Bagels peciva: Neodoljivo su prozračni i imaju najslasniju koricu! Donosimo recept za popularne bagelse koji uopće nije kompliciran
- 1 komentara
- 2 min čitanja

Bagels peciva originalno potječu iz Poljske, a Amerikanci ih jako rado prisvajaju. Ono što mene, a vidim i mnoge druge, oduševljava je okus korice. Za slastan okus korice zaslužna je pomalo neuobičajena priprema, ali i obavezni premaz. Naime, prije samog pečenja kratko ih se prokuha u kipućoj vodi.
Nakon toga se stavlja premaz i po želji posip, pa tek onda idu na dovršavanje u pećnicu. Time se postiže da je pecivo iznutra laganije, prozračnije, a korica slasna, neodoljiva. Taman dovoljno žilava da pecivo jedemo malo sporije nego inače, a to je, složit ćete se, i zdravije.
Priprema, iako na prvu može zvučati tako, uopće nije komplicirana. Efektivnog rada ćete potrošiti manje od 15 – 20 minuta. Namirnice su jednostavne – brašno, sol, šećer, kvasac i voda – a oduška si možete dati u kombinacijama za posipavanje.
Ja sam se odlučila za crni i bijeli sezam, mak, lan i cvijet soli. Na portalu su napisani odlični tekstovi o sezamu, cvijetu soli i lanu, tako da preskačem na recept, a dok vam se tijesto za bagelse odmara, od srca preporučujem da pročitate više o ljekovitim svojstvima ove mješavine posipa.
Želite li ih koristiti kao pecivo za sendvič, sugeriram da tijesto podijelite na šest dijelova. Moram priznati da sam bila u velikom iskušenju da ih pojedem barem nekoliko čim su izašli iz pećnice. Miris je neodoljiv pa eto vam i odgovora zašto ih na fotografiji ima samo pet. 🙂

Za bagels peciva trebat će vam sljedeće namirnice.
Sastojci za tijesto:
- 500 g pšeničnog glatkog brašna
- 15 g soli
- 7 g instant kvasca
- 320 ml vruće vode
- 15 g šećera.
Sastojci za posip:
- 1 čajna žličica crnog sezama
- 1 čajna žličica bijelog sezama
- 1 čajna žličica lana
- 1 čajna žličica maka
- 1 čajna žličica cvijeta soli.
Sastojci za premaz:
- 3 jušne žlice biljnog mlijeka ili biljnog vrhnja
- 1 čajna žličica kurkume.
Priprema
- Šećer, kvasac i vodu pomiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
- Brašno i sol promiješajte pa dodajte smjesu kvasca, šećera i soli te rukama zamijesite tijesto i oblikujte u loptu (tijesto mijesite 5 – 7 minuta).
- U nauljenoj posudi, pokriveno i na toplom mjestu ostavite da se tijesto diže oko 60 minuta ili dok ne naraste duplo.
- Podijelite tijesto na šest jednakih dijelova.
- Formirajte loptice i ostavite da se dižu 15 minuta, a za to vrijeme stavite u lonac vodu da zakuha i ugrijte pećnicu na 200 °C.
- Kad je prošlo 15 minuta, svaku lopticu palcem i kažiprstom probušite u sredini i rupu proširite do dva centimetra promjera. Možete koristiti dršku kuhače ili nečeg drugog valjkastog oblika, ako vam je tako lakše.
- U kipuću vodu lagano ubacite probušene bagelse na dvije minute. Sa svake strane jednu minutu, zatim izvadite i položite na pleh na kojem ćete peći. Posudu s vodom nemojte zakrčiti bagelsima, neka imaju mjesta dok se krčkaju u vodi jer će podosta narasti. Radije ih kuhajte u nekoliko navrata, nego sve odjednom.
- Položite ih na papir za pečenje ili na blago nauljeni pleh i premažite smjesom biljnog mlijeka i kurkume. Bez brige, okus kurkume se ne osjeti, on samo da ljepšu boju pecivu. Zatim ih posipajte mješavinom sjemenki i soli.
- Pecite na 200 °C otprilike 20 minuta. Ovisno o pećnici.
Prerezani budu odlični za veganske sirne namaze uz svježe povrće, paštete ili za sendvič.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja