit zbog nutritivnih svojstava. O tome ima odličan članak “Sjemenke konoplje – zašto su dobre za zdravlje?“.
Predivni zeleni mladi ili baby špinat bogat je mnogim nutrijentima poput folne kiseline, vitamina A i K te nekoliko različitih fitotvari.
Bez obzira koristite li baby špinat kojem nije potrebna nikakva termička obrada ili starije listove špinata, slobodno ih sirove i oprane ubacite u blender tijekom izrade pesta. Nikakva prethodna termička obrada nije potrebna.
Provjereno dobro tijesto za pizzu nadjenite najfinijim delicijama
Što se tiče tijesta za pizzu, uvijek slijedim recept poznatog i nagrađivanog talijanskog picajola iz Napulja, a on se zove Enzo Coccia i lako ga možete pronaći na internetu. Tako da, ako želite da vaša pizza ima napolitansko tijesto, trebat će vam brašno tip 00, sol, voda i kvasac. Najbitnije, tijesto morate umijesiti barem 12 – 14 sati prije i pažljivo pratiti kada staviti sol, a kada kvasac. Nije nimalo komplicirano, ali bitno je slijediti njegove korake.
No, uvijek možete koristiti neko svoje već provjereno tijesto za pizzu, a ja vam u nastavku predstavljam svoj recept za pesto i ideju s čime dodatno nadjenuti pizzu, a da se odlično nadoveže na okus pesta.
Sastojci za zeleni pesto:
- 2 šake mladog špinata
- 1 šaka kikirikija
- pola šake sjemenki konoplje (oljuštenih)
- 4 režnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja.
Sastojci za nadjev:
- artičoke
- crne masline
- veganski sir
- listovi kiselice
- rikola.
Priprema
- Pesto napravite tako da sve sastojke za pesto stavite u blender i izblendate dok ne dobijete kremasti zeleni umak.
- Tijesto za pizzu rastegnite, namažite pestom i po njemu posložite artičoke, sir te masline.
- Pecite pizzu na najvišoj temperaturi i, kad je gotova, dodatno po njoj pobacajte listove kiselice i rikole.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja