Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Uvijek me razveseli kada iz škrinjice tradicionalnih recepata izvučem nešto što je već izvorno vegansko ili ispravnije reći slučajno vegansko.
” La cucina povera toscana”, doslovno prevedeno kao siromašna toskanska kuhinja je sve samo ne siromašna. Naime radi se o seljačkim, domaćim ili tradicionalnim receptima koji su siromašni po broju namirnica, ali izrazito bogati okusima.
Brašno od kestena po svom sastavu prednjači škrobom i visokim postotkom različitih šećera, čak 17% te svakako spada u aromatične, slatke i pune okuse pa nije nikakvo iznenađenje da se “Necci” u svom izvornom obliku pripremaju kombinirajući tek samo brašno s vodom uz malo soli i šećera, eventualno.
U ovoj mojoj verziji poigrala sam se slatko kiselim okusima pa su tako ove palačinke punjene s kremom od veganskog sirnog namaza i biljnog vrhnja za šlag u koje nisam dodavala nikakav šećer, tek malo ekstrakta vanilije. No zato sam si u toplom preljevu dala oduška u slatkoći jer sam kombinirala kaki, poznat i kao japanska jabuka te klementine, voće za koji mnogi često misle da se radi o još jednoj vrsti mandarina, ali ispravno je reći da su one hibrid naranče i mandarina.
Za kraj posipala sam po vrhu smrznute borovnice i sve zajedno servirala uz mirišljivu mješavinu raznih čajeva.
Za 6 palačinki trebat će vam:
- 125 g kestenovog brašna,
- 100 ml bademovog mlijeka,
- 50 ml vode,
- 1 žličica maslinovog ulja,
- 1 prstohvat soli.
Sastojci za namaz:
- 250 g veganskog krem sira,
- 200 ml biljnog vrhnja za šlag,
- 1 žličica ekstrakta vanilije.
Za topli voćni preljev:
- 3 kakija (japanske jabuke),
- 6 klementina.
Za serviranje:
- šaka smrznutih borovnica ili po želji
Priprema:
- Najprije pripremite namaz tako što biljno vrhnje istučete u čvrst šlag i zatim dobro pomiješate sa sirnim namazom i ekstraktom vanilije.
- Kakije i klementine ogulimo, narežemo na manje komadiće i ubacimo u lončić za kuhanje. Na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje ostavimo da se sve krčka dok veći dio tekućine ne ispari. To će ovisiti o sočnosti vašeg voća, ali za ovu količinu okvirno vrijeme je oko 15 minuta. Nakon toga usitnimo u blenderu ili štapnim mikserom da dobijemo glatku smjesu, sličnu džemu. Vratimo na vatru i po potrebi prokuhamo dok ne budemo zadovoljni gustoćom. Ako želite ubrzati taj proces, a ujedno i kraće kuhati voće, možete koristiti i agar agar.
- Pomiješajte najprije kestenovo brašno i sol, a u drugu posudu bademovo mlijeko, ulje i vodu. Postepeno dodajte tekućinu u suhi dio, miješajući konstantno da se ne stvore grudice. Smjesa koju ćete dobiti je blago gušća od one za klasične palačinke, tako da kod pečenja uzmite u obzir da vam treba malo više da tu smjesu ravnomjerno raspodijelite po tavi. Ako želite uopće ne morate koristiti bademovo mlijeko, samo njegovu količinu zamijenite s vodom. Palačinke pečemo na srednje jakoj vatri kratko, sa svake strane.
- Palačinke serviramo tople tako da palačinku napunimo izdašno s namazom, preklopimo i prelijemo toplim preljevom od kakija i klementina. Po želji pospemo smrznutim borovnicama.
Buon appetito i svakako javite dojmove!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja